chili&vanília

Ragù bianco

Gasztro

Spagetti fehérboros-zsályás  mangalicaraguval

A ragu: apróra vágott húsból és zöldségből készült fűszeres étel. Jellemzője, hogy ízes mártásban készül, hasonló, kisebb méretűre vágott hozzávalókból, többnyire hosszabb ideig történő, lassú főzéssel. Etimológiája: a francia ragoût átvétele német közvetítéssel, az eredetinek megfelelő kiejtéssel történt. A ragoûter (étvágyat kelt) ige származéka a latin eredetű re- (újra), à (hozzá) és goût (gusztus, étvágy) elemekből; utóbbi forrása a latin gustus (ízlelés, ízlés), illetve a gustare (megízlel) igéből. Maga a szó 1642-ben fordul elő először a francia szakirodalomban, eredeti receptjében gombák, zöldségek, marha- és birkahús is szerepeltek benne. Több évszázada készítenek hasonló ételeket, már a középkorban is léteztek, akkor erősen fűszerezettek (és sokszor édesek) voltak. Sokaknak a bolognai ragu jut róla eszébe elsőre, ez eredetileg csak lasagnéba készült. Nem darált, hanem apróra vágott húsból, paradicsom nem is volt benne, hiszen az csak a 19. században vált az olasz konyha fontos összetevőjévé. Manapság is csak enyhén paradicsomos az íze. A fő összetevője a darált hús (marha, borjú vagy ezek keveréke), továbbá szalonna, hagyma, zeller, répa, bor, és hagyományosan tagliatelle tésztával vagy lasagnéban adják. Kíméletesen, lassan – két órán át – főzve egészen más íze lesz, adjuk meg neki az időt. Érdemes belőle akár dupla adagot főzni, ha már nekiállunk, a másik felét ugyanis remekül le lehet fagyasztani, és egy következő alkalommal lasagne vagy más rakott tészta rétege lehet.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."