kertész lesek

Tereza

  • kertész lesek
  • 2019. június 9.

Gasztro

Ha azt mondjuk, hogy a Nagymező utca 3. számú ház a „megkövesedett történelem”, mindjárt hozzátehetnénk, hogy a „megkövesedett változatosság” is, annyi minden működött itt a századforduló óta. 1913-ban Mayer Ábrahám cukorka-, csokoládé- és déligyümölcs-kereskedése, 1920-ban villanyvarroda, majd az évtized végétől Rákosiék hatalomra kerüléséig nyomda és kiadóhivatal, szerkesztőségek és műtermek. A komcsi idők alatt aztán játékboltot nyitottak, majd a Fővárosi Dohánybolt Vállalat fészkelte be magát. Ma már a vendéglátásé a főszerep, öt évvel ezelőtt szépeket és csúnyákat is írtunk az itteni Bordó bisztróról, de azóta többször is fordult a cégtábla. Olyannyira, hogy a vállalhatatlan nevű Itteremről lemaradtunk, tavaly ugyanis már Tereza néven nyitották meg az üzletet és a szomszédos foghíjtelken a „kerthelyiséget”.

Minden bizonnyal a Terézváros ihlette a névadókat, de ezzel vége is a hazai vonatkozásoknak. „Egy olyan helyet álmodtunk meg 2018 tavaszán, ahová napszaktól független[ül] bármikor betérhetsz egy otthonos vendégségbe; ahol a dél-amerikai életérzés ámulatba ejtő egyedisége egyet jelent az élet és étel szeretetével, a kikapcsolódás a fesztelen, nyári életérzéssel, a kultúra a nyitottsággal, a kert a szabadsággal. Konyhánk egyediségét az utazásaink és élményeink inspirálták, és legfőbb célunk, hogy bemutassuk a mexikói gasztronómia valódi ízeit és esszenciáit” – írják ajánlójukban, és az kétségtelen, hogyha háttal vagyunk a Nagymező utcának, akár a szabadság kertjének képzelhetjük a zöldmezősnek aligha nevezhető grundot, ami a jó időre való tekintettel teljesen megtelik.

A választék sokkal izgalmasabb, mint az átlagos pesti mexicano tanyákon. Az Elote preparado (990 Ft) szó szerint főtt kukoricát jelent, ami itt kb. egyharmad csövet jelent. De lime-ot, juhsajtot és spéci majonézt is adnak mellé, így az összhatás izgalmasabb, mintha csak megsózták volna. A Sopa de elo­te (1490 Ft), azaz a kukoricaleves nem a szokásos édes-krémes szósz, hanem valódi leves, és a kukoricának sem csak az ízét érezzük. Nem hagyták ki belőle a csilit, de nem vitték túlzásba sem. A Calabacitas a la mexicanát (2790 Ft) mexikói lecsónak nevezik, édesebb és könnyebb, mint a magyar változat, és nem árt neki a tejföl sem. A Chili con carné (2990 Ft) kellemesen csípős, de a jelentős mennyiségű bab ellenére sem érezzük, hogy ne tudnánk felállni az asztaltól. Ráadásul nemcsak csípős szószokat, de csokoládét is adnak hozzá, ami csak elmondva tűnik rémesnek, különben az est legjobb fűszere.

Figyelmébe ajánljuk