chili&vanília

Portói portéka

Gasztro

Porto piaca, a Mercado do Bolhão olyan, mintha megállt volna az idő. Az 1914-ben épült, pompás, vasszerkezetes csarnok a város szívében található, jelenleg azonban már csak nyomokban emlékeztet arra, hogy egykor micsoda dús élet zajlott itt. Falai omladoznak, tatarozóállványok próbálják úgy-ahogy egyben tartani, kopott plakátok takarják az üresen kongó üzletek portálját. Mégis érződik benne Porto lelke, az árusai személye és sorsa által: a hetvenes, nyolcvanas éveikben járó asszonyok és nagymamák évtizedek óta szolgálják ki vásárlóikat. Ők már a harmadik generáció, az ő felmenőik is itt dolgoztak-éltek-haltak. A halasasszonyok mindent tudnak a halakról, és olyan konyhakészre bontják azokat, hogy sok dolga nem marad a vevőknek. A hentesek bejáratánál folyamatosan ecetes vízben ázik a pacal, amelyből majd a világbajnok portói speciális pacal készül (borjúlábbal, oldalassal, kolbásszal, fehérbabbal), a kenyeresek a sötét, tömör, kukoricadarából, rozsból és malátából készülő bucikat árulják, a zöldségeseknél temérdek mennyiségű és fajtájú bab, megszámlálhatatlan féle kesernyés zöld levél kapható: káposzták, kelfélék, tarlórépa zöldje.

A piac fénykorában négyszáz árus is kínálta a portékáját, ma már mindössze néhány tucatnyian tartanak ki. Pénteken és szombaton kissé felélénkül a forgalom, ekkor megérkeznek a helyi vásárlók, sokan az árusokkal együtt idősödtek meg, kommunikációjukból érződik a több évtizednyi kötelék. Kevés áru fogy, de egyvalami szinte kivétel nélkül mindenki kosarában landol: néhány maréknyi vékonyra gyalult kel, amiből leves – például az alább ajánlott, leghíresebb portugál caldo verde – vagy más egytálétel készül majd.

A Mercado do Bolhão szívszorítóan szomorú piac, ugyanakkor annyi nosztalgia, kulturális örökség, igaziság és érzelem összpontosul benne, hogy kihagyhatatlan, ha Portóba látogat az ember.

 

Portugál kelkáposztaleves kolbásszal (Caldo verde)

Hozzávalók (4–6 adag)

 

3 evőkanál olívaolaj

1 hagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 kg burgonya, meghámozva, felkockázva

só, bors

50 dkg kelkáposzta (egy közepes fej), vékonyra gyalulva

20 dkg főzőkolbász

 

A tálaláshoz: jófajta olívaolaj

 

Az olívaolajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Kevés sót adunk hozzá, így gyorsabban és egyenletesebben párolódik és biztosan nem kap oda a hagyma. Hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott burgonyát, átforgatjuk, majd felöntjük kb. 1,5 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt kb. 20 percig főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhul. Miközben fő a krumpli, vékonyra gyaluljuk a kelkáposztaleveleket – a vastagabb szárat vágjuk ki, a leveleket kettesével-hármasával göngyöljük fel, majd éles késsel egészen vékonyra, kb. fűszál vékonyságúra szeleteljük. Amikor megpuhult a krumpli, a lábasban botmixerrel nagyjából pürésítjük, maradhat kissé darabos. Ekkor beledobjuk a gyalult kelt (nagy mennyiségnek fog tűnni, de a főzés során összeesik), valamint a kolbászkarikákat, és kb. 10–15 percig főzzük, amíg a kelkáposzta is megpuhul. A kolbászt piríthatjuk is, vagy használhatunk maradék sült kolbászt. Tálaláskor jófajta olívaolajjal locsoljuk meg a tetejét.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)

Az igazságnak kín ez a kor

A családregény szó hallatán rendre vaskos kötetekre gondolunk, táblázatokra a nemzedékek fejben tartásához, eszünkbe juthat a Száz év magány utolsó utáni oldalán a kismillió Buendía szisztematikus elrendezése is.

Kultúrnemzet

„A nemzetgazdasági miniszter úr, Varga Mihály 900 millió forintot biztosított ennek az épületnek a felújítására – nyilván jó összeköttetésének köszönhetően. Lám, egy nemzeti kormányban még a pénzügyminiszter is úgy gondolja, hogy a kultúra nemcsak egy sor a magyar költségvetésben, hanem erőforrás, amelynek az ország sikereit köszönhetjük.”