chili&vanília

Szó, mi szó

Gasztro

A miszo paszta a japán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. A fermentált szójababból és rizsből (vagy más gabonából) készülő fűszerkrém a kortárs éttermi konyhákon is gyakori hozzávaló, de a vegán és vega háztartásokban is mindennapos a használata. Azon kívül, hogy igen egészséges, olyan magaslatokba repíti még a legegyszerűbb fogásokat is, hogy azok is örök barátságot kötnek vele, akik még csak ismerkednek vele. Tény, hogy a sarki kisboltban nem kapható (de nagyobb szupermarketekben már igen, ázsiai élelmiszereket árusító üzletekben pedig minden további nélkül), cserébe gyakorlatilag bármeddig eláll, és ha kéznél van, használni is fogjuk, ezt garantálom. A miszo ugyanis lenyűgöző hozzávaló: egyszerre ad egy-egy ételnek mélységet, sósságot, édességet, kellemes kesernyét, komplexitást, zamatot, umamit. Rengeteg fajtája létezik, érlelési időtől vagy éppen a szójához adott egyéb alapanyagtól függően. A leggyakoribb a fehér és a vörös miszo, előbbit rövidebb ideig fermentálják, könnyebb, édesebb, és viszonylag magas benne a hozzáadott rizs aránya. Utóbbi pedig érettebb, és a szója a domináns. Még néhány hétig tart a valódi padlizsánszezon, az utolsókból érdemes egy adagot erre a változatra szánni. A miszomázhoz szükség van néhány extrább alapanyagra, de ezeket könnyen be lehet szerezni egy helyen (pl. koreai bolt a Honvéd utcában, Szép Kis India, Dunapanda, Lehel piacon az arab fűszeres stb.) a kikevert miszopác pedig a vé́gtelensé́gig elá́ll a hűtőben, és nagyon változatosan lehet használni: halra, zö̈ldsé́gekre (pl. sült zellerre), sü̈lt csirkére. A pontos sütési idő a padlizsán méretétől és fajtájától függ, a miszo a végén kerül rá, amikor már teljesen puha a padlizsán. A mázzal már csak néhány percig kell grillezni, amíg rásül, rákaramellizálódik. Mivel a miszo igen komplex és intenzív, natúr, gőzölt rizs illik mellé a leginkább. Szó, mi szó, az idei nyárutó egyik legjobb étele lesz!

 

Miszóval karamellizált sült padlizsán

Hozzávalók (4 adag)

 

4 kisebb vagy 2 nagy méretű padlizsán

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

 

Miszomáz:

100 g fehér miszopaszta

2 evőkanál mirin

2 evőkanál nádcukor

2 evőkanál víz vagy szaké

1 evőkanál rizsecet

 

Tálaláshoz:

Rizs, újhagymazöld, szezámmag, szezámolaj

 

A padlizsánokat hosszában félbevágjuk (a szárát is rajtahagyhatjuk), majd a vágott felületén éles késsel hosszában, majd keresztben beirdaljuk. Kenőtoll segítségével vékonyan megkenjük olajjal. Egy vastag falú (bordás) grillserpenyőt szárazon felforrósítunk, amikor szinte füstöl, akkor pár csepp olajat teszünk bele. A padlizsánokat vágott felükkel lefelé a serpenyőbe tesszük, nem mozgatjuk, néhány percig pirítjuk, hogy szépen, egyenletesen aranyszínűre piruljon. Ekkor vágott felülettel felfelé fordítva, alufóliával leterített tepsire helyezzük, sózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd kb. 25 perc alatt teljesen puhára sütjük a padlizsánokat. A sütési idő a padlizsán méretétől és fajtájától függ. Közben kikeverjük a miszomázat: az összes hozzávalót elkeverjük. (A maradék csatos üvegben vagy dobozban nagyon sokáig eláll a hűtőben.) A megpuhult padlizsánok tetejét gazdagon bekenjük a mázzal, majd a sütőt grillfokozatra vesszük, és kb. 3–4 perc alatt addig sütjük, amíg a máz a padlizsánra sül, rákaramellizálódik. Megszórjuk szezámmaggal, rizzsel tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.

„Ez az identitásom része”

Megfeszített erővel vett részt az emberkereskedelem elleni küzdelemben, védett házakat vezetett, kimenekítésekben működött közre. A saját egészsége érdekében hátrébb lépett, de továbbra is dolgozik.

Vaskézzel

Az okozott kár értéke a nyomozás során még a tízszerese volt a vádiratban szereplő 6 millió forintnak. Az előkészítő ülés lehetőséget teremtett volna arra, hogy a szennyest ne teregessék ki, aztán minden másként alakult.