Tartalom

(2012-11-22)

Kis-Magyarország

Szegénység Battonyán

Kis-Magyarország

"Tehetetlenül állunk"

Hány embernek és meddig lehet élni a közmunkáért járó havi 47 ezer forintból?

Publicisztika

Szántó T. Gábor

Publicisztika

Fal mögött

Miért rossz a zsidók hangulata?

Zsidónak maradni ma Magyarországon a 20. századi nemzeti és internacionalista típusú asszimiláció, a szekularizáció, a vészkorszak és a diktatúra után nem könnyű. Zsidónak lenni Magyarországon a jól működő intézményi infrastruktúra hiánya, a vallásos életforma, gondolkodás és az új típusú, zsidó etnikai reneszánsz idegenkedő társadalmi fogadtatása, másrészt a totalitárius diktatúrák mentális károkat okozó utóhatása miatt ma is kihívás.

Takács Ferenc

Publicisztika

Az asszimiláció kívánatos mélysége

A Romsics Ignác történészprofesszor (vélt? valóságos? putatív? potenciális? virtuális?) antiszemitizmusa gerjesztette szövegállomány egyik leitmotivja a zsidók magyarországi asszimilációjával kapcsolatos megállapítások egy csoportja. Közülük három látszik ismétlődni (egyik sem új gondolat, mindhárom tekintélyes előtörténettel büszkélkedhet az ún. magyar szellemi életben).

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Azok a szép napok

Magyarország legtermékenyebb munkáslevelezője felköszöntötte 80. születésnapja alkalmából Torgyán Józsefet.

A szerk.

A szerk.

Vihart arat

Az, hogy a múlt pénteken kihirdetett jogerős Gotovina-ítéletnek mik lesznek a következményei a volt Jugoszlávia területén elkövetett, nemzetközi jogot sértő cselekményeket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékre, vagyis az ICTY-ra, vagy még inkább a ICTY megítélésére nézve a volt Jugoszlávia országaiban, vagy még inkább Szerbiában, aligha lehetnek kétségeink.

A szerk.

A szerk.

Ha

Az LMP-t nem azért éri el hamarosan eddigi legsúlyosabb, akár pártszakadáshoz is vezető válsága, mert hétvégi kongresszusán a Bajnai-projekt elutasítása mellett döntött. Az LMP orvosolhatatlan megosztottsága sokkal bonyolultabbnak tűnik annál, mint hogy a párt egyik fele mást gondol a szövetségi politikáról, mint a másik fele - de ennek az írásnak a tárgya nem az LMP belső problémája.

Belpol

A multi-level marketing vesztesei

Belpol

Álom a gazdagodás

Ügyfeleiknek biztonságot, munkatársaiknak gyors meggazdagodást ígérnek a független pénzügyi tanácsadó cégek, valós működésük azonban korántsem problémamentes. Cikkünkben két multi-level marketing rendszerű vállalat, az OVB Vermögensberatung Kft. és a Magyar Pénzügyi Közvetítő (MPK) Zrt. gyakorlatát vizsgáljuk.

A Szolidaritás útja az Együtt 2014-hez

Belpol

A prolik képviseletében

A radikális, elitellenes, elsősorban rendvédelmiseket képviselő szakszervezeti mozgalomként induló Szolidaritás nagy utat tett meg, amíg Bajnai Gordon Haza és Haladásának partnerévé vált október 23-án.

Interjú

Belpol

Pofonért Strasbourgba

Dombos Tamás melegjogi aktivista a KDNP homofóbiájáról

A múlt héten a KDNP módosító javaslatot nyújtott be, ami elhagyná a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó szakaszokat az új polgári törvénykönyvből (Ptk.). A frakció valamennyi tagjának kézjegyével ellátott indítványban arra hivatkoznak, hogy a család a természetes személyek érzelmi és gazdasági közösségét megvalósító olyan kapcsolatrendszer, amelynek alapja egy férfi és egy nő házassága, vagy egyenes ági rokoni kapcsolat, vagy a családba fogadó gyámság. A Magyar LMBT Szövetség és a Háttér Társaság a Melegekért szakértőjével a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének hazai kialakulását tekintettük át, s ebből világossá válik, hogy miért tekinthető cinikusnak és diszkriminatívnak - bármennyire is tagadják - a KDNP képviselőinek indítványa.

Több százmilliós veszteség a plazmaeladásból

Belpol

Vérprofit

Több ezer forinttal a piaci ár alatt kénytelen eladni a fel nem használt vérplazmát az Országos Vérellátó Szolgálat a Human Bioplazma Kft.-nek. A vérkészítményeket még ennél is olcsóbban kapják a hazai kórházak. Mindez évente 1,5 milliárd forinttal kevesebb bevételt jelent a szolgálatnak.

Állami tulajdonszerzés a Takarékbankban

Belpol

Bankárkormány

A Takarékbank kisebbségi tulajdonosa lett a magyar állam; ezzel zsebpénzből elérte, hogy rátelepedhet az óriási fiókhálózattal és rengeteg forrással rendelkező takarékszövetkezetekre.

Külpol
Színház

Színház

Meni és Agi

A Szép Heléna Kaposváron

A nép nem hisz semmiben, mert demoralizálta őt a gazdasági válság. Görögország államcsődben, és különben is, "le a sárga csekkekkel". Nekem tényleg semmi bajom azzal, ha aktualizálnak egy réges-régi opust, belelopják a hic et nuncot, az agyakat lágyító olcsó bulvárt meg az Index vezető híreit. Csak jól kell csinálni.

esemény

Színház

Kabaré Japán módra

A kultúrák közti párbeszéd, egymás művészetének és hagyományainak megismerése szép és nemes gondolat.

Színház

Kobold a szemben

Vallai Péter (1946-2012)

"Látod, hol ér véget a fehérség a körmömön?" Mutatta a hüvelykujját a bal kezén. "Itt ért véget a színházi évad." Nemcsak a közlés tartalma lepett meg, a ténye is. Ilyen nyílt vallomás szokatlan volt tőle. Úgy tűnt: lételeme a szereplés, a buli, az esti színház, a viccek, poénok, hogy aztán a mindennapi előadás után nyugodtan megihassa a magáét.

Film

Film

Más világ

Egy gyilkos ügy (Forbydelsen); The Killing

Most ráfaragtak a sompolygásra azok, akik (velem együtt) nem tudták kivárni, amíg valamelyik tévécsatorna hazahozza a Killing eredetijét, a dán Forbydelsent. Ami végül megérkezett, de az 1. részből kiderült, hogy a sztorit ismerőknek nincs itt már keresnivalójuk.

Interjú

Film

"Újra összeállunk!"

Ben Affleck színész, filmrendező

Az Armageddon, A felejtés bére, a Brókerarcok, a Pearl Harbor sztárja a San Sebastián-i Filmfesztiválon mesélt pályafutásáról és a pesti mozikba nemrég került új rendezéséről, Az Argo-akcióról.

Film

A föld felett

Xantus János (1953-2012)

Szimbolikus, hogy A sípoló macskakő kamaszaként láttuk először. Gazdag Gyula 1971-es filmje a gumikacsává silányodott hatvannyolcas kelléket, a nálunk is oly divatos hippi/újbalos álomvilágot tette a megfelelő polcra, ám a lelkesek közül keveseket sikerült felébreszteni.

Zene

lemez

Zene

Sigha: Living With Ghosts

Évekig úgy tűnt, hogy James Shaw szereplése a Hotflushnál átjárót hivatott nyitni a dubstep és közeli rokonai egykori fellegváraként tiszteletben tartott kiadó és a legmodernebb berlini technovariánsok közt.

koncert

Zene

Pannon Filharmonikusok

40 százalék - alig néhány órával a Pannon Filharmonikusok sorozatindító budapesti koncertjét megelőzően ennyire becsülte a zenekarral való összecsiszolódottság mértékét az együttest tavaly óta irányító Bogányi Tibor.

Zene

"Meggyőzésre törekszem"

Louis Langrée karmester

November 24-ével kezdve három estén át vezényli a Művészetek Palotájában a Budapesti Fesztiválzenekart a világhírű francia dirigens. A műsor Brahms III. szimfóniájából, Schumann a-moll zongoraversenyéből és A messinai menyasszony nyitányából áll.

Zene

Lassú, gyors, lassú

Négy új metállemez

Papírforma és egy meglepetés: az underground legtekintélyesebb amerikai szereplői mellé felzárkózik egy ismeretlen finn versenyző.

Könyv

könyv

Könyv

Goce Smilevski: Freud húga

A pszichoanalízis atyjáról sokadik életrajzi könyvet írni tisztességes baklövés lett volna, de a macedón szerző elkerüli a csapdát, és Freud nem kevés testvére közül azt a húgát választja alanyának, akinek kétségkívül a legérdekesebb az élettörténete.

Könyv

Az egy Latabár

Gál Róbert: Latyi - Legenda és valóság

110 éve született, már több mint négy évtizede eltávozott - s mi még mindig emlékszünk rá: hétköznapi prózaisággal megfogalmazva ennyi a csoda, Latabár Kálmán színészi működésének csodája.

Interaktív

Interaktív

Zöld, szeretlek!

Környezetvédelmi műsorok

Azt valószínűleg ma már senki sem vitatja, hogy a környezetvédelem kérdései megkerülhetetlenné váltak társadalmi, gazdasági és politikai szempontból is, hiszen kis túlzással a csapból is a klímaváltozás és a fosszilis energiahordozók folynak. Azt ugyanakkor kötve hisszük, hogy a hétköznapi párbeszédekbe is mélyen beférkőzött volna a téma, pláne, hogy a közvélekedés többnyire a halálos unalom szinonimájaként tekint a környezettudatosságra.

Képzőművészet

Képzőművészet

A bomlás virágai

Szűcs Attila: Bevezetés a plankingbe

A festészetet már sokszor eltemették - kezdve Paul Delaroche-tól (aki állítólag 1839-ben, a fényképészet megjelenésekor vizionálta a festészet halálát) Duchampon át egészen Donald Judd amerikai művész hatvanas években tett kinyilatkoztatásáig, illetve az ideák elsődleges szerepére felesküdő, ezért a tárgyi megvalósulást elvető, a konceptuális művészettel rokon irányzatokig.

Kultúra
Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Timballo

Az abruzzói olívabirtokon töltött novemberi szüreti napot életem egyik legemlékezetesebb élményeként tartom számon. Három emléket őrzök a mai napig a legerősebben: elsőként a frissen préselt olívaolaj átható, intenzív illatát, amely betöltötte a termet.

Borbírálat, borversenyek

Gasztro

Üzenet a palackról

Minden szót vállalok. Igen, a "mézjégkocká"-t is. Ahogy a "gyóntatólilá"-t, az "érett balerina, ellenfényben"-t és a "csacsi fiú, jöjjön csacsacsázni"-t is. Ezek úgynevezett bormetaforák, amiket az adott években legjobbnak ítélt borokról szóló kiadványok megrendelésére szállítottam, lírikusi minőségben. A legutolsó "lepkesúlyú fekvenyomó"-ig meg tudom magyarázni.

Sport

Sport

Nem legyűrni kell

Belleli Lajos curlingjátékos

A magyar férfi és női curlingválogatott a szövetség fennállása óta először jutott ki Európa-bajnokságra. Olyan ez, mintha holnap a Quimby a Rolling Stonesszal lépne fel; nem előttük, hanem velük. A sikerek egyik kivívóját, a magyar válogatott versenyzőjét az itthon jószerivel ismeretlen, világszerte viszont szerfelett népszerű sportág titkairól kérdeztük.

Riport

Az Anonymous-univerzum

Riport

Egy világ ellen

Hackercsapatként beszél róluk a sajtó - pedig ők, legalábbis szándékaik és filozófiájuk szerint, többek ennél: egy utópikus jövő fáradhatatlan harcosai. A törvény persze teszi a dolgát, és büntet.