chili&vanília

Uborkaszezon

Gasztro

Nincs háztartás, ahol ne lapulna ilyenkor a hűtőben egy nagy adag kovászos uborka (már ha a nyári időjárás egy kicsit kegyesebb hozzánk). Ahány család, annyi alaprecept, ki kenyérrel, ki krumplival készíti (utóbbival tiszta, áttetsző marad a lé). Számos nemzetnek van saját, jellegzetes savanyított vagy kovászos uborkája, a lengyel és orosz konyhában kiemelkedően fontos szerepet játszik – már a különböző savanyúsági, érési fokozatok önmagukban is megérnek egy misét. Nagy rajongótábora van ugyanis az éppen csak savanyodni készülő, még élénkzöld, még ropogós uborkának is, a lengyeleknél ez az ogórek małosolny. New York híres deli bisztróiban is tetemes mennyiségű uborkát szolgálnak fel, itt is választani lehet a félkész (half-sour) és a beérett (full-sour) között. A koreaiak kimchisítik – mint mindent –, az amerikai déli államokban kirántják – mint mindent. Az orosz konyhában levesekbe is kerül, fontos alkotóeleme például a marhahúslevessel és gerslivel készülő rasszolnyiknak. Apropó, leves: olyan kevés ételünk van, aminek pontosan ismerjük a történetét és származását, ha már az évek óta klasszikussá vált, nyári, hideg kovászos­uborka-krémleves esetében ezt tudjuk, akkor szögezzük is le: a feltalálás dicsősége a balatonszemesi Kistücsök Éttermet illeti meg. Az alábbi gyors és egyszerű hétköznapi ételt egy erdélyi töltött uborka és némi maradék kovászos uborka ihlette. Aztán az uborkaszezonban valahogy nagy kedvenc lett.

 

Húsgombóc kapros kovászosuborka-mártással

Hozzávalók (4–6 adag)

 

1 zsemle

1,5 dl langyos tej

50 dkg darált sertéshús

(esetleg vegyesen, sertés- és marhahús)

2 gerezd fokhagyma, reszelve

2 tojás

só, bors

4 dkg vaj

2 evőkanál olaj

1 hagyma, finomra aprítva

4 kovászos uborka, apróra kockázva

6 dl alaplé vagy víz

1,5–2 dl kovászosuborka-lé

3 dl tejföl

3 dkg étkezési keményítő

1 csokor kapor, finomra aprítva

2–3 evőkanál tárkonyecet

1 teáskanál méz

 

Mellé: apró szemű főtt burgonya

 

A zsemlét néhány percre beáztatjuk a langyos tejbe, majd alaposan kinyomkodjuk. Egy nagy keverőtálba tesszük a darált húst, hozzáadjuk a beáztatott zsemlét, a két gerezd lereszelt fokhagymát, valamint két tojást, amelyet előtte felvertünk. Sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük, egyenletesen oszlassuk el benne a zsemlét is. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a sütőlapot leterítjük sütőpapírral, azt megkenjük olajjal. A húsmasszából nedves kézzel kb. pingponglabda-méretű gombócokat formázunk, kb. 18–20 darab jön ki ebből a mennyiségből. A sütőlapra tesszük, majd 25 perc alatt megsütjük. Miközben sülnek a gombócok, elkészítjük a mártást: egy nagyobb lábasban (akkorát válasszunk, amekkorában a végén elférnek majd a gombócok is) felhevítjük a vajat és az olajat. Üvegesre dinszteljük rajta a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk az apróra kockázott kovászos uborkát, majd felöntjük az alaplével (vízzel) és a kovászosuborka-lével. Néhány percig főzzük, de nem kell sokáig, az uborka ropogós marad a szószban. A tejfölt csomómentesre keverjük, hozzáadunk a forró főzőléből, kikeverjük, majd visszaöntjük és elkeverjük. Az étkezési keményítőt simára keverjük némi hideg vízzel, majd besűrítjük vele a mártást. Beletesszük a finomra aprított kaprot, pici mézzel és tárkonyecettel ízesítjük, végül hozzáadjuk a megsült húsgombócokat, és elkeverjük. Jófajta főtt krumplival tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.