chili&vanília

Timballo

Gasztro

Az abruzzói olívabirtokon töltött novemberi szüreti napot életem egyik legemlékezetesebb élményeként tartom számon. Három emléket őrzök a mai napig a legerősebben: elsőként a frissen préselt olívaolaj átható, intenzív illatát, amely betöltötte a termet.

 


Fotó: Nagy Balázs

Aztán az üzembe érkező, várakozó családok látványát: apákét és fiaikét, akik azért jöttek, hogy hazavigyék az elkészült olajukat. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a családdal közösen elköltött ebédét, amelyre mindennap sor kerül az üzem dolgozóival. Aznap az egyik legnépszerűbb teramói specialitást, timballót készített a ház asszonya, aki szemmel láthatóan minden egyes nap frissen főzött meleg étellel készült a csapatnak. A timballo számos vidéken tartalmas, tésztaburokban sütött, többrétegű tésztát jelent, Teramóban viszont palacsintával rétegezik a lasagnaszerű rakott tésztát. Emléke mai napig kísért, megkíséreltem feltámasztani. A lasagna ebben a receptben palacsintával készül, a rétegek között paradicsomszósz, sült padlizsán, mozzarella és parmezán (az eredeti változatban még mini húsgolyók is voltak, azzal is nagyon finom, de úgy aztán még macerásabb). Minden falatja megéri a fáradságot, de időigényes.

 

Timballo (teramói lasagna)

Hozzávalók (6 adag)

 

 

Palacsinta:

10 tojás

40 dkg liszt

1,5 liter víz

a sütéshez olaj

2 nagy padlizsán, 1 cm-es karikákra szeletelve

só, bors

6 dl kész paradicsomszósz

20 dkg reszelt parmezán

3 golyó mozzarella

10 dkg vaj

1 tojás

2 dl tej

30 darab palacsintát készítünk (vízzel vagy fele-fele vízzel és tejjel).

A sült padlizsánhoz a zöldséget 1 cm vastag karikákra szeleteljük, mindkét oldalukat megkenjük olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A palacsintás lasagnát következőképpen rétegezzük egy 30°20 cm-es, kivajazott tepsiben vagy hőálló tálban: legaljára néhány evőkanálnyi paradicsomszószt teszünk, hogy a palacsinta majd ne süljön oda. Kirakjuk egy réteg palacsintával, úgy, hogy a palacsinta szélei kilógjanak a tepsiből, és majd rá tudjuk hajtani a tetejére. A palacsintára először paradicsomszósz kerül, erre jön a sült padlizsán. Megszórjuk a parmezánnal, végül elosztjuk rajta az apró darabokra vágott mozzarellát. Elosztva vajdarabkákat teszünk rá, és meglocsoljuk a tejjel felvert tojással. Nem kell semmiből túl sokat tenni, csak annyit, hogy a töltelék kitartson a rétegek végéig. A szélén lelógó palacsintákat ráhajtjuk az utolsó rétegre (a közepére egész palacsintákat helyezünk, a szélét fedjük be lelógóval. 190 fokos sütőben, kb. 30 percig sütjük. Szeletelés előtt picit állni és hűlni hagyjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

 

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.