chili&vanília

Szirupos pofa

Gasztro

A hideg levesekről és a főzés nélküli kánikulafogásokról lassan kénytelenek leszünk áthangolódni az ősziesebb, tartalmasabb ételekre. Az alább ajánlott szuperomlós, fűszeres, gránátalma-szirupos pofa már ennek jegyében készült.

Ez a fogás marha- vagy borjúpofából a legfinomabb, ugyanis az tud annyira omlósra párolódni, hogy szinte kanalazni lehet. A kíméletes sütésnek és az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően a húsban lévő kollagén lassan kiolvad, és remegős, puha állagot eredményez. A legtöbb hentes tud szerezni, ha előre szólunk. Ha nem jutunk hozzá, lábszárral helyettesíthetjük (de persze nem lesz ugyanaz). Gránát­almaszirup és datolyaszirup pár száz forintért kapható a török, arab élelmiszereket árusító delikateszekben. Nagyon fontos, hogy nem a koktélvilágban használt, rózsaszínű grenadine szörp kell ehhez az ételhez, hanem a sötétbarna, fanyar, a közel-keleti és török konyhában előszeretettel használt gránátalma-melasz (pomegranate molasses). Nem a világ leglátványosabb fogása, de nagyon jó enni (és főzni is).

 

Lassan sült, gránátalma-szirupos marhapofa

Hozzávalók (4-6 adag)

 

1 kg marhapofa

só, bors

3 dkg liszt

0,5 dl olívaolaj

3 dkg vaj

2 hagyma vékonyra szeletelve

5 cm friss gyömbér felkarikázva

1 evőkanál arab fűszerkeverék (római kömény, szegfűbors, koriander, fahéj)

1,5 dl marhahúsalaplé (vagy víz)

0,5 dl gránátalmaszirup

0,5 dl datolyaszirup (vagy méz)

 

Tetejére: lila hagyma, ecet, porcukor, só, friss koriander

 

Fűszeres rizs:

25 dkg basmati vagy jázminrizs

4 dkg vaj

2 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál őrölt kurkuma

5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj

0,6 dl víz

A sütőt előmelegítjük 130 fokra. A marhapofákat megtisztítjuk, lehártyázzuk, konyhai papírtörlővel szárazra törölgetjük. Alaposan megsózzuk, megborsozzuk, majd mindegyik darabot megszórjuk liszttel. Egy vastag falú, öntöttvas lábast felhevítünk, amikor forró, beletesszük az olívaolajat és a vajat, majd a húsdarabokat erős lángon körbepirítjuk. Kivesszük egy tányérra. A visszamaradt zsiradékon átforgatjuk a hagymát és a felkarikázott gyömbért, hozzáadjuk a fűszert, néhány percig kevergetjük. Felöntjük az alaplével, majd visszatesszük bele a húsdarabokat. Hozzáadjuk a gránátalmaszirupot. Fedővel együtt a sütőbe tesszük, és kb. 3 óráig sütjük, amíg a pofa olyan omlós lesz, hogy kanállal lehet vágni. Ekkor ismét kivesszük a húst, félretesszük, a mártást leszűrjük, majd visszaöntjük a lábasba, és közepes lángon egyharmadára beforraljuk. Ekkor keverjük bele a datolyaszirupot (vagy mézet). Sűrű, fényes, szirupos mártást kell kapnunk. A vékonyra szeletelt lila hagymát összeforgatjuk kevés porcukorral, sóval és ecettel, jól összekeverjük, és marináljuk. Pácolt hagymát és friss koriandert adunk a húshoz tálaláskor. A pofa körete fűszeres rizs, ehhez alaposan átöblítjük a rizst, átforgatjuk a vaj és olaj keverékén, hozzáadjuk a fűszereket, a vizet, majd kb. 18-20 perc alatt puhára pároljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."