chili&vanília

Ragù bianco

Gasztro

Spagetti fehérboros-zsályás  mangalicaraguval

A ragu: apróra vágott húsból és zöldségből készült fűszeres étel. Jellemzője, hogy ízes mártásban készül, hasonló, kisebb méretűre vágott hozzávalókból, többnyire hosszabb ideig történő, lassú főzéssel. Etimológiája: a francia ragoût átvétele német közvetítéssel, az eredetinek megfelelő kiejtéssel történt. A ragoûter (étvágyat kelt) ige származéka a latin eredetű re- (újra), à (hozzá) és goût (gusztus, étvágy) elemekből; utóbbi forrása a latin gustus (ízlelés, ízlés), illetve a gustare (megízlel) igéből. Maga a szó 1642-ben fordul elő először a francia szakirodalomban, eredeti receptjében gombák, zöldségek, marha- és birkahús is szerepeltek benne. Több évszázada készítenek hasonló ételeket, már a középkorban is léteztek, akkor erősen fűszerezettek (és sokszor édesek) voltak. Sokaknak a bolognai ragu jut róla eszébe elsőre, ez eredetileg csak lasagnéba készült. Nem darált, hanem apróra vágott húsból, paradicsom nem is volt benne, hiszen az csak a 19. században vált az olasz konyha fontos összetevőjévé. Manapság is csak enyhén paradicsomos az íze. A fő összetevője a darált hús (marha, borjú vagy ezek keveréke), továbbá szalonna, hagyma, zeller, répa, bor, és hagyományosan tagliatelle tésztával vagy lasagnéban adják. Kíméletesen, lassan – két órán át – főzve egészen más íze lesz, adjuk meg neki az időt. Érdemes belőle akár dupla adagot főzni, ha már nekiállunk, a másik felét ugyanis remekül le lehet fagyasztani, és egy következő alkalommal lasagne vagy más rakott tészta rétege lehet.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mesterségvizsga

Egyesek szerint az olyan magasröptű dolgokhoz, mint az alkotás – legyen az dalszerzés, írás, vagy jelen esetben: színészet –, kell valami velünk született, romantikus adottság, amelyet jobb híján tehetségnek nevezünk.

Elmondom hát mindenkinek

  • - ts -

Podhradská Lea filmje magánközlemény. Valamikor régen elveszett a testvére. Huszonhét évvel az eltűnése után Podhradská Lea fogta a kameráját és felkerekedett, hogy majd ő megkeresi.

Nem oda, Verona!

  • - turcsányi -

Valahol a 19. század közepén, közelebbről 1854-ben járunk – évtizedekre tehát az államalapítástól –, Washington területén.

Nagyon fáj

  • Molnár T. Eszter

Amióta először eltáncolta egy kőkori vadász, ahogy a társát agyontaposta a sebzett mamut, a fájdalom a táncművészet egyik legfontosabb toposza.

Mindenki a helyére

Mit gondol Orbán Viktor és a Fidesz a nőkről? Hogyan kezeli őket? És mit gondol ugyanerről a magyar társadalom, és mit a nők maguk? Tényleg a nők pártja a Fidesz? Ezeket a kérdéseket próbálja megválaszolni a kötet többféle aspektuson keresztül. Felemás sikerrel.

Megint dubajozás

Alacsony belépési küszöb, mesés hozamok, könnyű meg­gazdagodás, örök élet: ezek közül az első kettőt biztosan ígérik a mesés dubaji ingatlanbefektetési ajánlatok. Pedig az előrejelzések szerint akár egy éven belül kipukkadhat az ingatlanlufi.

A beismerés semmis

Az ügyész kizárását kezdeményezte a védelem, a különböző tit­kos­­szolgálati szervek más-más leiratot készítettek ugyan­arról a hangfelvételről – bonyolódik a helyzet abban a büntetőperben, amelynek tárgya a Nyugat-Európába irányuló illegális kutyaexport.