chili&vanília

Kimjang: a kimchikészítés rítusa

Gasztro

Húsmentes, gombás kimchileves

Kimjang, azaz nagy közös kimchikészítés a Baekyangsa buddhista kolostorban, Jeong Kwan szerzetes asszony konyháján. A kimchikészítés Koreában novemberi rituálé, a családok, társaságok ilyenkor összejönnek, és közösen elteszik a téli hónapokra elegendő kimchit. Ezt a rítust 2013 óta az UNESCO kulturális örökség listáján is jegyzik. A kimjang kőkemény, kétnapos munka, hidegben, sok előkészülettel, pucolással, szeleteléssel, vizes kézzel, a kolostorban 150 fej kínai kellel. Ugyanakkor csodás hangulattal, szabad téren, gyönyörű hegytetőn, hűvös őszi fényekben, sokféle emberrel, akikkel erre a napra összekapcsol a kimchi és a készítés izgalma. A nagy közös kimchikészítés rítusa a nagyvárosokban és a fiatalok körében már sokkal kevésbé él, mint régen, ma már inkább készen veszik, vagy családon belül kapnak. De vidéken rengetegen teszik el ezekben a hetekben a kimchijüket nagy mennyiségben. Ahány vidék, annyiféle változat, a legtöbb helyen valamilyen friss vagy fermentált tengeri alapanyag is kerül bele, pl. osztriga, sózott apró rák vagy tintahal.

A szerzetesi, ún. temple style kimchi leginkább abban tér el a hagyományostól, hogy vegán, az állati eredetű alapanyagokon kívül pedig a buddhista filozófiához igazodva, hagymát és fokhagymát sem tartalmaz. Ennek ellenére hihetetlenül komplex és ízgazdag. A sózott, kinyomkodott kínai kelbe masszírozott fűszerpaszta hozzávalói: kaliforniai paprika, sárgarépa, jégcsapretek, gyömbér, tengeri moszat – ezek pürésítve –, wasabi levél, só, kétféle friss csili, szárított csili, gochugaru csilipehely, szójaszósz, omijabogyólé (magnóliatermés, ún. schisandra gyümölcs), szójaszósz, valamint (szárított shiitake gombából, szárított cukkiniből és lótuszlevélből főzött) zöldségalaplével kevert ragacsos rizskása, ami a fűszerpaszta alapja). A hagyományos változat ennél egyszerűbb, és bátran neki lehet állni házilag is.

A kimchi eredetileg a koreai kulinária lelke és nemzeti étele, mára azonban úgy felkapta a világ, hogy számos progresszív konyhán találkozni vele. A fermentált, csípős savanyú káposztát apró adagokban gyakorlatilag minden fogás mellé fogyasztják Dél-Koreában. Az egész kínai kelből készülő kimchi az egyik legnépszerűbb fajta, de számos egyéb változata létezik: jégcsapretekből, uborkából, fokhagymaszárból, medvehagymából, illetve gyakorlatilag bármit lehet „kimchisíteni”, az almától az ananászig. Hihetetlenül egészséges, tele van flavonoidokkal, antioxidánsokkal, a tejsavas erjedés (fermentálás) miatt igazi tápanyag- és vitaminbomba a szervezet számára. Gyakran párosítják – mert kiválóan illik hozzájuk – zsírosabb, nehezebb sertéshúsokkal, alább azonban a korszellemnek megfelelően egy húsmentes levest ajánlok vele. „Kimchi kezdők” a koreai szupermarketben (Honvéd utca vagy Rózsadomb Bevásárlóközpont) vehetnek kész kimchit és koreai csiliket, haladók pedig házi kimchikészítéshez is vehetik a bátorságot. Aki ennél óvatosabb, bátran kipróbálhatja a receptet kis csilivel összekevert savanyú káposztával is!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Balatonföldvári „idill”: íme az ország egyetlen strandkikötője

  • narancs.hu

Dagonya, vagy a legtisztább balatoni homok? Ökokatasztrófa, vagy gyönyörűség? Elkészült a vitorláskikötő Balatonföldvár Nyugati strandján; július, vagy ha úgy tetszik, a balatoni főszezon első hétvégéjén néztük meg, valóban ellentétes-e a „józan ésszel”, hogy strand és kikötő ugyanazon a területen létezzen.

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)

Az igazságnak kín ez a kor

A családregény szó hallatán rendre vaskos kötetekre gondolunk, táblázatokra a nemzedékek fejben tartásához, eszünkbe juthat a Száz év magány utolsó utáni oldalán a kismillió Buendía szisztematikus elrendezése is.