chili&vanília

Ázsiai levesek divatja

Gasztro

Világszerte izzik az ázsiai levesek iránti szenvedély, soha nem volt még akkora rajongótáboruk, mint az elmúlt években. A trend Magyarországot is elérte, és úgy tűnik, nemcsak hirtelen fellángoló divathóbortról van szó, beépültek a hétköznapi étkezésünkbe, a huszonéves generáció főzelékbár és kifőzde helyett már sokkal inkább vietnami, thai vagy más távol-keleti levesezők mellett teszi le a voksát. A legnagyobb népszerűségnek kétségkívül a vietnami pho leves örvend, igazi kultikus státuszt ért el nálunk is, hasonlóan a nemzetközi gasztronómiához. A világ kulináriáját meghatározó New Yorkban jelenleg a ramen a legtrendibb, mind az alaplé, mind a tészta készítése igazi művészet, amelynek elsajátítása évekbe telhet. A thai konyha remeke, a tom kha gai kókusztejes, édes-csípős leves, szintén kedvelt itthon is, szerencsére akadnak helyek, ahol kiválóan készítik (például a Hold utcai piacon található kifőzdében). Az alábbi, tavaszi ihletésű leves valahol a thai–vietnami–Srí Lanka-i határon mozog, sűrű, ízgazdag lé, benne aktuális piaci zöldségek és rizstészta. Nem mellesleg negyedóra alatt elkészül.

 

Csípős kókusztejes tavaszi zöldségleves rizstésztával

Hozzávalók (4–6 adag)

 

4 evőkanál napraforgóolaj

1 csokor újhagyma, vékonyra karikázva

1 szárzeller, vékonyra karikázva

3 cm friss gyömbér, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 evőkanál currypaszta vagy csípős paprikakrém

1 teáskanál kurkuma

2 sárgarépa, gyufaszálra szeletelve

1 brokkoli szára, gyufaszálra szeletelve

1,2 liter leszűrt zöldségalaplé vagy víz

só, bors

4 dl kókusztej

12 dkg rizstészta

10 dkg bébispenót

1 csokor retek, cikkekre vágva

1 zöldcitrom leve

a tetejére: újhagyma zöldje

 

Az olajon üvegesre dinszteljük az újhagymát, szárzellert, gyömbért és fokhagymát. Hozzáadjuk a currypasztát vagy csípős paprikakrémet és a kurkumát, néhány másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a gyufaszálra szeletelt sárgarépát, brokkoliszárat, majd felöntjük a vízzel vagy alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 15 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, de még kicsit ropogósak. Hozzáadjuk a kókusztejet, ezzel már nem forraljuk. Közben egy külön edényben megfőzzük a rizstésztát. A forró levesbe dobjuk a megmosott, megpucolt spenótot és a negyedekre szeletelt retket, ezzel már csak egy percig főzzük. Zöldcitrommal ízesítjük. A tésztát csak közvetlenül tálalás előtt tesszük bele.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk