chili&vanília

Ragù bianco

Gasztro

Spagetti fehérboros-zsályás  mangalicaraguval

A ragu: apróra vágott húsból és zöldségből készült fűszeres étel. Jellemzője, hogy ízes mártásban készül, hasonló, kisebb méretűre vágott hozzávalókból, többnyire hosszabb ideig történő, lassú főzéssel. Etimológiája: a francia ragoût átvétele német közvetítéssel, az eredetinek megfelelő kiejtéssel történt. A ragoûter (étvágyat kelt) ige származéka a latin eredetű re- (újra), à (hozzá) és goût (gusztus, étvágy) elemekből; utóbbi forrása a latin gustus (ízlelés, ízlés), illetve a gustare (megízlel) igéből. Maga a szó 1642-ben fordul elő először a francia szakirodalomban, eredeti receptjében gombák, zöldségek, marha- és birkahús is szerepeltek benne. Több évszázada készítenek hasonló ételeket, már a középkorban is léteztek, akkor erősen fűszerezettek (és sokszor édesek) voltak. Sokaknak a bolognai ragu jut róla eszébe elsőre, ez eredetileg csak lasagnéba készült. Nem darált, hanem apróra vágott húsból, paradicsom nem is volt benne, hiszen az csak a 19. században vált az olasz konyha fontos összetevőjévé. Manapság is csak enyhén paradicsomos az íze. A fő összetevője a darált hús (marha, borjú vagy ezek keveréke), továbbá szalonna, hagyma, zeller, répa, bor, és hagyományosan tagliatelle tésztával vagy lasagnéban adják. Kíméletesen, lassan – két órán át – főzve egészen más íze lesz, adjuk meg neki az időt. Érdemes belőle akár dupla adagot főzni, ha már nekiállunk, a másik felét ugyanis remekül le lehet fagyasztani, és egy következő alkalommal lasagne vagy más rakott tészta rétege lehet.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.