chili&vanília

Szó, mi szó

Gasztro

A miszo paszta a japán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. A fermentált szójababból és rizsből (vagy más gabonából) készülő fűszerkrém a kortárs éttermi konyhákon is gyakori hozzávaló, de a vegán és vega háztartásokban is mindennapos a használata. Azon kívül, hogy igen egészséges, olyan magaslatokba repíti még a legegyszerűbb fogásokat is, hogy azok is örök barátságot kötnek vele, akik még csak ismerkednek vele. Tény, hogy a sarki kisboltban nem kapható (de nagyobb szupermarketekben már igen, ázsiai élelmiszereket árusító üzletekben pedig minden további nélkül), cserébe gyakorlatilag bármeddig eláll, és ha kéznél van, használni is fogjuk, ezt garantálom. A miszo ugyanis lenyűgöző hozzávaló: egyszerre ad egy-egy ételnek mélységet, sósságot, édességet, kellemes kesernyét, komplexitást, zamatot, umamit. Rengeteg fajtája létezik, érlelési időtől vagy éppen a szójához adott egyéb alapanyagtól függően. A leggyakoribb a fehér és a vörös miszo, előbbit rövidebb ideig fermentálják, könnyebb, édesebb, és viszonylag magas benne a hozzáadott rizs aránya. Utóbbi pedig érettebb, és a szója a domináns. Még néhány hétig tart a valódi padlizsánszezon, az utolsókból érdemes egy adagot erre a változatra szánni. A miszomázhoz szükség van néhány extrább alapanyagra, de ezeket könnyen be lehet szerezni egy helyen (pl. koreai bolt a Honvéd utcában, Szép Kis India, Dunapanda, Lehel piacon az arab fűszeres stb.) a kikevert miszopác pedig a vé́gtelensé́gig elá́ll a hűtőben, és nagyon változatosan lehet használni: halra, zö̈ldsé́gekre (pl. sült zellerre), sü̈lt csirkére. A pontos sütési idő a padlizsán méretétől és fajtájától függ, a miszo a végén kerül rá, amikor már teljesen puha a padlizsán. A mázzal már csak néhány percig kell grillezni, amíg rásül, rákaramellizálódik. Mivel a miszo igen komplex és intenzív, natúr, gőzölt rizs illik mellé a leginkább. Szó, mi szó, az idei nyárutó egyik legjobb étele lesz!

 

Miszóval karamellizált sült padlizsán

Hozzávalók (4 adag)

 

4 kisebb vagy 2 nagy méretű padlizsán

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

 

Miszomáz:

100 g fehér miszopaszta

2 evőkanál mirin

2 evőkanál nádcukor

2 evőkanál víz vagy szaké

1 evőkanál rizsecet

 

Tálaláshoz:

Rizs, újhagymazöld, szezámmag, szezámolaj

 

A padlizsánokat hosszában félbevágjuk (a szárát is rajtahagyhatjuk), majd a vágott felületén éles késsel hosszában, majd keresztben beirdaljuk. Kenőtoll segítségével vékonyan megkenjük olajjal. Egy vastag falú (bordás) grillserpenyőt szárazon felforrósítunk, amikor szinte füstöl, akkor pár csepp olajat teszünk bele. A padlizsánokat vágott felükkel lefelé a serpenyőbe tesszük, nem mozgatjuk, néhány percig pirítjuk, hogy szépen, egyenletesen aranyszínűre piruljon. Ekkor vágott felülettel felfelé fordítva, alufóliával leterített tepsire helyezzük, sózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd kb. 25 perc alatt teljesen puhára sütjük a padlizsánokat. A sütési idő a padlizsán méretétől és fajtájától függ. Közben kikeverjük a miszomázat: az összes hozzávalót elkeverjük. (A maradék csatos üvegben vagy dobozban nagyon sokáig eláll a hűtőben.) A megpuhult padlizsánok tetejét gazdagon bekenjük a mázzal, majd a sütőt grillfokozatra vesszük, és kb. 3–4 perc alatt addig sütjük, amíg a máz a padlizsánra sül, rákaramellizálódik. Megszórjuk szezámmaggal, rizzsel tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)

Az igazságnak kín ez a kor

A családregény szó hallatán rendre vaskos kötetekre gondolunk, táblázatokra a nemzedékek fejben tartásához, eszünkbe juthat a Száz év magány utolsó utáni oldalán a kismillió Buendía szisztematikus elrendezése is.

Kultúrnemzet

„A nemzetgazdasági miniszter úr, Varga Mihály 900 millió forintot biztosított ennek az épületnek a felújítására – nyilván jó összeköttetésének köszönhetően. Lám, egy nemzeti kormányban még a pénzügyminiszter is úgy gondolja, hogy a kultúra nemcsak egy sor a magyar költségvetésben, hanem erőforrás, amelynek az ország sikereit köszönhetjük.”