kertész lesek

Loft café

Gasztro

A Nagykörút agóniája évek óta tart, ám idén nyáron valamiféle mozgolódás támadt - igaz, csak egy rövid szakaszon, az Oktogon környékén. Csodáról szó sincs, a Teréz körút továbbra is legfeljebb szegény kis hasonmása egy elegáns grand boulevard-nak, de végre történt valami, ami némileg derűsebb az egyre lendületesebb haláltáncnál. Röviden: bejelentkezett a vendéglátóipar. Míg tavaly szinte kizárólag török meg kínai gyorsétkezdék kelthettek feltűnést, most pillanatok alatt ilyen-olyan éttermek lepték el az Andrássy út és Aradi utca közti rövid szakaszt; a svédasztalos diszkontot ugyanúgy választhatjuk, mint az eddig futárral dolgozó pizzást.

Kicsit kilóg a sorból az egykori Vajassütemények boltja (ma Star Kebab) mellett álló Loft café, ami elsőre a Liszt Ferenc térre illő trendi lounge-bart sejtet. Talán ez is akart lenni valamikor, ám a környezeti igény kanyarított rajta egyet. Neve dacára nem az az indusztriális luxus, de meg kell hagyni, faburkolatú, ír kocsmára emlékeztető berendezése igényesebb az átlagnál. De a Loftnak terasza is van, ami már pont olyan, mint a szomszéd töröké: rattan fotel plüsspárnával. Legalább nem önkiszolgáló.

A fülledt meleg, a durva zaj és a percenként felbukkanó kéregetők ellenére alig találunk helyet - az újságosbódé tövében álló utolsó asztallal kell beérnünk. Nagyobb baj, hogy épp mellettünk zöldell egy utcai szemetes, melynek tartalmát egy férfi akkor vizsgálja át alaposabban - igaz, sűrű bocsánatkérések közepette -, amikor megérkezik a baconos burgonyakrémleves (860 Ft).

A nagyobb csészében tálalt mikrózott termék ötletességben komoly vetélytársa a konkurenciának, de a se nem kemény, se nem puha szalonna, a változó hőmérséklet, illetve a lényegesen magasabb ár valószínűleg árt a versenyképességének. Amúgy a teraszon nemigen látni étkezőket, és a vörösboros kolbász katalán kenyérrel (1290 Ft) után ez cseppet sem meglepő. A szeletelt, nagyon csípős sült kolbászt nyers paprikával, lila hagymával díszítették, ráadásnak mellé tettek négy szelet, paradicsomos öntetben tocsogó toastkenyeret - köpni-nyelni nem tudunk.

Sok jót az amerikai palacsintáról (850 Ft) sem mondhatunk: vastag tésztájú, gyanús öntettel bolondított édesség. Az ördög tudja, miért, de valahogy az ízesített vattacukorra emlékeztet, s egyúttal - ellentétben a kolbásszal - a ligeti május elsejéket juttatja eszünkbe. Igyanak inkább limonádét!

Figyelmébe ajánljuk