chili&vanília

Tarocco

Gasztro

Rubinvörös, cinóbervörös, élénk karmazsinpiros vagy szinte fekete árnyalatokban pompáznak a vérnarancsok ilyenkor februárban, szezonjukban. A legjobbak Szicíliában teremnek, a klíma itt különösen kedvező. Leghíresebb fajtája a Tarocco (a Moro és a Sanguinello mellett), ennek

C-vitamin-tartalma olyan magas, hogy már egy darab fedezi a napi C-vitamin-szükségletet. Vékonyra szeletelve, fahéjjal, rózsavízzel, sáfránnyal Marokkóban desszertet készítenek belőle, ami olyan bódító, hogy még a parfümipart is megihlette, a L’Eau de Tarocco kölni születésére. Kifacsart levével látványos dzsúszok, smoo­thie-k születnek, rendkívül mutatós hófehér desszerteken (panna cotta, tejberizs és társai), fordított narancsos sütemény alkotóelemeként pedig különösen csábító. A tortaforma aljára ilyenkor karamella kerül, arra sok szelet vérnarancs, majd tésztamassza. A végére a karamella összeolvad a narancs kisülő levével, a kiborításkor fényes, szirupos réteget képezve. A narancs és sárgarépa klasszikus páros, kombinációjuk mindig működik. Ha hozzájutunk, készítsük az alább ajánlott salátát kisebb méretű, színes szivárványrépákkal (a Lehelen pl. szombatonként a 32-es standon vagy termelői piacokon), ezeket nem is szükséges szeletelni, egyben süthetjük. Fokozhatjuk az ízeket azzal, ha sima olívaolaj helyett narancsos olajat használunk. Meghinthetjük egy csipet csilivel is, és összeforgathatjuk az egészet egy nagy adag rukkolával is.

Sült sárgarépa vérnaranccsal és fetával

Hozzávalók (4 adag)

 

6 közepes sárgarépa

3 evőkanál olívaolaj

só, bors

4 vérnarancs

15 dkg feta sajt

1 csokor petrezselyem vagy koriander

 

A sütőt előmelegítjük 190 fokra (légkeverésre állítva). A sárgarépát megmossuk, és konyhai papírtörlővel alaposan megszárítjuk. Hámozni nem szükséges. Nagyobb darabokra vágjuk, majd egy uzsonnás tasakba tesszük az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és jól összeforgatjuk, hogy a répát mindenütt egyenletesen érje az olaj. Kiborítjuk egy sütőpapírral leterített tepsire, majd a sütőbe tesszük, és kb. 25 percig sütjük, a pontos sütési idő a sárgarépa fajtájától és méretétől függ. Miközben sül a répa, előkészítjük a narancsokat. Mindkét végéből levágunk egy szeletet, majd deszkára állítjuk, és a narancs oldala mentén szorosan haladva, egy éles késsel levágjuk a héját úgy, hogy fehér rész egyáltalán ne maradjon a gyümölcsön. Az így meghámozott narancsot karikákra szeleteljük. A megsült sárgarépát hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor egy tálon elrendezzük a narancsszeletekkel, meglocsoljuk néhány csepp olajjal, majd nagyobb darabokban rámorzsoljuk a fetát, és megszórjuk finomra aprított petrezselyemmel vagy korianderrel. Azonnal tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk