chili&vanília

Ázsiai levesek divatja

Gasztro

Világszerte izzik az ázsiai levesek iránti szenvedély, soha nem volt még akkora rajongótáboruk, mint az elmúlt években. A trend Magyarországot is elérte, és úgy tűnik, nemcsak hirtelen fellángoló divathóbortról van szó, beépültek a hétköznapi étkezésünkbe, a huszonéves generáció főzelékbár és kifőzde helyett már sokkal inkább vietnami, thai vagy más távol-keleti levesezők mellett teszi le a voksát. A legnagyobb népszerűségnek kétségkívül a vietnami pho leves örvend, igazi kultikus státuszt ért el nálunk is, hasonlóan a nemzetközi gasztronómiához. A világ kulináriáját meghatározó New Yorkban jelenleg a ramen a legtrendibb, mind az alaplé, mind a tészta készítése igazi művészet, amelynek elsajátítása évekbe telhet. A thai konyha remeke, a tom kha gai kókusztejes, édes-csípős leves, szintén kedvelt itthon is, szerencsére akadnak helyek, ahol kiválóan készítik (például a Hold utcai piacon található kifőzdében). Az alábbi, tavaszi ihletésű leves valahol a thai–vietnami–Srí Lanka-i határon mozog, sűrű, ízgazdag lé, benne aktuális piaci zöldségek és rizstészta. Nem mellesleg negyedóra alatt elkészül.

 

Csípős kókusztejes tavaszi zöldségleves rizstésztával

Hozzávalók (4–6 adag)

 

4 evőkanál napraforgóolaj

1 csokor újhagyma, vékonyra karikázva

1 szárzeller, vékonyra karikázva

3 cm friss gyömbér, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 evőkanál currypaszta vagy csípős paprikakrém

1 teáskanál kurkuma

2 sárgarépa, gyufaszálra szeletelve

1 brokkoli szára, gyufaszálra szeletelve

1,2 liter leszűrt zöldségalaplé vagy víz

só, bors

4 dl kókusztej

12 dkg rizstészta

10 dkg bébispenót

1 csokor retek, cikkekre vágva

1 zöldcitrom leve

a tetejére: újhagyma zöldje

 

Az olajon üvegesre dinszteljük az újhagymát, szárzellert, gyömbért és fokhagymát. Hozzáadjuk a currypasztát vagy csípős paprikakrémet és a kurkumát, néhány másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a gyufaszálra szeletelt sárgarépát, brokkoliszárat, majd felöntjük a vízzel vagy alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 15 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, de még kicsit ropogósak. Hozzáadjuk a kókusztejet, ezzel már nem forraljuk. Közben egy külön edényben megfőzzük a rizstésztát. A forró levesbe dobjuk a megmosott, megpucolt spenótot és a negyedekre szeletelt retket, ezzel már csak egy percig főzzük. Zöldcitrommal ízesítjük. A tésztát csak közvetlenül tálalás előtt tesszük bele.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Fél disznó

A film plakátján motoron ül egy felnőtt férfi és egy fiú. Mindketten hátranéznek. A fiú azt kutatja döbbenten, daccal, hogy mit hagytak maguk mögött, a férfi önelégülten mosolyog: „Na látod, te kis szaros lázadó, hova viszlek én?

Ketten a gombolyagok közt

Az Álmok az íróból lett filmrendező Dag Johan Haugerud trilógiájának utolsó darabja. Habár inkább az elsőnek érződik, hiszen itt az intimitás és a bimbózó szexualitás első lépé­seit viszi színre.

Dinnyék közt a gyökér

Ha van olyan, hogy kortárs operett, akkor A Répakirály mindenképpen az. Kovalik Balázs rendezése úgy nagyon mai, hogy közben komolyan veszi a klasszikus operett szabályait. Továbbírja és megőrzi, kedvesen ironizál vele, de nem neveti ki.

Az esendő ember felmutatása 5.6-os rekesszel, 28-as optikával

  • Simonyi Balázs
Az október közepén elhunyt Benkő Imre az autonóm fotóriport műfajában alkotott, a hétköznapiból metszett ki mintákat, és avatta az átlagost elemeltté. Méltóságot, figyelmet adott alanyainak, képeiről nyugalom, elfogadás és az ezredforduló évtizedeinek tömény lenyomata világlik.

Trump, a nagy béketeremtő?

Bár a gázai háborút sikerült leállítani, a Trump-féle „peace deal” valójában ott sem egy békemegállapodás, legfeljebb egy keretterv. Ukrajna esetében viszont Trump még a béketerv precíz kiszabásáig sem jutott el.

Vadászok, kergetők, árulók

Nyíltan támogatja a Magyar Önvédelmi Mozgalom a Mi Hazánk céljait – kérdés, hogy a Fideszt is kiszolgálják-e. Az utóbbi időben sokan léptek be a szervezetbe. Egyes tagok úgy vélik, hogy a mozgalomra túl nagy hatást gyakorolnak a pártok.