Tartalom

(2012-09-13)

Kis-Magyarország

Iskolaintegrációs tapasztalatok Bicskén

Kis-Magyarország

Csak akarni kell

A bicskei önkormányzat 2011 szeptemberében összevonta a város hátrányos helyzetű és elit általános iskoláját. Az integráció oszlopai a tanárok, akiknek a szülőkkel még a hátrányos helyzetű tanulóknál is több gondjuk akadt. Egy év után úgy tűnik, a kezdeményezés sikeres lesz.

Szeged

Kis-Magyarország

Hökösök az éjszakában

A szegedi egyetem hallgatói önkormányzata (ehök) évek óta fel-felbukkan a botránykrónikákban, de a körülötte lévő alapítványi és céghálózatnak még senki sem szánt komoly figyelmet. Mi most megtettük.

Publicisztika

Erő Zoltán

Publicisztika

Az önmérséklet művészete

Miért lenne gaztett a magyarországi műemlékvédelem szétverése?

A kulturális örökségvédelem intézményrendszerének, benne a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak a teljes átalakítása zajlik ezekben a hónapokban. A részletek nem ismertek, a mozgatórugók csak sejthetők, az eredmények és a hatások csak évek, évtizedek múlva lesznek értékelhetők.

Csillag István

Publicisztika

Megvezetett vezetékek

Az E.ON megvásárlásáról

A miniszterelnök újabb ajándékkal kedveskedne az ő népének: meg kívánja vásárolni az E.ON-t. Nyilván nem Európa legnagyobb, német tulajdonú energetikai óriására gondol, hiszen ehhez az éves magyar nemzeti össztermék is kevés lenne.

Horvát Marcella

Publicisztika

Alapjogunk megvonása

Újra az előzetes regisztrációról

Úgy tűnik, semmi sem akadályozza meg Orbán Viktort, hogy a magyar és európai értelemben vett általános választójog intézményét megszüntesse Magyarországon, és a választójogunkat előzetes regisztrációhoz - felcsúti nyelvjárásban: feliratkozáshoz - kösse. Persze nem fülkeforradalmi jogalkotásról lenne szó, ha érdemi részleteket is tudhatnánk.

Egotrip

Balázs Zoltán: A jobb lázadása

Egotrip

Kupeckedés

Most, hogy a legújabb külpolitikai fiaskó első lángjai ellobbantak, bár a parázs még vastagon izzik, van talán idő egy röpke eszmefuttatás erejéig egy többször feszegetett, de eléggé végig nem gondolt kérdést tisztázni. A kérdés röviden úgy szól, hogy választanunk kell-e morális, elvszerű és realista, érdekszerű külpolitika között?

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Véres teknőc Magyar Narancs, 2012. augusztus 9.

Olvasói levelek: Mi a lényeg Magyar Narancs, 2012. augusztus 30.

Cukrász kalapáccsal vagy suszter kaptafával - Viszontválasz György Péternek Először is - minden irónia nélkül - köszönöm a részletes választ. Ám megjegyzem, ellentétben azzal, amit György Péter állít, nem Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor könyvéről "nyitottam vitát".

Belpol

Ellenzéki sajtó a Horthy-korszakban

Belpol

A kormányzó lapjai

Mire számíthatott a kormányzattól egy ellenzéki hangú sajtóorgánum a Horthy-korszakban?

Elégedetlenkedő BKV-dolgozók

Belpol

Vihar előtt

Miközben a BKK és időnként a BKV is magabiztosan állítja, hogy kezében tartja a fővárosi közlekedés működtetését, szakszervezeti vezetők és dolgozók szerint a helyzet messze nem ilyen jó. Statisztikailag egyelőre nem jelentős, de létező jelenség a buszsofőrök elvándorlása.

Önkormányzati energiaszolgáltató csődje

Belpol

Hulló csillag

Látványosan menetel a csőd felé az elsősorban fideszes önkormányzatokkal szerződő, fűtés- és közvilágítási korszerűsítést, megtakarítást ígérő E-Star Nyrt. A társaság működését az önkormányzatok fokozódó elégedetlensége, ki nem fizetett közműszámlák és szerződésbontások kísérik. A cég papírjai a béka segge alá kerültek. Ehhez vajon köze van a Közgépnek?

Külpol

Kárpótlási viták Erdélyben

Külpol

Feljelentők és feljelentettek

Huszonötezren tiltakoztak szeptember elején Sepsiszentgyörgyön a romániai magyar egyházi ingatlanok "visszaállamosítása" ellen. Régi, meghitt ellenségek léptek együtt, egy célért színpadra - ám hogy ez a cél pontosan mi, nem vált világossá. Ahogyan az sem, hogy szabad-e román-magyar ellentétként beállítani az eseményeket.

Film

Interjú

Film

Haneke westernje

John Hillcoat filmrendező

Nem ő találta fel az ausztrál westernt, de Az ajánlattal ő tette kelendővé. Nem ő találta fel a világvégét, de Az út című Cormac McCarthy-adaptációval új színekkel gazdagította az apokalipszis palettáját. Legújabb rendezése amerikai és gengszterfilm: a Fékezhetetlent, melyben ismét Nick Cave-vel dolgozott együtt. Telefonon beszélgettünk.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Térkönyv

Névelő növények - rajzoló szépírók

Bár a vidéki múzeumok működése a követhetetlen rendszer szerint változó kormányzati döntések miatt egyre nehezebben fenntartható, ráadásul jövőbeli megmaradásukra sincs semmiféle garancia, ebből egyáltalán nem következik, hogy a múzeumi szakemberek ernyedt mélabúval hátradőljenek, és csüggedten várják a megsemmisítő csapást.

Kiállítás

Képzőművészet

Mintavétel

Művészet mindenkinek

Megragadni, magunkévá tenni a világot - már az újkor kezdetén megjelentek az uralkodói, főúri rezidenciák falai között azok a gyűjtemények, az ún. wunderkammerek (csodakamrák), amelyek ezt a törekvést jelezték a bennük felhalmozott kincsekkel, műtárgyakkal, ritka furcsaságokkal.

Színház

Interjú

Színház

"Nem tűrt, nem tiltott"

Csató Kata, a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) elnöke

A kultúrpolitika nem szándékosan, de ellehetetleníti a független társulatokat azzal, hogy nem tudja hová tenni a szcénát - véli a független alkotók érdekképviseletét ellátó FESZ elnöke, akivel az évadnyitó közgyűlésük után beszélgettünk.

Új hullám a bábművészetben

Színház

Ne csak a kezemet figyeljék!

Vitéz László, Süsü vagy Misi Mókus sikerei után új, progresszív bábosgeneráció munkáit követhetjük figyelemmel. Tagjai nagy lelkesedéssel dolgoznak a műfaj magasabb polcra emelésén.

Szórakoztató színházak Budapesten

Színház

A szépség és a bevételek

Megpróbáltunk utánajárni, milyen műsorpolitika, üzleti modell és öndefiníció szerint működnek a javarészt könnyed, zenés előadásokkal és vígjátékokkal operáló színházak - amelyek, mint kiderült, nem szeretik, ha szórakoztató színháznak hívják őket.

Színház

"Az lesz, ami van" - Interjú Mácsai Pállal

Régen tervezzük ezt a beszélgetést, végül a színház japán vendégjátéka előtt sikerült sort keríteni rá. A Jógyerekek képeskönyvét viszik turnéra - de már folynak a két első bemutató próbái is. Indul az évad meg az ősz.

Könyv

Interjú Ménes Attila íróval

Könyv

"Szépet akarok csinálni"

Negyedszázada a Kerepesi úti köztemetőben körmöli regényeit, novelláit egy sírkerti padon. Csontváry, Krúdy és Munkácsy síremlékének Bermuda-háromszögében tűnik el nap mint nap, akárcsak előző könyvének főhőse, a hetvenes évekbeli kamasz lány. Most fejezte be a Tar Sándor ügynökmúltját feldolgozó drámáját, miközben halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket tanít, és gyógyult skizofréneknek tart irodalomterápiát.

Zene
Interaktív

Rádió

Interaktív

Köppeny

Napközben

Én például kifejezetten utáltam, nem mintha ez önmagában bármit is jelentene, mindenesetre tény, mint ahogy az is, hogy nem találkoztam még olyan emberrel, akinek valóban szép emlékként derengne fel néhanap, legfeljebb olyannal, aki valamilyen nyakatekerten leegyszerűsítő ideológia alapján szimpatizálna a kötelezővé tételével - hiszen, ahogy az egyik betelefonáló fogalmazott: "ma már minden annyira elszabadult, bárki azt visel, amit akar".

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Saláta "suba alatt"

Az orosz konyha számos gyöngyszeme közül az egyik az alább ajánlott hideg előétel. Nehéz belőle akkora adagot készíteni, amelyből maradna.

Riport

Riport

Sivatagi tanerő

Mesterházy Sándor tolmács, gyűjtő

Jelentős katonai magángyűjtemény birtokosa, második világháborús amerikai relikviáit 1995-ben a Hadtörténeti Múzeum mutatta be. Tolmácsolt Bush elnöknek és az összes rendszerváltás utáni magyar honvédelmi miniszternek, de úgy érzi, "igazi" élete 2004 után, Afganisztánban kezdődött.

Tudomány

Háztartási kártevők: a ruhamolyfélék

Tudomány

Titkos féreg foga rág

Talán sejtettük, talán nem, de a ruhánkon keletkező ocsmány folytonossági hibákért és a dunsztosüvegben is beszálasodó, csomósodó, férgesedő müzliért, grízért egyaránt molyok (sokszor ugyanaz a lepkecsalád) a felelősek.

Lokál
Sport

Interjú

Sport

Csak a kezdet

Szilágyi Áron olimpiai aranyérmes vívó

A Vasas SC bajnoka kilencévesen talált rá a vívásra, kadett, junior, majd U23-as Európa-bajnokságot nyert, a felnőttek közt Eb-bronzérmes lett. A kardcsapat tagjaként felnőtt világbajnok 2007-ben, bronzérmes 2009-ben. Somlai Béla tanítványa, aki hosszú évek óta a Mol támogatását élvezi, a londoni olimpián a magyar csapat első aranyérmét szerezte.