chili&vanília

Szoche dolmá

Gasztro

Kövi Pál kultikus szakácskönyve, az Erdélyi lakoma nemcsak remek recepteket, hanem lenyűgöző szellemi táplálékot is ad. Kutatótársai, barátai, a gyűjtőútjain őt kísérő rokonok, erdélyi írók és szerkesztők vezették őt „tűzhelytől tűzhelyig, embertől emberig”. Az eredeti kötet az ételleírások előtti és utáni fejezetekben szereplő mintegy félszáz oldalnyi esszével teljes, ezekből ismerhetjük meg például az erdélyi román, örmény, szász és zsidó konyha jellegzetességeit, szokásait. Az egyik legizgalmasabb ihletadó az erdélyi örmény ételleírások csoportja. „Erdély lakói, bármilyen nemzetiségűek voltak, mindig érdeklődtek az örmény konyha iránt, kedvelték és becsülték” – olvasható Kövi Pál és Szőcs István bevezetőjében az erdélyi örmény gasztronómiáról. A halotti toros leves, a háku erusztá például az örmény kultúrában nagy kultusszal bíró halottbúcsúztatás rítusához kötődik, a verzár elnevezésű töltött palacsintát pedig azért készítették előszeretettel, mert az első és egyben utolsó erdélyi örmény püspök, Verzár Oxendius nevére emlékeztetett. A zöldséges levesek fejezetében megbújó „Anusabur, örmény édes leves” a könyv egyik meglepetése, elkészítésekor ugyanis kiderül róla, hogy az valójában egy gabonakásaszerű karácsonyi desszert, amely számos más konyhában is megtalálható ünnepi édesség, a görög kultúrában koliva néven, a törököknél ashureként ismert. Az alábbi töltött hagyma (szoche dolmá) szintén az örmény kulináris örökség része, nem mellesleg már a főzése is örömöt és élvezetet okoz.

 

Örmény töltött hagyma (szoche dolmá)

Hozzávalók (4–6 adag)

 

 

6 nagyobb vörös- vagy lila hagyma

(lehetőleg hosszúkásabb formájú)

1 liter alaplé vagy víz

30 dkg darált hús (marha vagy bárány)

10 dkg rizs, előfőzve

só, bors

1 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

3 dl tejföl

2 evőkanál étkezési keményítő

1 kávéskanál cukor

 

A hagymák külső, száraz héját lehámozzuk, és egy-két szeletet a gyökerénél levágunk, annyira, hogy a hagymának minden rétege látszódjék. Közben felforralunk kb. egy liter alaplevet (pl. szárnyas), belerakjuk az egész hagymákat, és addig főzzük – kb. 20–25 percig –, hogy a hagyma annyira megpuhuljon, hogy a rétegeket ki tudjuk szedni egymásból. Szétszedjük a hagymák rétegeit, vigyázva, hogy a héjak egyben maradjanak, ne szakadjanak szét. A töltelékhez összekeverjük a darált húst az előfőzött rizzsel, a fokhagymával és a petrezselyemmel. A hagymákat lazán megtöltjük a húsos töltelékkel, berakjuk a lábasba, rátöltjük a hagymás főzőlevet, majd feltöltjük annyi vízzel vagy alaplével, hogy a hagymákat ellepje. Sózzuk, borsozzuk, kevés cukrot és citromlevet adunk hozzá. Kb. 25 perc alatt teljesen puhára főzzük. A főzőlevet behabarjuk a tejföllel, majd a hideg vízzel simára kevert étkezési keményítővel besűrítjük. Langyosan tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

Így néz ki most a Matolcsy-körhöz került, elhanyagolt, majd visszavett Marczibányi sportcentrum - FOTÓK

226 millió forintot követel a II. kerület attól a Matolcsy-körhöz került cégtől, ami egy vita következtében nem fejlesztette a kerület egykori ékességét, a Marczibányi téri sporttelepet. Itt régen pezsgő élet zajlott, mára leromlott, az önkormányzat most kezdi el a renoválást, miközben pert indított. Játszótér, kutyasétáltató, sétány, park és egy uszoda építése maradt el. 

A fejünkre nőttek

Két csodabogár elrabol egy cégvezért, mert meggyőződésük, hogy földönkívüli. Jórgosz Lánthimosz egy 2003-as koreai filmet remake-elt, az ő hősei azonban különc bolondok helyett tőrőlmetszett incelek, akiket azért megérteni is megpróbál.

Visszatér

  • - turcsányi -

Johnny Cashnek van egy ilyen című száma, az 1994-es American Recordings című albumán. Nem is az övé, egy Nick Lowe nevű zenészé, aki egy ideig Cash rokona volt – az ő eredeti változatát használta például a pilot vége főcíméhez a Maffiózók (The Sopranos).

Tökéletes egyenlőség

Egy viking törzsfőnökről szóló animált tanmesével indul a film, aki népe minden tagjának (beleértve önmagát is) levágatta a bal kezét (szolidaritásból, mivel a fia bal keze odalett az ellenségtől menekülve), így akarván megőrizni az egységet.

A rossz dolog

Kínálta magát a trauma jelenkori uralmáról szóló kritikai panaszáradat Eva Victor debütfilmje kapcsán. A film több elemzője kiemelte, hogy a Bocs, kicsim erőssége éppen abban rejlik, hogy ellenáll e narratív toposznak.

Perkusszív vérvonal

A cimbalom története valódi sikersztori: az 1870-es években a cseh származású, Budapesten letelepedett hangszergyáros, Schunda Vencel József megalkotta kora népszerű kocsmai hangszerének tökéletesített változatát, a pedálcimbalmot, 1906-ban pedig már a tízezredik (!) példányt szállították ki a Magyar utcai manufaktúrából.