chili&vanília

Saláta "suba alatt"

Gasztro

Az orosz konyha számos gyöngyszeme közül az egyik az alább ajánlott hideg előétel. Nehéz belőle akkora adagot készíteni, amelyből maradna.

A Budapestre házasodott Klárától tanultam, aki nemcsak főz, hanem mesél is: kovászos uborkával és gerslivel készített levesről vagy orosz halászléről: krumplival, babérlevéllel, tejföllel és pirított hagymával. Szó esik még töltött káposztáról, amely édeskáposztából készül, és nincs körülötte apróhús, töltött paprikáról, amelyet sütőben, rengeteg zöldséggel és sok tejföllel sül, vinyegret salátáról (cékla, hering) és orosz hússalátáról, amelyen még a majonéz is más. Füstölt halakról, zakuszkákról, lazacról és kaviárról, ami mellett a férfiak vodkáznak. Ennek a salátának az orosz neve: szirjotka pod suboj. Azaz "hering suba alatt". A suba nyilvánvalóan a zöldségekből és majonézes öntetből álló körítés, amely körülveszi a feldarabolt halat. A reszelt céklával, burgonyával és heringgel rétegezett hideg saláta remek partiétel, előre elkészíthető nagy mennyiségben, mindenki imádja. Amikor összeállítjuk, még látszik a különböző rétegek színe, ahogy áll, úgy színezi meg a cékla az egészet, így az egész szép rózsaszínűvé válik. Amikor összeáll, remekül szeletelhető is.

 


Fotó: Nagy Balázs

 

Majonézes rakott céklasaláta heringgel és újhagymával

Hozzávalók (10-12 adag)

3 nagy cékla, megsütve, meghámozva

3 nagy burgonya, héjában megfőzve, meghámozva

3 sárgarépa, meghámozva, egyben megfőzve

50 dkg olajban eltett heringfilé, felkockázva

4 csokor újhagyma, finomra aprítva

3,5 dl majonéz

1,5 dl tejföl

só, bors

A céklát megsütjük: héjában, alufóliába csomagolva, 190 fokon, méretétől függően kb. 1-1,5 óra alatt puhul meg. Előre is elkészíthető, a sült cékla egy-két napig eláll a hűtőben. Kihűtjük, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, lereszeljük. A sárgarépát meghámozzuk, egészben megfőzzük, és szintén nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A répát és a burgonyát olyan állagúra főzzük, hogy puha legyen, de könnyen reszelhető, ne főzzük túl. A majonézt kikeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk. (Úgy is nagyon finom, ha adunk hozzá egy kevés reszelt tormát is.) Minden alapanyagot kétfelé osztunk. Egy 26x18 cm-es, téglalap alakú jénaiba (vagy más, átlátszó üvegtálba) rétegezzük a salátát a következő sorrendben: először belerakjuk a reszelt burgonya felét. Erre következik a reszelt sárgarépa fele, majd a reszelt cékla, majd a felkockázott hering fele. Ezt leöntjük a majonézes öntet felével, rászórjuk az újhagyma felét, majd újra indul a rétegezés: reszelt burgonya, sárgarépa, cékla, rá a hering, végül a tetejére a majonéz és az újhagyma. A rétegeket sózzuk, borsozzuk. Néhány órát, vagy egy egész éjszakát állni hagyjuk a hűtőben, így egyrészt jól összeérnek az ízek, másrészt szép rózsaszínűvé válik az étel, mert a cékla beszínezi a rétegeket.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk