kertész lesek

Üvegház

  • kertész lesek
  • 2015. augusztus 23.

Gasztro

Sokan nem is gondolják, hogy a Göd és Vác közötti Duna-parti szakasz, vagyis Sződliget önálló település. Igaz, csak 1950 óta van ez így, tehát simán lehetséges, hogy függetlenségéhez nagyban hozzájárult az „Egy Duna-parti csónakházban” c. korabeli sláger. Viszont az önkormányzat helytörténeti krónikájából az világlik ki, hogy a korábban Sződhöz tartozó üdülőhelynek „a Horthy-korszakban indult meg a gyors ütemű fejlődése (…), 1936-ra már 8 fűszerbolt, 3 hentes és mészáros, 4 péküzlet és kemence, 5 vendéglő és kocsma, valamint 2 kifőzéses konyha állt az itt lakók rendelkezésére”.

Nem tudjuk, most hányadán állnak, de hogy ennyi nincs, az hétszentség, se hentes, se vendéglő. De vigaszágon, majdnem a Duna-parton, az egykori parkszínpad mellett (mert ilyen is volt valaha) egy korántsem tájjellegű (értsd: halbüfé vagy kocsma) vendéglátóhely húzódik meg szerényen. Szó szerint, mert igaz, hogy a 2-es úton kitáblázták az Üvegház „restaurantot”, ám elsőre a sokkal impozánsabb látványt nyújtó, út menti bútor- és kosárboltot néztük vendéglőnek, ahol vesszőből font traktort is árulnak. Nos, az Üvegház pár méterrel odébb van, és vagy észreveszik, vagy nem (a pontos cím: Árpádházi Szent Erzsébet sétány 3.), mivel homlokzatán semmiféle felirat nincs.

Helyette van háromféle halászlé: ponty, harcsa, vegyes. Nem azért választjuk a pontyot (1390 Ft), mert ponty, hanem mert sződligetinek hívják (a harcsa csak „dunai”), de nem bánjuk meg. Friss a hal, kellemesen fűszeres a lé, nem vadították be, nem is álcázták mindenféle erőspistákkal. Még jobban ízlik a kukoricapehelyben panírozott csirkemell (1790 Ft), amit rosszabb helyeken minden bizonnyal fitneszcsirkének neveznének, csakhogy rosszabb helyeken ilyet nem kapni. Tényleg mintha pehellyel lenne beborítva, a hús is első osztályú, a hozzáadott salátaköret pedig nem is lehetne primőrebb. Már-már magától értetődő, hogy a hagymás rostélyossal (2090 Ft) sem faragunk rá. Azt mondják, szürke marhából készült, készséggel elhisszük, de a legemlékezetesebb része mégis a sült hagyma, amely, ugye, valami olajos rémálom szokott lenni, de ez most olyan könnyű, hogy tényleg csak az ízét érezzük.

A somlói galuskából (790 Ft) a tejszínhabot je­gyezzük meg. Olyan kemény, hogy megáll benne a 200 forintos.

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.