chili&vanília

Tirana titkai I.

Gasztro

Kezdjük a tényekkel! Egyrészt: tiranai gasztrotúrához nem a tél a legoptimálisabb időszak. Másrészt: képben vagy jó kezekben kell lenni ahhoz, hogy az ember a megfelelő helyeken tudja felfedezni a szkipetár konyha rejtelmeit. Az albán gasztronómia valahol a török és az olasz között helyezkedik el, hangsúllyal inkább az előbbi felé. Saláták, fehér sajtok, lecsófélék, kiváló töltött paprikák és padlizsánok, különböző töltelékekkel sütött lepények (byrek), cserépedényben rotyogó egytálételek, bab minden mennyiségben (óriási kultusza van), na meg persze a parádés báránysültek. Tiranában van egy Mullixhiu nevű hely, amelyet a nemzetközi kanyarokból visszatért ifjú séf, Bledar Kola visz nagy lelkesedéssel, küldetése pedig az albán kulináris örökség újrafelfedezése. Az étterem elejében két kőmalom, ebben őrlik naponta a lisztet, amelyből emlékezetes házi tészták készülnek. Például a kedvenc petka (lebbencs) tépett kacsahússal és vargányával. A Mrizi i Zanave egy Olaszországot megjárt testvérpár tanyája – amolyan agriturismo –, lenyűgöző helyszínen, kiváló konyhával, helyi alapanyagokkal, megéri a kétórás autóutat. A tiranai piacon (Pazar i Ri) szinte mindig álldogálnak árusok a portékájukkal: télen éppenséggel lenyűgöző, helyben termett citrommal, mandarinnal, gesztenyével, birssel, babbal, datolyaszilvával, fügével, házi savanyúságokkal. A piac körül millió kávézó, a legjobb kávét Mehmetinél főzik. Végül jön a mindent elsöprő csúcspont, ami önmagában megéri a másfél órás Budapest–Tirana repülőutat. Tiranától tíz percre, a hegyekben üzemel a Restorant Shaban Aga Vishnje. A specialitás: báránysült. Fémtepsiben kerül az asztalra, a bárány feje is ott kukucskál (a legjobb falat). Felejthetetlen. A régi, de még ma is érvényes albán étkezési kultúra igen szigorú szabályok szerint forog: hetente egyszer hús, hetente egyszer hal, heti egy byrek. Hétfőn pedig kivétel nélkül, mindig: bab. A bab óriási népszerűségnek örvend, és az albán konyha egyik legfontosabb eleme. Főzik salátának, levesnek, sűrű, agyagedényben készülő babgulyásfélének. A legegyszerűbb babtól a csúcsminőségű fajtákig (pl. a babok Rolls-Royce-ának számító, eredetvédett macedón tetovói babig) minden kapható. Tirana különleges, szokatlan, könnyen megközelíthető, felfedezésre váró, kalandos úti cél, ahol jókat lehet enni.

 

Albán paradicsomos, oregánós bab

Hozzávalók (6–8 adag)

 

50 dkg nagy szemű fehérbab

1 hagyma félbevágva

1 fej fokhagyma gerezdekre szedve

1 babérlevél

10 szem bors

2 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál őrölt pirospaprika

5 dkg sűrített paradicsompüré

1 kávéskanál szárított oregánó

2,5 dl víz

 

A babot egy éjszakára beáztatjuk háromszoros mennyiségű hideg vízbe. Másnap leszűrjük, és egy nagy lábasba tesszük, ahol friss vízben felforraljuk, majd tíz percig főzzük. Ezt újra leszűrjük és friss vízzel öntjük fel (a könnyebb emészthetőséget segíti ez a pluszlépés). Ekkor bő 1,5 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük a babot. A főzővízhez adjuk a hagymát, a gerezdekre szedett (de héjában hagyott) fokhagymát, a babérlevelet és borsot. Miközben fő a bab, elkészítjük a paradicsomos mártást. Egy nagyobb lábasban vagy öntöttvas edényben olívaolajat hevítünk, ebbe megy a pirospaprika, a paradicsompüré, az oregánó. Átforgatjuk, utána felöntjük a vízzel, néhány percig főzzük. Belekeverjük a leszűrt, puha babot, összekeverjük, majd 200 fokos előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Friss kenyérrel, olívaolajjal (és rakival) kínáljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Hieronymus Bosch világa

  • - turcsányi -

Michael Connelly nem egy író, inkább egy regénygyár, rosszabb esetben áruvédjegy – az efféle státus persze nem oly ritka zsiráf manapság.

„Rodrigo”

A világ legnagyobb és legrangosabb színházi fesztiválja az avignoni. Jelentős társulatok seregszemléje, illetve már maga a fesztiválmeghívás jelentőssé tesz társulatokat. Aki a hivatalos programban van, az számít valakinek.

Félúton

Egykori nagymenő, aki a csúcsról lepottyanva már csak árnyéka önmagának; féktelen csodagyerek, akinek csak kemény munkára és iránymutatásra van szüksége, hogy azzá a sztárrá váljon, akit a végzete elrendelt neki – a sportfilmek talán legnagyobb kliséi ezek, a Stick pedig épp erre a kettőre épül.

Dinók a budoárban

Ötévesen, egy tollseprűtánccal indult Karácsonyi László (1976) művészi karrierje, diplomáját 2003-ban pedig egy lovagi páncélzatban védte meg. (A páncél maga volt a diplomamunkája.)

Léda a Titanicon

  • Molnár T. Eszter

Ki ne szeretné a Balatont? Főleg, ha csak a szépre emlékszik? Arra, hogy a vonat vidáman, sőt pontosan fut be a hűs állomásra, a papucs nem töri a lábat, a naptej megvéd a leégéstől, és van hely az árnyékban a kempingszéknek és a gumimatracnak.

Angyalszárnycsikorgás

Nagy luxus olyan kis kultúrának, mint a magyar, nem megbecsülni a legjobbjait. Márpedig Halasi Zoltán a kortárs magyar költészet szűk élmezőnyébe tartozik, ám a szakma mintha nem tartaná számon érdemeinek megfelelően, a nagyközönség számára pedig minden bizonnyal ismeretlen.

Miért hallgat Erdő Péter?

2025 júliusának egyik forró szerda éjjelén Konrád-Lampedúza Bence betanított kémia­tanár hazafelé ballagott Ráczboldogkőn, a Kistücsök névre hallgató alma materéből. Nem volt ittas egy cseppet sem, de megviselte a nehéz levegő, amikor szembejött vele egy kormányzati óriásplakát. 

Kinek a bűne?

A kormánypárti média azzal igyekszik lejáratni egy Tisza párti önkéntest, hogy korábban pornófilmekben szerepelt. A kampány morális természetű, a nőt bűnösnek és erkölcstelennek állítja be, s persze ezt vetíti rá a pártra is.