Tartalom

(2015-05-21)

Snoblesse
Publicisztika

Sághy Miklós

Publicisztika

Kiszolgáltatott katedrák

A felsőoktatási törvénytervezet és a tudományos pálya

A múlt év végén nyilvánossá tett felsőoktatási stratégiában olvasható a javaslat, miszerint be kell vezetni „az oktatók teljesítményközpontú előmeneteli rendszerét”, és ezzel összefüggésben „mérni kell az oktatói teljesítményt”. E megfogalmazás azt sugallja, hogy az előmeneteli rendszer jelenleg nem teljesítményközpontú, ezért szükséges a minőségi szabályzók bevezetése.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Késsel és villával

Kövér László házelnök hétfőn kora este hivatalos dél-amerikai látogatásra utazott, de előtte jó sok mondatot itt hagyott nekünk.

A szerk.

A szerk.

Nem csak a pénzünket, a becsületünket is

Harc van megint, beleállás. Nem is akármilyen harc, kétfrontos, olyan igazán magyar: két pogány közt egy hazáért omlik ki. Nyugatról az EU, délről, keletről a bevándorlók szorongatják várunkat, de mi álljuk a sarat. Brüsszelnek megmondjuk, hogy legyen eztán, a betolakodókat meg hazavágjuk. Mert ez a legfontosabb dolgunk.

Egotrip

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Cselekedettel és mulasztással

A bulvársajtó, majd nyomában a tulajdonos fővárost képviselő főpolgármester súlyosan felzúdult, amikor kiderült, hogy a BKK vezetése nem a cég saját tárgyalójában, hanem a Börzsönyben (!), egy wellnesshotelben (!!), összesen vagy 400 ezer forintért (!!!) dolgozott egy hétvégén át. Az adófizetők pénzén! Remegett a felháborodott tarlósi hang, gurultak (vagy majdnem) a felelőtlen fejek.

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Közfertőző önfényezés

A véletlen úgy hozta, hogy egyszerre vettem kézbe két, magyarul nemrég megjelent, provokatív közgazdasági könyvet. Thomas Piketty A tőke a 21. században címmel most már magyarul is olvasható műve napjaink egyik legfontosabb kérdését, a társadalmi egyenlőtlenségek tendenciáit és okait vizsgálja, mennyiségében és minőségében is minden eddigit felülmúló adat feldolgozásával, mégis olvasmányos stílusban. A 700 oldalas könyv állításait 110 grafikon és táblázat illusztrálja, de aki mélyebbre kíván ásni, annak a szerző az összes forrást elérhetővé teszi az interneten.

Külpol

Burundi

Külpol

Megelégelték

Mindössze három napig tartó puccskísérlet bukott meg a múlt héten Burundiban. Borúlátó vélemények szerint ezzel még semmi sem ért véget, és a külvilág is – az ENSZ-től kezdve az Európai Unión át a regionális szervezetig, a Kelet-afrikai Közösségig – izgatottan sür­gette az elnöki hatalom helyreállítását.

Gazdaság

Interjú

Gazdaság

„Nyilvánvalóan politikai célja van”

Daniel Stelter közgazdász Thomas Piketty elméletéről

A napokban jelent meg magyarul Thomas Piketty francia közgazdász kultikus könyve, A tőke a 21. században. A vagyoni egyenlőtlenségek történeti alakulását bemutató nagyszabású műre Németországban már megjelent a piacbarát válasz is. Ennek szerzőjét kérdeztük.

Belpol

A Hunvald-ügy hordaléka – 1. rész

Belpol

Bizniszházak

Üresen kongó épületek, foghíjtelken parkoló autók, műemléki házakban üzemelő romkocsmák – Erzsébetváros ma is számos pontján emlékeztet Hunvald György polgármester kerületfejlesztő tevékenységére. Cikksorozatunkban a Hunvald-ügy városképi és büntetőjogi következményeit összegezzük.

Belpol

„Nem én, hanem a kormány árulja el Magyarországot” - Jávor Benedek Paks uniós vizsgálatáról és a közbeszerzési korrupcióról

Tragikusan rossz pillanatot választottak Orbánék az eleve elhibázott paksi bővítésre, így komoly esély van rá, hogy az EU megakassza a beruházást – véli a PM európai parlamenti képviselője. Jávor Benedek szerint, ha nem alakítjuk át közbeszerzési rendszerünket, nagy bajok lesznek az uniós pénzek lehívásával is.

Interaktív

Rádió

Interaktív

A falu vége

Falu világa – Itthon Erdélyben

Ha egy település kihal, az akkor is pótolhatatlan veszteség, ha észre sem vesszük, és ha maga a folyamat természetes: itt megszűnik egy helység, amott egy új jön létre. Az erdélyi Rava (románul Roua, németül Rawendorf), úgy tűnik, erre a sorsra jut, legalábbis a Marosvásárhelyi Rádió vidék­járó műsorában megszólalók egytől egyig ennek a félelmüknek adnak hangot.

Zene

Zene

„Volna az a pénz” – Nagy Feró popsztár

A Kádár-kor legendás zenekarának vezéralakja ma távolságot tart a politikától, de megfelelő díjazásért azért fellépne a felcsúti stadionban. Szerinte a mai magyar zenei szórakoztatóipar vagy behajlik a politikának, vagy irány a bulvár. A 69 éves zenész attól sem tart, hogy ő lesz a fesztiválsátrak Korda Gyurija.

Opera

Zene

Szelfi a kereszttel

Gounod: Faust

Rien, azaz semmi – a nyitányt követően ezzel a szóval indul Gounod Faustja, s benne a címszereplő szólama: egyszerre teremtve találó felütést az életét és munkálkodását eredménytelennek ítélő Faust számára, s bocsátva a mindenkori közönség elé az operatörténet egyik nagy freudi elszólását. Merthogy a slágerszámok sorával ékes, megvesztegetően hatásos és másfél száz éve pazarul népszerű opera maga a frivol túlvállalás: a fausti téma legkevésbé fausti szellemű feldolgozása. Meglehet, épp ezért a legsikeresebb is egyúttal.

Film
Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Buborék és búgócsiga

Soós Nóra: Transzparens emlékezet: Folyamatos jelen

A művésznek Magyarországon két éve volt utoljára egyéni kiállítása; ráadásul a Faur Zsófi Galériában most látható anyagot eredetileg Amerikában mutatták volna be. Az itthoni debütálás mégis szerencsésebb, hiszen bármennyire univerzálisan dekódolható a tizenhárom (nyolc nagyobb és öt kisebb méretű) festmény, mégis felbukkannak bennük sajátosan magyar kulturális, szociológiai és politikai vonatkozások.

A velencei magyar pavilon nehéz sorsa

Képzőművészet

Káderek keringője

Szőcs Géza milánói ámokfutása mellett méltatlanul kevés figyelem jut Velencére. Pedig itt sem tétlenkedett a párt: a szakmai felügyeletet gyengítették, és a hozzá nem értő, de drágán dolgozó nemzeti biztos kapott ajándékba egy fölösleges programirodát is.

Színház

Színház

Színház

Privát pokol

Goethe: Faust

„Még fogva tart ez az odú” – mondja Máté Gábor, és felnéz a saját maga vezette színház kopár falaira. Jobban szeretném, ha észrevenne minket, közönséget, vagy ha azt nem is, de legalább valami viszonyunk volna, vagy „nyilvános magánya” valódibb lenne, kicsit hasítóbb.

Lokál
Riport

Uber vs. taxisok

Riport

Miben utazik a kormány?

Több helyen már elgáncsolták, nálunk egyelőre csak látszatintézkedések voltak a budapesti taxisok első számú ellenségével, az Uberrel szemben. Az amerikai cég némi diplomáciai hátszéllel a kormánynál is lobbizhat.

Tudomány
Gasztro
Ételhordó
Tévétorrent