chili&vanília

Tarocco

Gasztro

Rubinvörös, cinóbervörös, élénk karmazsinpiros vagy szinte fekete árnyalatokban pompáznak a vérnarancsok ilyenkor februárban, szezonjukban. A legjobbak Szicíliában teremnek, a klíma itt különösen kedvező. Leghíresebb fajtája a Tarocco (a Moro és a Sanguinello mellett), ennek

C-vitamin-tartalma olyan magas, hogy már egy darab fedezi a napi C-vitamin-szükségletet. Vékonyra szeletelve, fahéjjal, rózsavízzel, sáfránnyal Marokkóban desszertet készítenek belőle, ami olyan bódító, hogy még a parfümipart is megihlette, a L’Eau de Tarocco kölni születésére. Kifacsart levével látványos dzsúszok, smoo­thie-k születnek, rendkívül mutatós hófehér desszerteken (panna cotta, tejberizs és társai), fordított narancsos sütemény alkotóelemeként pedig különösen csábító. A tortaforma aljára ilyenkor karamella kerül, arra sok szelet vérnarancs, majd tésztamassza. A végére a karamella összeolvad a narancs kisülő levével, a kiborításkor fényes, szirupos réteget képezve. A narancs és sárgarépa klasszikus páros, kombinációjuk mindig működik. Ha hozzájutunk, készítsük az alább ajánlott salátát kisebb méretű, színes szivárványrépákkal (a Lehelen pl. szombatonként a 32-es standon vagy termelői piacokon), ezeket nem is szükséges szeletelni, egyben süthetjük. Fokozhatjuk az ízeket azzal, ha sima olívaolaj helyett narancsos olajat használunk. Meghinthetjük egy csipet csilivel is, és összeforgathatjuk az egészet egy nagy adag rukkolával is.

Sült sárgarépa vérnaranccsal és fetával

Hozzávalók (4 adag)

 

6 közepes sárgarépa

3 evőkanál olívaolaj

só, bors

4 vérnarancs

15 dkg feta sajt

1 csokor petrezselyem vagy koriander

 

A sütőt előmelegítjük 190 fokra (légkeverésre állítva). A sárgarépát megmossuk, és konyhai papírtörlővel alaposan megszárítjuk. Hámozni nem szükséges. Nagyobb darabokra vágjuk, majd egy uzsonnás tasakba tesszük az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és jól összeforgatjuk, hogy a répát mindenütt egyenletesen érje az olaj. Kiborítjuk egy sütőpapírral leterített tepsire, majd a sütőbe tesszük, és kb. 25 percig sütjük, a pontos sütési idő a sárgarépa fajtájától és méretétől függ. Miközben sül a répa, előkészítjük a narancsokat. Mindkét végéből levágunk egy szeletet, majd deszkára állítjuk, és a narancs oldala mentén szorosan haladva, egy éles késsel levágjuk a héját úgy, hogy fehér rész egyáltalán ne maradjon a gyümölcsön. Az így meghámozott narancsot karikákra szeleteljük. A megsült sárgarépát hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor egy tálon elrendezzük a narancsszeletekkel, meglocsoljuk néhány csepp olajjal, majd nagyobb darabokban rámorzsoljuk a fetát, és megszórjuk finomra aprított petrezselyemmel vagy korianderrel. Azonnal tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.