chili&vanília

Uborkaszezon

Gasztro

Nincs háztartás, ahol ne lapulna ilyenkor a hűtőben egy nagy adag kovászos uborka (már ha a nyári időjárás egy kicsit kegyesebb hozzánk). Ahány család, annyi alaprecept, ki kenyérrel, ki krumplival készíti (utóbbival tiszta, áttetsző marad a lé). Számos nemzetnek van saját, jellegzetes savanyított vagy kovászos uborkája, a lengyel és orosz konyhában kiemelkedően fontos szerepet játszik – már a különböző savanyúsági, érési fokozatok önmagukban is megérnek egy misét. Nagy rajongótábora van ugyanis az éppen csak savanyodni készülő, még élénkzöld, még ropogós uborkának is, a lengyeleknél ez az ogórek małosolny. New York híres deli bisztróiban is tetemes mennyiségű uborkát szolgálnak fel, itt is választani lehet a félkész (half-sour) és a beérett (full-sour) között. A koreaiak kimchisítik – mint mindent –, az amerikai déli államokban kirántják – mint mindent. Az orosz konyhában levesekbe is kerül, fontos alkotóeleme például a marhahúslevessel és gerslivel készülő rasszolnyiknak. Apropó, leves: olyan kevés ételünk van, aminek pontosan ismerjük a történetét és származását, ha már az évek óta klasszikussá vált, nyári, hideg kovászos­uborka-krémleves esetében ezt tudjuk, akkor szögezzük is le: a feltalálás dicsősége a balatonszemesi Kistücsök Éttermet illeti meg. Az alábbi gyors és egyszerű hétköznapi ételt egy erdélyi töltött uborka és némi maradék kovászos uborka ihlette. Aztán az uborkaszezonban valahogy nagy kedvenc lett.

 

Húsgombóc kapros kovászosuborka-mártással

Hozzávalók (4–6 adag)

 

1 zsemle

1,5 dl langyos tej

50 dkg darált sertéshús

(esetleg vegyesen, sertés- és marhahús)

2 gerezd fokhagyma, reszelve

2 tojás

só, bors

4 dkg vaj

2 evőkanál olaj

1 hagyma, finomra aprítva

4 kovászos uborka, apróra kockázva

6 dl alaplé vagy víz

1,5–2 dl kovászosuborka-lé

3 dl tejföl

3 dkg étkezési keményítő

1 csokor kapor, finomra aprítva

2–3 evőkanál tárkonyecet

1 teáskanál méz

 

Mellé: apró szemű főtt burgonya

 

A zsemlét néhány percre beáztatjuk a langyos tejbe, majd alaposan kinyomkodjuk. Egy nagy keverőtálba tesszük a darált húst, hozzáadjuk a beáztatott zsemlét, a két gerezd lereszelt fokhagymát, valamint két tojást, amelyet előtte felvertünk. Sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük, egyenletesen oszlassuk el benne a zsemlét is. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a sütőlapot leterítjük sütőpapírral, azt megkenjük olajjal. A húsmasszából nedves kézzel kb. pingponglabda-méretű gombócokat formázunk, kb. 18–20 darab jön ki ebből a mennyiségből. A sütőlapra tesszük, majd 25 perc alatt megsütjük. Miközben sülnek a gombócok, elkészítjük a mártást: egy nagyobb lábasban (akkorát válasszunk, amekkorában a végén elférnek majd a gombócok is) felhevítjük a vajat és az olajat. Üvegesre dinszteljük rajta a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk az apróra kockázott kovászos uborkát, majd felöntjük az alaplével (vízzel) és a kovászosuborka-lével. Néhány percig főzzük, de nem kell sokáig, az uborka ropogós marad a szószban. A tejfölt csomómentesre keverjük, hozzáadunk a forró főzőléből, kikeverjük, majd visszaöntjük és elkeverjük. Az étkezési keményítőt simára keverjük némi hideg vízzel, majd besűrítjük vele a mártást. Beletesszük a finomra aprított kaprot, pici mézzel és tárkonyecettel ízesítjük, végül hozzáadjuk a megsült húsgombócokat, és elkeverjük. Jófajta főtt krumplival tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Magyar Péter-Orbán Viktor: 2:0

Állítólag kétszer annyian voltak az Andrássy úti Nemzeti Meneten, mint a Kossuth térre érkező Békemeneten, ám legalább ennyire fontos, hogy mit mondtak a vezérszónokok. Magyar Péter miszlikbe vágta Orbán Viktort egyebek mellett azzal, hogy saját szavait hozta fel ellene. Aztán megjött a Ryanair.

A béketárgyalás, ami meg sem történt

De megtörténhet még? Egyelőre elmarad a budapesti csúcs, és ez elsősorban azt mutatja, hogy Putyin és Trump nagyon nincsenek egy lapon. Az orosz diktátor hajthatatlan, az amerikai elnök viszont nem érti őt – és így újra és újra belesétál a csapdáiba.

Fél disznó

A film plakátján motoron ül egy felnőtt férfi és egy fiú. Mindketten hátranéznek. A fiú azt kutatja döbbenten, daccal, hogy mit hagytak maguk mögött, a férfi önelégülten mosolyog: „Na látod, te kis szaros lázadó, hova viszlek én?

Ketten a gombolyagok közt

Az Álmok az íróból lett filmrendező Dag Johan Haugerud trilógiájának utolsó darabja. Habár inkább az elsőnek érződik, hiszen itt az intimitás és a bimbózó szexualitás első lépé­seit viszi színre.

Dinnyék közt a gyökér

Ha van olyan, hogy kortárs operett, akkor A Répakirály mindenképpen az. Kovalik Balázs rendezése úgy nagyon mai, hogy közben komolyan veszi a klasszikus operett szabályait. Továbbírja és megőrzi, kedvesen ironizál vele, de nem neveti ki.

Az esendő ember felmutatása 5.6-os rekesszel, 28-as optikával

  • Simonyi Balázs
Az október közepén elhunyt Benkő Imre az autonóm fotóriport műfajában alkotott, a hétköznapiból metszett ki mintákat, és avatta az átlagost elemeltté. Méltóságot, figyelmet adott alanyainak, képeiről nyugalom, elfogadás és az ezredforduló évtizedeinek tömény lenyomata világlik.