chili&vanília

Szirupos pofa

Gasztro

A hideg levesekről és a főzés nélküli kánikulafogásokról lassan kénytelenek leszünk áthangolódni az ősziesebb, tartalmasabb ételekre. Az alább ajánlott szuperomlós, fűszeres, gránátalma-szirupos pofa már ennek jegyében készült.

Ez a fogás marha- vagy borjúpofából a legfinomabb, ugyanis az tud annyira omlósra párolódni, hogy szinte kanalazni lehet. A kíméletes sütésnek és az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően a húsban lévő kollagén lassan kiolvad, és remegős, puha állagot eredményez. A legtöbb hentes tud szerezni, ha előre szólunk. Ha nem jutunk hozzá, lábszárral helyettesíthetjük (de persze nem lesz ugyanaz). Gránát­almaszirup és datolyaszirup pár száz forintért kapható a török, arab élelmiszereket árusító delikateszekben. Nagyon fontos, hogy nem a koktélvilágban használt, rózsaszínű grenadine szörp kell ehhez az ételhez, hanem a sötétbarna, fanyar, a közel-keleti és török konyhában előszeretettel használt gránátalma-melasz (pomegranate molasses). Nem a világ leglátványosabb fogása, de nagyon jó enni (és főzni is).

 

Lassan sült, gránátalma-szirupos marhapofa

Hozzávalók (4-6 adag)

 

1 kg marhapofa

só, bors

3 dkg liszt

0,5 dl olívaolaj

3 dkg vaj

2 hagyma vékonyra szeletelve

5 cm friss gyömbér felkarikázva

1 evőkanál arab fűszerkeverék (római kömény, szegfűbors, koriander, fahéj)

1,5 dl marhahúsalaplé (vagy víz)

0,5 dl gránátalmaszirup

0,5 dl datolyaszirup (vagy méz)

 

Tetejére: lila hagyma, ecet, porcukor, só, friss koriander

 

Fűszeres rizs:

25 dkg basmati vagy jázminrizs

4 dkg vaj

2 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál őrölt kurkuma

5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj

0,6 dl víz

A sütőt előmelegítjük 130 fokra. A marhapofákat megtisztítjuk, lehártyázzuk, konyhai papírtörlővel szárazra törölgetjük. Alaposan megsózzuk, megborsozzuk, majd mindegyik darabot megszórjuk liszttel. Egy vastag falú, öntöttvas lábast felhevítünk, amikor forró, beletesszük az olívaolajat és a vajat, majd a húsdarabokat erős lángon körbepirítjuk. Kivesszük egy tányérra. A visszamaradt zsiradékon átforgatjuk a hagymát és a felkarikázott gyömbért, hozzáadjuk a fűszert, néhány percig kevergetjük. Felöntjük az alaplével, majd visszatesszük bele a húsdarabokat. Hozzáadjuk a gránátalmaszirupot. Fedővel együtt a sütőbe tesszük, és kb. 3 óráig sütjük, amíg a pofa olyan omlós lesz, hogy kanállal lehet vágni. Ekkor ismét kivesszük a húst, félretesszük, a mártást leszűrjük, majd visszaöntjük a lábasba, és közepes lángon egyharmadára beforraljuk. Ekkor keverjük bele a datolyaszirupot (vagy mézet). Sűrű, fényes, szirupos mártást kell kapnunk. A vékonyra szeletelt lila hagymát összeforgatjuk kevés porcukorral, sóval és ecettel, jól összekeverjük, és marináljuk. Pácolt hagymát és friss koriandert adunk a húshoz tálaláskor. A pofa körete fűszeres rizs, ehhez alaposan átöblítjük a rizst, átforgatjuk a vaj és olaj keverékén, hozzáadjuk a fűszereket, a vizet, majd kb. 18-20 perc alatt puhára pároljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk