chili&vanília

Szepés káposzta

Gasztro

Vargányás savanyúkáposzta-ragu héjában sült burgonyával

A héjában sült burgonya és a savanyú káposzta párosa a késő őszi és téli hónapok kedvenc duettje lehet. Kétségtelen ugyan, hogy a jó­ízű krumpli és a házi jellegű savanyú káposzta felkutatása okozza a legnagyobb kihívást, de ha ezek megvannak, akkor megy minden, mint a karikacsapás. A két szerény hozzávaló számos vidéken ma is fontos szerepet játszik a hidegebb hónapokban, például Zalában is igazi klasszikus. Itt a nyers savanyú káposztához lila hagymát és almát adnak, tökmagolajjal locsolják meg, majd egy órát állni hagyják, hogy összeérjenek az ízek. Amíg megsül a krumpli a sütőben, ez meg is történik. A szepés káposzta pedig a palóc konyha karácsonyi fogása. Karácsonyesti, böjtös étel a Karancs-Medves vidékén, levesként fogyasztják. A készítése: szárított vargányából kb. egymaréknyit langyos vízbe áztatnak, a savanyú káposztát (egykilónyit) felteszik főni annyi vízzel, hogy közepesen sűrű levest kapjanak. Fokhagymagerezddel, babérlevéllel ízesítik, de az igazi zamatát a gomba fogja megadni, amelyet akkor adnak a leveshez, amikor a káposzta már majdnem megpuhult. Liszttel és vajjal készítenek egy vékonyabb, zsemleszínű rántást, hozzászűrik a leveshez. Az ételhez a nyáron gyűjtött „igazi” gombát használták a helyiek, ez a szepe vagy pesze, azaz a vargánya ottani neve, illetve megtalálható volt a legtöbb háztartásban a saját készítésű „hordós” savanyú káposzta is. A levest általában mákos és túrós guba követte a karácsonyi menüsorban. Szerény böjtös vacsora volt. (Köszönöm Lantos Enikőnek ennek a régi ételnek a felelevenítését.) A szepés káposzta ihlette az alábbi ragut is, amely sültek körete is lehet, de héjában sült krumplival a legfinomabb.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.