chili&vanília

Tarocco

Gasztro

Rubinvörös, cinóbervörös, élénk karmazsinpiros vagy szinte fekete árnyalatokban pompáznak a vérnarancsok ilyenkor februárban, szezonjukban. A legjobbak Szicíliában teremnek, a klíma itt különösen kedvező. Leghíresebb fajtája a Tarocco (a Moro és a Sanguinello mellett), ennek

C-vitamin-tartalma olyan magas, hogy már egy darab fedezi a napi C-vitamin-szükségletet. Vékonyra szeletelve, fahéjjal, rózsavízzel, sáfránnyal Marokkóban desszertet készítenek belőle, ami olyan bódító, hogy még a parfümipart is megihlette, a L’Eau de Tarocco kölni születésére. Kifacsart levével látványos dzsúszok, smoo­thie-k születnek, rendkívül mutatós hófehér desszerteken (panna cotta, tejberizs és társai), fordított narancsos sütemény alkotóelemeként pedig különösen csábító. A tortaforma aljára ilyenkor karamella kerül, arra sok szelet vérnarancs, majd tésztamassza. A végére a karamella összeolvad a narancs kisülő levével, a kiborításkor fényes, szirupos réteget képezve. A narancs és sárgarépa klasszikus páros, kombinációjuk mindig működik. Ha hozzájutunk, készítsük az alább ajánlott salátát kisebb méretű, színes szivárványrépákkal (a Lehelen pl. szombatonként a 32-es standon vagy termelői piacokon), ezeket nem is szükséges szeletelni, egyben süthetjük. Fokozhatjuk az ízeket azzal, ha sima olívaolaj helyett narancsos olajat használunk. Meghinthetjük egy csipet csilivel is, és összeforgathatjuk az egészet egy nagy adag rukkolával is.

Sült sárgarépa vérnaranccsal és fetával

Hozzávalók (4 adag)

 

6 közepes sárgarépa

3 evőkanál olívaolaj

só, bors

4 vérnarancs

15 dkg feta sajt

1 csokor petrezselyem vagy koriander

 

A sütőt előmelegítjük 190 fokra (légkeverésre állítva). A sárgarépát megmossuk, és konyhai papírtörlővel alaposan megszárítjuk. Hámozni nem szükséges. Nagyobb darabokra vágjuk, majd egy uzsonnás tasakba tesszük az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és jól összeforgatjuk, hogy a répát mindenütt egyenletesen érje az olaj. Kiborítjuk egy sütőpapírral leterített tepsire, majd a sütőbe tesszük, és kb. 25 percig sütjük, a pontos sütési idő a sárgarépa fajtájától és méretétől függ. Miközben sül a répa, előkészítjük a narancsokat. Mindkét végéből levágunk egy szeletet, majd deszkára állítjuk, és a narancs oldala mentén szorosan haladva, egy éles késsel levágjuk a héját úgy, hogy fehér rész egyáltalán ne maradjon a gyümölcsön. Az így meghámozott narancsot karikákra szeleteljük. A megsült sárgarépát hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor egy tálon elrendezzük a narancsszeletekkel, meglocsoljuk néhány csepp olajjal, majd nagyobb darabokban rámorzsoljuk a fetát, és megszórjuk finomra aprított petrezselyemmel vagy korianderrel. Azonnal tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A Fidesz házhoz megy

Megfelelő helyre kilopott adatbázis, telefonálgató propagandisták, aktivisták otthonát látogató Németh Balázs. Amit a Fidesz most csinál, régen a Kurucinfó munkája volt.

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.

A szürkeség ragyogása

Különös élmény néhány napon belül látni két Molière-darabot a Pesti Színházban. A huszonöt éve bemutatott Képzelt beteg egy rosszul öregedő „klasszikus”, a Madame Tartuffe pedig egy kortárs átirat, amelynek első ránézésre a névegyezésen túl nem sok köze van a francia szerzőhöz. Ez utóbbi egyáltalán nem baj, még akár erény is lehet.