kertész lesek

Tücsök Vendéglő és Söröző

  • kertész lesek
  • 2022. október 12.

Gasztro

Étteremkritika és/vagy -ajánló

Erzsébetfalvát, a mostani Pesterzsébetet okkal nevezték a „kocsmák városának”. A századfordulón működő rossz hírű csárdák és egyéb italmérések száma elérhette a hetvenet, de számos „rendes” vendéglő, sőt hat kávéház is működött itt. Még a szervezett munkásság is a vendéglátóipar szolgáltatásait vette igénybe, ha vándorgyűlést, felolvasást, előadást kellett tartani. Legalábbis erre utal, hogy egy 1913-as Népszava-cikk szerint az erzsébetfalvai szocdem szervezetek a Györei-féle, a Pflum-féle, a Takács-féle, a Szabó-féle, sőt az özv. Szabóné-féle vendéglőkben is tartottak összejöveteleket. Méghozzá egy héten belül.

De az erzsébeti vendéglátás 50–60 évvel később sem süllyedt el, legfeljebb mélyebbre került. Az 1965-ben létrejött Délpesti Vendéglátóipari Vállalat zászlaja alatt negyvenkét egység működött, de a legérdekesebb a vállalattal kapcsolatban az, hogy az alapítás idején Boross Péter későbbi miniszterelnök volt a vezérigazgató-helyettese, majd 1971-től 1989-es nyugdíjazásáig a vezérigazgatója.

A rendszerváltás után Pesterzsébetet is megérintette a változások szele, egyre több maszek hamburger-büfé és kínai étterem nyílt a blokkos kocsmák és presszók helyén. „A Délpesti Vendéglátóipari Vállalat a privatizáció után bezárta az egységeket például a Kossuth Lajos u. 84. szám alatti Tátra éttermet, amiben most bútorbolt működik. Ugyanígy bezárt több kisebb kocsma mellett a Balaton étterem is a Jókai Mór utcában” – olvasható egy 2018-as kerületi kiadványban, amelynek szerzője ezt írja a további szomorkodás helyett: „Ha egy kocsma bezár abból még jó is lehet a közösségnek néha, a legendás Hatos kocsma helyén a kerületi orvosi ügyelet működik.”

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.