chili&vanília

Sava, borsa

Gasztro

Szezonja van a zöldfűszereknek, csak győzzük mustrálni őket a piacok standjain. Zsálya, koriander, kakukkfű, rozmaring, menta, kapor, tárkony – mindből jöhet egy-egy csokor, szombattól szombatig felhasználja az ember. A kapor ősrégi fűszer, amely egykor rendkívül értékesnek minősült, mi több, adófizetésre is használták. Ókori egyiptomi írásokban is felbukkan, de a görögök és a rómaiak is használták. A középkorban bájitalok főzéséhez, gonosz varázslatok űzőszereként is alkalmazták, sőt, fehérborban megfőzve harci sebesülésekre, sebek gyógyítására is előkerült. A 16. századra aztán elmúlt a varázsereje, ekkor már közönséges kerti fűszernövényként említik a leírások. Ma számos konyha használja, leggyakrabban a skandináv, az orosz, a török és az arab. A legismertebb tulajdonsága nyugtató hatása.

A friss tárkonyt szintén méltatlanul elhanyagoljuk, pedig sok egyszerű ételt egészen új dimenzióba repít. Ez a két zöldfűszer – no meg a bárány – a főszereplője az alább ajánlott levesnek. Az erdélyi, a török, az azeri konyha által jött az ihlet, savanykás, pikáns, másnaposságra sem utolsó. Van sava, borsa. A csodás tál Hitka Viktória műve.

 

Kapros-tárkonyos, savanyú bárányraguleves

Hozzávalók (4-6 adag)

 

4 evőkanál olívaolaj

2 hagyma, finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

50 dkg bárányhús, felkockázva

só, bors

2 liter víz

2 babérlevél

50 dkg zöldhüvelyű bab (ceruzabab vagy laposbab)

4 dl török joghurt vagy tejföl

2 csokor kapor, finomra aprítva

1 csokor tárkony, finomra aprítva

0,5 dl jófajta fehérborecet

0,5 citrom leve

 

Egy leveseslábasban felhevítjük az olajat, majd üvegesre dinszteljük benne a hagymát és a fokhagymát. Sózzuk, így a hagyma levet enged, és gyorsabban megpárolódik. A bárányhúst megtisztítjuk, zsírosabb, faggyúsabb részeit levágjuk. A hagymás alaphoz adjuk, majd felöntjük 2 liter vízzel (esetleg alaplével, ha van). Hozzáadjuk a babérlevelet, és fedő alatt teljesen puhára főzzük, ez hústól függően kb. 1,5-2 óra. Ha sok időnk van, érdemes ezt előre megfőzni, utána lehűteni, és csak másnap folytatni. A hűtéstől ugyanis a tetejére dermed a zsiradék, amit le tudunk szedni, így kevésbé lesz zsíros a leves. Amikor teljesen megpuhult a bárányhús, a leveshez adjuk a megpucolt, kb. 6 cm-es darabokra vágott zöldbabot. Használhatunk többfélét is. További kb. 20 percig főzzük, amíg a zöldbab megpuhul, de még kissé ropogós marad. Tálkában csomómentesre keverjük a tejfölt vagy török joghurtot, hozzámerünk a forró léből, majd behabarjuk vele a levest. Ha sűrűbbre szeretnénk, adhatunk hozzá 1-2 evőkanálnyi étkezési keményítőt. Elkeverjük, már nem forraljuk. A végén kerül bele a finomra aprított kapor és tárkony, valamint az ecet és a citromlé, amelyektől kellemesen savanykás lesz.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.