chili&vanília

Uborkaszezon

Gasztro

Nincs háztartás, ahol ne lapulna ilyenkor a hűtőben egy nagy adag kovászos uborka (már ha a nyári időjárás egy kicsit kegyesebb hozzánk). Ahány család, annyi alaprecept, ki kenyérrel, ki krumplival készíti (utóbbival tiszta, áttetsző marad a lé). Számos nemzetnek van saját, jellegzetes savanyított vagy kovászos uborkája, a lengyel és orosz konyhában kiemelkedően fontos szerepet játszik – már a különböző savanyúsági, érési fokozatok önmagukban is megérnek egy misét. Nagy rajongótábora van ugyanis az éppen csak savanyodni készülő, még élénkzöld, még ropogós uborkának is, a lengyeleknél ez az ogórek małosolny. New York híres deli bisztróiban is tetemes mennyiségű uborkát szolgálnak fel, itt is választani lehet a félkész (half-sour) és a beérett (full-sour) között. A koreaiak kimchisítik – mint mindent –, az amerikai déli államokban kirántják – mint mindent. Az orosz konyhában levesekbe is kerül, fontos alkotóeleme például a marhahúslevessel és gerslivel készülő rasszolnyiknak. Apropó, leves: olyan kevés ételünk van, aminek pontosan ismerjük a történetét és származását, ha már az évek óta klasszikussá vált, nyári, hideg kovászos­uborka-krémleves esetében ezt tudjuk, akkor szögezzük is le: a feltalálás dicsősége a balatonszemesi Kistücsök Éttermet illeti meg. Az alábbi gyors és egyszerű hétköznapi ételt egy erdélyi töltött uborka és némi maradék kovászos uborka ihlette. Aztán az uborkaszezonban valahogy nagy kedvenc lett.

 

Húsgombóc kapros kovászosuborka-mártással

Hozzávalók (4–6 adag)

 

1 zsemle

1,5 dl langyos tej

50 dkg darált sertéshús

(esetleg vegyesen, sertés- és marhahús)

2 gerezd fokhagyma, reszelve

2 tojás

só, bors

4 dkg vaj

2 evőkanál olaj

1 hagyma, finomra aprítva

4 kovászos uborka, apróra kockázva

6 dl alaplé vagy víz

1,5–2 dl kovászosuborka-lé

3 dl tejföl

3 dkg étkezési keményítő

1 csokor kapor, finomra aprítva

2–3 evőkanál tárkonyecet

1 teáskanál méz

 

Mellé: apró szemű főtt burgonya

 

A zsemlét néhány percre beáztatjuk a langyos tejbe, majd alaposan kinyomkodjuk. Egy nagy keverőtálba tesszük a darált húst, hozzáadjuk a beáztatott zsemlét, a két gerezd lereszelt fokhagymát, valamint két tojást, amelyet előtte felvertünk. Sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük, egyenletesen oszlassuk el benne a zsemlét is. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a sütőlapot leterítjük sütőpapírral, azt megkenjük olajjal. A húsmasszából nedves kézzel kb. pingponglabda-méretű gombócokat formázunk, kb. 18–20 darab jön ki ebből a mennyiségből. A sütőlapra tesszük, majd 25 perc alatt megsütjük. Miközben sülnek a gombócok, elkészítjük a mártást: egy nagyobb lábasban (akkorát válasszunk, amekkorában a végén elférnek majd a gombócok is) felhevítjük a vajat és az olajat. Üvegesre dinszteljük rajta a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk az apróra kockázott kovászos uborkát, majd felöntjük az alaplével (vízzel) és a kovászosuborka-lével. Néhány percig főzzük, de nem kell sokáig, az uborka ropogós marad a szószban. A tejfölt csomómentesre keverjük, hozzáadunk a forró főzőléből, kikeverjük, majd visszaöntjük és elkeverjük. Az étkezési keményítőt simára keverjük némi hideg vízzel, majd besűrítjük vele a mártást. Beletesszük a finomra aprított kaprot, pici mézzel és tárkonyecettel ízesítjük, végül hozzáadjuk a megsült húsgombócokat, és elkeverjük. Jófajta főtt krumplival tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.