étel, hordó

Remíz  

  • ételhordó
  • 2022. szeptember 14.

Gasztro

Ízek a Remízben

A Bartók Béla úton 1898 óta járnak a villamosok. Mivel az akkor még Átlós útnak nevezett közterület jelentős része beépítetlen volt, a villamosokat működtető Budapesti Közúti Vaspálya Társaság 1912-ben hatalmas kocsiszínt épített pár száz méterre a Kelenföldi pályaudvartól. A Kelenföldnek és Kelenföldinek is nevezett remíz ma is működik, tehát 110 éves, de valami azt súgja, hogy az út túloldalán lévő vendéglátóipari egység sem sokkal fiatalabb. De abban már biztosak vagyunk, hogy a Remíznek nevezett helyet (a pontos cím: XI., Bartók Béla út 132.) az 1960-as évek elejétől folyton át akarták alakítani. „Az újjáépített Remíz falatozó a Bartók Béla úti villamos-garázs dolgozóinak kedvenc étkezőhelye már el is készült” – írta a Magyar Nemzet 1961-ben, a Felszámolják a rossz hírű helyeket című cikkében, de minden jel arra utal, hogy az ezt követő tíz év ismét a züllés jegyében telt. 1973-ban már arról írtak, hogy „a kelenföldi Remíz bisztróban reggel háromnegyed hat és hét óra között általában ötszáz féldecit hajtanak fel a korán kelő vendégek”, négy évvel később pedig arról, hogy „a Remíz italboltot hamarosan grillkonyhás bisztróvá alakítják át”, ám erre csak 1981-ben került sor, amikor „konyhát is berendeztek, ahol egytálételeket lehet főzni”. Persze ez sem volt akkora közönségsiker, mint az egykori italbolt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.