Tartalom

MaNcs 30. évf. 06. sz. (2018-02-08)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Mi lesz?

Hétfőn kilenc ellenzéki párt (a Jobbik nem volt köztük) aláírta azt az oktatási minimumprogramot, amelynek konszenzusos elfogadását a Tanítanék Mozgalom január 28-i tüntetésén jelentették be.

A szerk.

A szerk.

A NER szája

Az a jó a NER-ben, hogy főbb (és feltörekvőbb) képviselőinek immár nem kell lakatot tenniük a szájukra. Az elmúlt napokban nyilvánosságra került csodálatos megnyilatkozások mind megveszekedett hatalmi gőgről és tébolyról árulkodnak.

Publicisztika

Romhányi Balázs

Publicisztika

Megült a köd

Miért gazság a nem átlátható költségvetés?

A minap megjelent az International Budget Partnership nevű nemzetközi civil szervezet felmérése a költségvetési rendszerek átláthatóságáról.

Belpol

Belpol

„Ez már a hülyeség, a szédítés legalja” - Varga Zoltán (DK) az alusisakos akciójáról, a debreceni Fideszről és Kósa bizniszeiről

A DK debreceni önkormányzati képviselője szerint, amikor már nem volt értelme az észérveknek, akkor húzott alusisakot a fejére, hogy megvédje a „kormányzati őrültségektől”. Varga Zoltán beszélt azokról a közpénzből meggazdagodott fideszesekről, akiket frusztrál, hogy nem tudják megmutatni, mennyi pénzük van, és arról is mesélt, Kósát miért hívják Debrecenben Mr. 20 Százaléknak.

Az 1300 menekült befogadása

Belpol

Kormányzati öngól

A kormány szigorú migrációs politikája paradox módon ahhoz vezetett, hogy 2017-ben rekordot döntött a kiadott menekültstátuszok száma. A Fidesznek vannak ötletei a megoldásra.

Bírálatok kereszttüzében a Magyar Orvosi Kamara

Belpol

Szürke zóna

Átláthatatlan működés, a megfelelő etikai vizsgálatok hiánya jellemzi a kamarát több orvos szerint. A szervezet elnöke cáfol, szerinte a hangos elégedetlenek nem tájékozódnak kellőképpen, a kamara keze egyébként is meg van kötve. Hol az igazság?

Orbán emberei megszereznek mindent

Belpol

Az ellopott Balaton

Jól tükrözi az ország állapotát a Balaton átalakulása: a tó környéke immár a gazdagok pihenőhelye, a változás legnagyobb haszonélvezőit pedig Orbán Viktor környezetében kell keresni.

Film

Film

Film

A megbélyegzett

Craig Gillespie: Én, Tonya

Az élet összetett függésrendszerét nem azok a sportok képezik le, amelyekben lehet gyorsabban futni, magasabbra ugrani, több gólt lőni, hanem azok, amelyekben a kivitelezés és az értékelés egymástól elválik, s ezért a versenyző kiszolgáltatottsága teljes.

Színház

Színház

Színház

A rossz a szexi

A vezér

Az előadás létrejöttét értelmes és fontos célok vezérlik: beszélni a tehetetlen, kiábrándult fiatalokról, a vezér teljhatalmáról, akinek nincs „ellenzéke”, egy csak elvileg létező köztársaságról.

Interjú

Színház

„Szeretek ránézni egy zsebórára”

Fesztbaum Béla színész

A Vígszínház tartósan legfoglalkoztatottabb színészét a polgári múlt iránti elkötelezettségéről, a színháztörténet kutatásáról, valamint a vígszínházi stílus létéről vagy nem létéről kérdeztük.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Pandabanda

EEEEEEEI

Nem elírás; a furcsa cím az AQB Project Space-ben kiállító művészek – Gerber Pál, Hecker Péter és Keresztesi Botond – vezetéknevének magánhangzóiból áll össze. A nagybetűs írásmód jelzi, nem kispályás művészekről van szó, a magánhangzók egyesítése pedig azt, hogy a szokásos, csoportos (vagy két/három/ négy művészt felvonultató) kiállításokkal ellentétben itt a művészek munkái nem válnak el egymástól, hanem együtt szerepelnek.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Csodás egyetértés

Déli vitaműsor a Kossuthon

Írtunk mi már ezeken a lapokon az Ütköző­ről, nem is egyszer, tehát nem lehet azt mondani, hogy elfigyelmetlenkedtük volna a Kossuth magával ragadó politikai vitaműsorát.

Zene

Interjú

Zene

„Tüntetést nem szerveztem, csak bulikat”

Török Ádám énekes, fuvolista

Nemcsak a szocialista lemezgyári illetékesek, de a Bartók család szemében is ő volt a tüske. Megalapíthatta volna a Neoton előtt a Neotont, a #MeToo-hoz Jimi Hendrixszel szólt hozzá. A 70 éves Török Ádámmal a születésnapi koncertje után beszélgettünk.

Jazz Showcase a Müpában

Zene

Szélesebb kirakat

Tizenegy év alatt jelentős megmérettetéssé fejlődött a Müpa programsorozata, a Jazz Showcase. Az idén feltűnő volt a stílusok változatossága az itthon megszokotthoz képest.

Könyv

Könyv

Könyv

A balszerencselovag

Gáli József: A püspök madarai

Nem volt a szerencse kegyeltje. Hogy zsidóként Auschwitzban meg akarták ölni, az „természetes”, ahogy Kertész Imre írná. De ahogy megúszta, az kissé sok a jóból, ha szabad frivol hangot megütni ezzel kapcsolatban.

Könyv

Könyv

Minden spekulatív

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan I–II.

Amikor elkezdtem írni ezt a cikket a Valós és valótlan című kétkötetes novellagyűjteményéről, Ursula K. Le Guin még élt.

Könyv

Könyv

Vágykergetők

Gerevich József: Múzsák és festők – Teremtő vágyak 2.

Megjelent az év végén a második kötet is Gerevich József pszichiáter, addiktológus művészetpszichológiai írásaiból, amelyek művész és múzsa kapcsolatát elemzik egy-egy festményen keresztül.

Lokál

Extrém turistautak kalandvágyóknak

Lokál

Kim Ir Szen szobrának árnyékában

Vakációzni nemcsak a felkapott világvárosokban és turistaparadicsomokban lehet: vannak, akik kifejezetten a veszélyes térségekre, a külvilág elől elzárt országokra hajtanak. Utánajártunk, mire kell számítania az utazónak, ha Észak-Koreát, Csernobilt, netán a Közép-afrikai Köztársaságot szemelte ki úti célként.

Kiállítás

Lokál

Csupa rémes projekt

Budapest Főváros Levéltára: A Liget egykor

Heinrich Christian Nebbienről (1778–1841) nem neveztek el utcát, de még egy sétateret sem. Pedig a német autodidakta kertépítő többet érdemelne; az elsők között is ő volt az első, aki fantáziáját a Városliget szolgálatába állította. Grandiózus tervén három évig dolgozott.

Tudomány

Mennyitől magas a vérnyomás?

Tudomány

130 lett, maradhat?

Az Egyesült Államokban a múlt év végén változott a magas vérnyomás definíciója, az idei európai ajánlásban azonban aligha lesz változás. Miért e különbség?

Gasztro
Tévétorrent