chili&vanília

Portói portéka

Gasztro

Porto piaca, a Mercado do Bolhão olyan, mintha megállt volna az idő. Az 1914-ben épült, pompás, vasszerkezetes csarnok a város szívében található, jelenleg azonban már csak nyomokban emlékeztet arra, hogy egykor micsoda dús élet zajlott itt. Falai omladoznak, tatarozóállványok próbálják úgy-ahogy egyben tartani, kopott plakátok takarják az üresen kongó üzletek portálját. Mégis érződik benne Porto lelke, az árusai személye és sorsa által: a hetvenes, nyolcvanas éveikben járó asszonyok és nagymamák évtizedek óta szolgálják ki vásárlóikat. Ők már a harmadik generáció, az ő felmenőik is itt dolgoztak-éltek-haltak. A halasasszonyok mindent tudnak a halakról, és olyan konyhakészre bontják azokat, hogy sok dolga nem marad a vevőknek. A hentesek bejáratánál folyamatosan ecetes vízben ázik a pacal, amelyből majd a világbajnok portói speciális pacal készül (borjúlábbal, oldalassal, kolbásszal, fehérbabbal), a kenyeresek a sötét, tömör, kukoricadarából, rozsból és malátából készülő bucikat árulják, a zöldségeseknél temérdek mennyiségű és fajtájú bab, megszámlálhatatlan féle kesernyés zöld levél kapható: káposzták, kelfélék, tarlórépa zöldje.

A piac fénykorában négyszáz árus is kínálta a portékáját, ma már mindössze néhány tucatnyian tartanak ki. Pénteken és szombaton kissé felélénkül a forgalom, ekkor megérkeznek a helyi vásárlók, sokan az árusokkal együtt idősödtek meg, kommunikációjukból érződik a több évtizednyi kötelék. Kevés áru fogy, de egyvalami szinte kivétel nélkül mindenki kosarában landol: néhány maréknyi vékonyra gyalult kel, amiből leves – például az alább ajánlott, leghíresebb portugál caldo verde – vagy más egytálétel készül majd.

A Mercado do Bolhão szívszorítóan szomorú piac, ugyanakkor annyi nosztalgia, kulturális örökség, igaziság és érzelem összpontosul benne, hogy kihagyhatatlan, ha Portóba látogat az ember.

 

Portugál kelkáposztaleves kolbásszal (Caldo verde)

Hozzávalók (4–6 adag)

 

3 evőkanál olívaolaj

1 hagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 kg burgonya, meghámozva, felkockázva

só, bors

50 dkg kelkáposzta (egy közepes fej), vékonyra gyalulva

20 dkg főzőkolbász

 

A tálaláshoz: jófajta olívaolaj

 

Az olívaolajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Kevés sót adunk hozzá, így gyorsabban és egyenletesebben párolódik és biztosan nem kap oda a hagyma. Hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott burgonyát, átforgatjuk, majd felöntjük kb. 1,5 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt kb. 20 percig főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhul. Miközben fő a krumpli, vékonyra gyaluljuk a kelkáposztaleveleket – a vastagabb szárat vágjuk ki, a leveleket kettesével-hármasával göngyöljük fel, majd éles késsel egészen vékonyra, kb. fűszál vékonyságúra szeleteljük. Amikor megpuhult a krumpli, a lábasban botmixerrel nagyjából pürésítjük, maradhat kissé darabos. Ekkor beledobjuk a gyalult kelt (nagy mennyiségnek fog tűnni, de a főzés során összeesik), valamint a kolbászkarikákat, és kb. 10–15 percig főzzük, amíg a kelkáposzta is megpuhul. A kolbászt piríthatjuk is, vagy használhatunk maradék sült kolbászt. Tálaláskor jófajta olívaolajjal locsoljuk meg a tetejét.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A Fidesz házhoz megy

Megfelelő helyre kilopott adatbázis, telefonálgató propagandisták, aktivisták otthonát látogató Németh Balázs. Amit a Fidesz most csinál, régen a Kurucinfó munkája volt.

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.