étel, kihordó

Vakvarjú

  • ételhordó
  • 2020. május 23.

Gasztro

„Az étlapot végigböngészve elsőként a vicceskedő dizájn és a túlzott kenyérlángos-kínálat szembetűnő” – írtuk három éve a Vakvarjú-hálózat (5 budapesti étterem) albertfalvai tagjának ismertetőjében.

A mostani virtuális böngészéskor a poénkodást csak a szavak szintjén tapasztaljuk, de kenyérlángosból mintha még nagyobb lenne a választék. A humor forrása most csak annyi, hogy szinte mindenhez odabiggyesztik a „varjú” vagy „vakvarjú” előtagot, van vakvarjú gulyás, vakvarjú schnitzel, vakvarjú somlói galuska, varjú papa tatárbifszteke.

A járványügyi szolgáltatás bővítésének is mondható, hogy nem muszáj felárért futárt ugrasztani, személyesen is átvehetjük az ételt az étterem bejáratánál (XI., Érem utca 2.). „Azonnalinál” ez 40 perces várakozást jelent, előrendelés esetén viszont pontos kiszolgálást.

A bazsalikomos paradicsomleves kecskesajtgombóccal (1290 Ft) nagyon kellemes, sűrűsége is éppen jó, és a fűszerezést sem vitték túlzásba. De a legjobb a sajtgolyó, amely a szokásossal ellentétben nem úgy viselkedik, mint egy rágógumi, de úgy sem, mint a folyó felszínén úszó amorf, gélszerű szennyeződés. Ráadásul – és ez a legfontosabb – az íze is kitűnő. Minden bizonnyal ugyanezt a fajtát köszönthetjük a grillezett kérges kecskesajt (3290 Ft) alapanyagaként, de az eltérő elkészítési mód miatt ez nem okoz zavart. A két nagyobbacska korong „kérge” ropogós, a sajt szinte szétolvad a szájunkban, de az összhatást a magában is remek diós-fügés zöldsaláta teszi teljessé.

Noha választhatnánk további ínyencfalatok közül is (konfitált kacsacomb, omlós marhanyak, bőrén sült lazacderék stb.), inkább a „ház specialitásának” tekinthető kenyérlángos, egészen pontosan a vakvarjú kenyérlángos (2590 Ft) mellett döntünk, amely magyarosabb nem is lehetne a füstölt sonka, parasztkolbász, szalonna, kukorica, lila hagyma, sajt összetételű feltétekkel. Ám a vásári négyszögletű gyomrosokkal szemben, amelyeket langallónak meg töki pomposnak is szoktak nevezni, a Vakvarjúé nemcsak azért más, mert a formája kerek; frissebb, ropogósabb, a tartozékok sem tűnnek másodosztályú árunak, így aztán nem is üli meg annyira a gyomrot, mint a bódés változat. Unalmasnak tűnik, de a császármorzsáról (1290 Ft) is csak jókat mondhatunk, különösen a baracklekvárról, és még a csomagolás is igényes (vakvarjús szatyor, vakvarjús doboz, fóliázott tálak), persze csakis jelen körülmények között.

 

Figyelmébe ajánljuk