chili&vanília

Timballo

Gasztro

Az abruzzói olívabirtokon töltött novemberi szüreti napot életem egyik legemlékezetesebb élményeként tartom számon. Három emléket őrzök a mai napig a legerősebben: elsőként a frissen préselt olívaolaj átható, intenzív illatát, amely betöltötte a termet.

 


Fotó: Nagy Balázs

Aztán az üzembe érkező, várakozó családok látványát: apákét és fiaikét, akik azért jöttek, hogy hazavigyék az elkészült olajukat. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a családdal közösen elköltött ebédét, amelyre mindennap sor kerül az üzem dolgozóival. Aznap az egyik legnépszerűbb teramói specialitást, timballót készített a ház asszonya, aki szemmel láthatóan minden egyes nap frissen főzött meleg étellel készült a csapatnak. A timballo számos vidéken tartalmas, tésztaburokban sütött, többrétegű tésztát jelent, Teramóban viszont palacsintával rétegezik a lasagnaszerű rakott tésztát. Emléke mai napig kísért, megkíséreltem feltámasztani. A lasagna ebben a receptben palacsintával készül, a rétegek között paradicsomszósz, sült padlizsán, mozzarella és parmezán (az eredeti változatban még mini húsgolyók is voltak, azzal is nagyon finom, de úgy aztán még macerásabb). Minden falatja megéri a fáradságot, de időigényes.

 

Timballo (teramói lasagna)

Hozzávalók (6 adag)

 

 

Palacsinta:

10 tojás

40 dkg liszt

1,5 liter víz

a sütéshez olaj

2 nagy padlizsán, 1 cm-es karikákra szeletelve

só, bors

6 dl kész paradicsomszósz

20 dkg reszelt parmezán

3 golyó mozzarella

10 dkg vaj

1 tojás

2 dl tej

30 darab palacsintát készítünk (vízzel vagy fele-fele vízzel és tejjel).

A sült padlizsánhoz a zöldséget 1 cm vastag karikákra szeleteljük, mindkét oldalukat megkenjük olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A palacsintás lasagnát következőképpen rétegezzük egy 30°20 cm-es, kivajazott tepsiben vagy hőálló tálban: legaljára néhány evőkanálnyi paradicsomszószt teszünk, hogy a palacsinta majd ne süljön oda. Kirakjuk egy réteg palacsintával, úgy, hogy a palacsinta szélei kilógjanak a tepsiből, és majd rá tudjuk hajtani a tetejére. A palacsintára először paradicsomszósz kerül, erre jön a sült padlizsán. Megszórjuk a parmezánnal, végül elosztjuk rajta az apró darabokra vágott mozzarellát. Elosztva vajdarabkákat teszünk rá, és meglocsoljuk a tejjel felvert tojással. Nem kell semmiből túl sokat tenni, csak annyit, hogy a töltelék kitartson a rétegek végéig. A szélén lelógó palacsintákat ráhajtjuk az utolsó rétegre (a közepére egész palacsintákat helyezünk, a szélét fedjük be lelógóval. 190 fokos sütőben, kb. 30 percig sütjük. Szeletelés előtt picit állni és hűlni hagyjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

 

Figyelmébe ajánljuk