chili&vanília

Tíz tányér borscs

Gasztro

Tíz tányér borscs

„1984-ben, Kahovkában, Ukrajna Herszoni területén születtem. A Mamushka című szakácskönyvem a kulináris örökségem megőrzéséről és annak a mai világba való átemeléséről szól. Micsoda sokszínűség, és mennyi gasztronómiai kincs jellemezte a hazámat! Az erős ukrán identitásom ellenére mindig nagyon büszke voltam arra a kulturális diverzitásra, amit szerencsésen meg is élhettünk. Az apai nagyanyám Szibériából származott, édesanyám zsidó és besszarábiai gyökerekkel rendelkezik, apám Üzbegisztánban született, vannak örmény rokonaink és osszétiai barátaink” – írja Olia Hercules, a Londonban élő ukrán szakácsnő nagyszerű, első, sikerlistás szakácskönyvében (az­óta kettő további is napvilágot látott, a legutolsó az ukrán nyári konyhák varázslatos világába enged bepillantást). Az alább ajánlott borscs leves is tőle érkezett, és kedvcsinálója szerint annyira finom, hogy akár naponta háromszor is szívesen eszi az ember. Ez a leves nemcsak tápláló és egészséges, hanem könnyen lehet belőle nagy adagot, akár egy kondérnyit is készíteni, akár két-három napra előre. Mellé jófajta, foszlós kenyér és tejföl jár. Ha olyannak főzzük, aki nem fogyaszt sertéshúst, készíthetjük más húsból is az alaplevet, például marhaoldalasból, de szárított gombákkal egyszerűen vegánosítható is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk