chili&vanília

Szoche dolmá

Gasztro

Kövi Pál kultikus szakácskönyve, az Erdélyi lakoma nemcsak remek recepteket, hanem lenyűgöző szellemi táplálékot is ad. Kutatótársai, barátai, a gyűjtőútjain őt kísérő rokonok, erdélyi írók és szerkesztők vezették őt „tűzhelytől tűzhelyig, embertől emberig”. Az eredeti kötet az ételleírások előtti és utáni fejezetekben szereplő mintegy félszáz oldalnyi esszével teljes, ezekből ismerhetjük meg például az erdélyi román, örmény, szász és zsidó konyha jellegzetességeit, szokásait. Az egyik legizgalmasabb ihletadó az erdélyi örmény ételleírások csoportja. „Erdély lakói, bármilyen nemzetiségűek voltak, mindig érdeklődtek az örmény konyha iránt, kedvelték és becsülték” – olvasható Kövi Pál és Szőcs István bevezetőjében az erdélyi örmény gasztronómiáról. A halotti toros leves, a háku erusztá például az örmény kultúrában nagy kultusszal bíró halottbúcsúztatás rítusához kötődik, a verzár elnevezésű töltött palacsintát pedig azért készítették előszeretettel, mert az első és egyben utolsó erdélyi örmény püspök, Verzár Oxendius nevére emlékeztetett. A zöldséges levesek fejezetében megbújó „Anusabur, örmény édes leves” a könyv egyik meglepetése, elkészítésekor ugyanis kiderül róla, hogy az valójában egy gabonakásaszerű karácsonyi desszert, amely számos más konyhában is megtalálható ünnepi édesség, a görög kultúrában koliva néven, a törököknél ashureként ismert. Az alábbi töltött hagyma (szoche dolmá) szintén az örmény kulináris örökség része, nem mellesleg már a főzése is örömöt és élvezetet okoz.

 

Örmény töltött hagyma (szoche dolmá)

Hozzávalók (4–6 adag)

 

 

6 nagyobb vörös- vagy lila hagyma

(lehetőleg hosszúkásabb formájú)

1 liter alaplé vagy víz

30 dkg darált hús (marha vagy bárány)

10 dkg rizs, előfőzve

só, bors

1 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

3 dl tejföl

2 evőkanál étkezési keményítő

1 kávéskanál cukor

 

A hagymák külső, száraz héját lehámozzuk, és egy-két szeletet a gyökerénél levágunk, annyira, hogy a hagymának minden rétege látszódjék. Közben felforralunk kb. egy liter alaplevet (pl. szárnyas), belerakjuk az egész hagymákat, és addig főzzük – kb. 20–25 percig –, hogy a hagyma annyira megpuhuljon, hogy a rétegeket ki tudjuk szedni egymásból. Szétszedjük a hagymák rétegeit, vigyázva, hogy a héjak egyben maradjanak, ne szakadjanak szét. A töltelékhez összekeverjük a darált húst az előfőzött rizzsel, a fokhagymával és a petrezselyemmel. A hagymákat lazán megtöltjük a húsos töltelékkel, berakjuk a lábasba, rátöltjük a hagymás főzőlevet, majd feltöltjük annyi vízzel vagy alaplével, hogy a hagymákat ellepje. Sózzuk, borsozzuk, kevés cukrot és citromlevet adunk hozzá. Kb. 25 perc alatt teljesen puhára főzzük. A főzőlevet behabarjuk a tejföllel, majd a hideg vízzel simára kevert étkezési keményítővel besűrítjük. Langyosan tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

Szemrevaló: Páva – Valódi vagyok?

  • SzSz

A társadalmi szerepek és identitások a pszichológia egyik legjobban kutatott területe. Mead szerint nincs is objektív valóság, azt az egyének maguk konstruálják; Goffman úgy véli, az egész világ egy színpad, ahol mind különböző szerepeket játsszunk; míg Stryker elmélete azt magyarázza, hogy minden ember ezernyi identitással rendelkezik, s azok hierarchiába rendeződnek.

Szemrevaló: A fény

  • - bzs -

Tom Tykwer csaknem háromórás eposza mintha egy másik korból időutazott volna napjainkba (Tykwer maga is a Babylon Berlint, a múlt század húszas éveit hagyta hátra).

Szemrevaló: Gépek tánca

Markológépekkel táncolni, az ám a valami! Amikor a kotrókanál kecsesen emelkedik a magasba, akkor olyan, mint egy daru – mármint a madár (lehet, hogy magyarul nem véletlenül hívják így az emelőszerkezetet?) –, „nyakát” nyújtogatja, „fejét” forgatja.

Le nem zárt akták

A művészi identitás és a láthatóság kérdéseit helyezi középpontba Pataki Luca első önálló kiállítása. Keszegh Ágnes kurátor koncepciója szerint a tárlat krimiként épül fel: a látogatónak fragmentumokból, nyomokból kell rekonstruálnia a történetet. Az anyag kísérlet a művészszerep radikális újragondolására, és az igazi kérdése az, hogy az alkotói késztetés ledarálható-e.

Ingyen Carlsberg

  • - turcsányi -

Valamikor a múlt század kilencvenes éveinek elején Bille August nemzetközi hírű svéd filmrendező rájött, hogy mégsem lenne jó, ha ő lenne a filmművészet második Ingmar Bergmanja, még akkor sem, ha az ügyért addig számos követ megmozgatott (Hódító Pelle Max von Sydow-val, 1987; Legjobb szándékok, egyenesen Bergman forgatókönyvéből, 1992).

Utánunk a robotok?

A Székesfehérváron tavasszal bemutatott színpadi átiratot Szikora János, a Vörösmarty Színház tizenhárom év után elköszönő igazgatója rendezte. A színház vezetésére kiírt, majd megismételt pályázat után ősztől már Dolhai Attila irányításával működő teátrum irányvonala minden bizonnyal változni fog, a társulat egy része is kicserélődött, így A Nibelung-lakópark egy korszak összegzésének, Szikora János búcsúelőadásának is tekinthető.

Túlélni a békét

Az előadás ismét azt bizonyította, hogy egy ideje a Miskolci Nemzeti Színházé a magyar nyelvű színjátszás egyik legerősebb társulata. Pedig a darab – annak ellenére, hogy színházi felkérésre született – egyáltalán nem kínálja magát könnyen a színrevitelre.

„Idő és hely hoz létre igazi közösséget”

A Freeszfe elnökeként teljesen az egyesület körüli teendők kötötték le Forgács Péter figyelmét, mostantól pedig a FREEDOM, az új otthonuk szellemiségének kialakítása a cél. Arról kérdeztük, mit terveznek az épülettel, mit jelent a szabadság, és egyáltalán, milyen iskola lesz itt.

A Bolsonaro-végjáték

Szeptember 11-én a brazil szövetségi legfelsőbb bíróság, a Supremo Tribunal Federal (STF) bűnösnek mondta ki a demokratikus rend elleni szövetkezésben és 27 év és 3 hónap szabadságvesztésre ítélte Jair Messias Bolsonarót, Brazília volt elnökét, aki 2019 és 2022 között töltötte be ezt a posztot.