chili&vanília

Uborkaszezon

Gasztro

Nincs háztartás, ahol ne lapulna ilyenkor a hűtőben egy nagy adag kovászos uborka (már ha a nyári időjárás egy kicsit kegyesebb hozzánk). Ahány család, annyi alaprecept, ki kenyérrel, ki krumplival készíti (utóbbival tiszta, áttetsző marad a lé). Számos nemzetnek van saját, jellegzetes savanyított vagy kovászos uborkája, a lengyel és orosz konyhában kiemelkedően fontos szerepet játszik – már a különböző savanyúsági, érési fokozatok önmagukban is megérnek egy misét. Nagy rajongótábora van ugyanis az éppen csak savanyodni készülő, még élénkzöld, még ropogós uborkának is, a lengyeleknél ez az ogórek małosolny. New York híres deli bisztróiban is tetemes mennyiségű uborkát szolgálnak fel, itt is választani lehet a félkész (half-sour) és a beérett (full-sour) között. A koreaiak kimchisítik – mint mindent –, az amerikai déli államokban kirántják – mint mindent. Az orosz konyhában levesekbe is kerül, fontos alkotóeleme például a marhahúslevessel és gerslivel készülő rasszolnyiknak. Apropó, leves: olyan kevés ételünk van, aminek pontosan ismerjük a történetét és származását, ha már az évek óta klasszikussá vált, nyári, hideg kovászos­uborka-krémleves esetében ezt tudjuk, akkor szögezzük is le: a feltalálás dicsősége a balatonszemesi Kistücsök Éttermet illeti meg. Az alábbi gyors és egyszerű hétköznapi ételt egy erdélyi töltött uborka és némi maradék kovászos uborka ihlette. Aztán az uborkaszezonban valahogy nagy kedvenc lett.

 

Húsgombóc kapros kovászosuborka-mártással

Hozzávalók (4–6 adag)

 

1 zsemle

1,5 dl langyos tej

50 dkg darált sertéshús

(esetleg vegyesen, sertés- és marhahús)

2 gerezd fokhagyma, reszelve

2 tojás

só, bors

4 dkg vaj

2 evőkanál olaj

1 hagyma, finomra aprítva

4 kovászos uborka, apróra kockázva

6 dl alaplé vagy víz

1,5–2 dl kovászosuborka-lé

3 dl tejföl

3 dkg étkezési keményítő

1 csokor kapor, finomra aprítva

2–3 evőkanál tárkonyecet

1 teáskanál méz

 

Mellé: apró szemű főtt burgonya

 

A zsemlét néhány percre beáztatjuk a langyos tejbe, majd alaposan kinyomkodjuk. Egy nagy keverőtálba tesszük a darált húst, hozzáadjuk a beáztatott zsemlét, a két gerezd lereszelt fokhagymát, valamint két tojást, amelyet előtte felvertünk. Sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük, egyenletesen oszlassuk el benne a zsemlét is. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a sütőlapot leterítjük sütőpapírral, azt megkenjük olajjal. A húsmasszából nedves kézzel kb. pingponglabda-méretű gombócokat formázunk, kb. 18–20 darab jön ki ebből a mennyiségből. A sütőlapra tesszük, majd 25 perc alatt megsütjük. Miközben sülnek a gombócok, elkészítjük a mártást: egy nagyobb lábasban (akkorát válasszunk, amekkorában a végén elférnek majd a gombócok is) felhevítjük a vajat és az olajat. Üvegesre dinszteljük rajta a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk az apróra kockázott kovászos uborkát, majd felöntjük az alaplével (vízzel) és a kovászosuborka-lével. Néhány percig főzzük, de nem kell sokáig, az uborka ropogós marad a szószban. A tejfölt csomómentesre keverjük, hozzáadunk a forró főzőléből, kikeverjük, majd visszaöntjük és elkeverjük. Az étkezési keményítőt simára keverjük némi hideg vízzel, majd besűrítjük vele a mártást. Beletesszük a finomra aprított kaprot, pici mézzel és tárkonyecettel ízesítjük, végül hozzáadjuk a megsült húsgombócokat, és elkeverjük. Jófajta főtt krumplival tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.