chili&vanília

Karanténkantin 5. – Nagy klasszikusok

Gasztro

A legjobb klasszikusokkal az a legnagyobb baj, hogy általában vagy sok szénhidráttal, vagy sok vajjal járnak. Hétköznap jól elvagyunk a gyorsan elkészíthető ételekkel: levesekkel, salátákkal, tésztákkal, főzelékekkel, húsimádóknak köretnek minősülő zöldséges fogásokkal, amelyeknél a praktikum – a gyorsaság és az egyszerűség – a legfőbb szempontok. Hétvégén viszont sok háztartásban előkerülnek a nagymamák nagy receptjei, a ráérősebb, lassú főzések, sütések: házi tészták, régóta tervezett kulináris projektek, például az alább ajánlott borban párolt kakas. Tény és való, hogy kakast nem a leg­egyszerűbb beszerezni, hacsak az embernek nincs jó falusi kapcsolata, de azért nem lehetetlen (el is árulom, a Stílusos Vidéki Éttermiség csapatától rendeltem). Az autentikus recept kakasra szól, de tyúkkal, sőt, csirkével is el lehet készíteni, persze kicsit más lesz a végeredmény, és rövidebb a sütési idő. A legismertebb francia változat vörösborral készül, de létezik fehérboros verzió is, akkor többnyire rizlinget használnak. Ideális esetben kiváló kovászos kenyérrel tunkoljuk ki a sűrű szaftot, más köret nem is igen kell hozzá.

 

Lassan sült, borban párolt, szuperomlós

kakas (coq au vin)

Hozzávalók (4–6 adag)

 

 

 

1 kakas (3–4 kg), egy nagyobb tyúk

vagy csirke (esetleg 6 egész csirke-

comb és 4 szárny)

só, bors

kb. 6 dkg liszt

10 dkg füstölt császárszalonna

felkockázva

5+5 dkg vaj

1 nagy hagyma finomra aprítva

1 nagy sárgarépa apróra kockázva

2 evőkanál sűrített paradicsompüré

0,5 dl konyak vagy brandy

1 üveg száraz, nem túl savas

fehérbor (pl. rizling)

2 gerezd fokhagyma

3 ág friss kakukkfű

3 dl alaplé (leszűrt húsleves,

amely pl. párhuzamosan

a kakas aprólékából készül)

30 dkg gyöngyhagyma vagy

egészen apró szemű hagyma,

félbe- vagy negyedekbe vágva

50 dkg barna csiperkegomba

negyedelve

 

A kakast főzés előtt legalább egy órával kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Szétbontjuk nyolc darabra (két-két alsó- és felsőcomb, szárny, mell). A csontokból, aprólékból húslevest főzünk. Egy nagy (lehetőleg öntöttvas), hideg lábasba tesszük a felkockázott, húsos füstölt szalonnát, majd lassan kiolvasztjuk. A szalonna kívül legyen ropogós, belül még kissé puha. Amikor elkészült, szűrőkanállal kivesszük és félretesszük. Közben a húsdarabokat sózzuk, borsozzuk, majd a lisztbe forgatjuk. A lábasba, a szalonna visszamaradt zsírjához adunk 5 dkg vajat, amikor habzik, beletesszük a húsdarabokat, és minden oldalukon alaposan megpirítjuk, kapjanak szép piros kérget. Kivesszük, félretesszük, az edénybe egy evőkanál vajat teszünk, és hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, apróra kockázott sárgarépát és a sűrített paradicsompürét. Néhány percig dinszteljük, pirítjuk, amíg kissé karamellizálódik, ekkorra már a lábas alján komoly pörzsanyag keletkezett, ezt a konyakkal fogjuk feloldani: beleöntünk az edénybe egy kis pohárkával, erős lángon elpároljuk, közben felkapargatjuk az alkohol által leoldott karamellizálódott kérget. Most jöhet bele az egész üveg fehérbor, a fokhagyma és a kakukkfű. Erős lángon, kb. 15 percig forraljuk, amíg a bor mennyisége felére csökken. (Ez az egyik legfontosabb lépés, itt érjük el, hogy az étel összhatása ne legyen túl savas, és a bornak csak az íze legyen benne!) Hozzáadjuk az alaplevet, visszatesszük a pirított szalonnakockákat és a húsdarabokat (bőrös felükkel felfelé), és lefedjük. A sütőt előmelegítjük 140 fokra (alul/felül), majd a középső rácsra tesszük a lefedett lábast, és kb. 2 órán át pároljuk a kakast, akkor jó, amikor már szinte magától leomlik a csontról. Amikor kész, kiemeljük a szószból, a tetejéről kanállal leszedjük a zsírréteget, majd közepes lángon sűrűre beforraljuk. Közben külön elkészítjük a hagymát és a gombát (ezek szétfőnének a hosszú párolási idő alatt): friss gyöngyhagymát nehéz beszerezni, a többség valószínűleg apró szemű salottát fog használni. Meghámozzuk, félbevágjuk, serpenyőben, vajon kissé lepirítjuk, majd felöntjük kevés alaplével, puhára pároljuk, végül a kész mártásból is hozzáadunk fél merőkanálnyit, azzal addig pároljuk, amíg szirupos bevonatot képez rajta. A gombát forró serpenyőben megpirítjuk. A mártáshoz adjuk a hagymát és a pirított gombát, majd az egészet ráöntjük a húsra. Friss kenyérrel vagy krumplipürével a legfinomabb.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

Így néz ki most a Matolcsy-körhöz került, elhanyagolt, majd visszavett Marczibányi sportcentrum - FOTÓK

226 millió forintot követel a II. kerület attól a Matolcsy-körhöz került cégtől, ami egy vita következtében nem fejlesztette a kerület egykori ékességét, a Marczibányi téri sporttelepet. Itt régen pezsgő élet zajlott, mára leromlott, az önkormányzat most kezdi el a renoválást, miközben pert indított. Játszótér, kutyasétáltató, sétány, park és egy uszoda építése maradt el. 

A fejünkre nőttek

Két csodabogár elrabol egy cégvezért, mert meggyőződésük, hogy földönkívüli. Jórgosz Lánthimosz egy 2003-as koreai filmet remake-elt, az ő hősei azonban különc bolondok helyett tőrőlmetszett incelek, akiket azért megérteni is megpróbál.

Visszatér

  • - turcsányi -

Johnny Cashnek van egy ilyen című száma, az 1994-es American Recordings című albumán. Nem is az övé, egy Nick Lowe nevű zenészé, aki egy ideig Cash rokona volt – az ő eredeti változatát használta például a pilot vége főcíméhez a Maffiózók (The Sopranos).

Tökéletes egyenlőség

Egy viking törzsfőnökről szóló animált tanmesével indul a film, aki népe minden tagjának (beleértve önmagát is) levágatta a bal kezét (szolidaritásból, mivel a fia bal keze odalett az ellenségtől menekülve), így akarván megőrizni az egységet.

A rossz dolog

Kínálta magát a trauma jelenkori uralmáról szóló kritikai panaszáradat Eva Victor debütfilmje kapcsán. A film több elemzője kiemelte, hogy a Bocs, kicsim erőssége éppen abban rejlik, hogy ellenáll e narratív toposznak.

Perkusszív vérvonal

A cimbalom története valódi sikersztori: az 1870-es években a cseh származású, Budapesten letelepedett hangszergyáros, Schunda Vencel József megalkotta kora népszerű kocsmai hangszerének tökéletesített változatát, a pedálcimbalmot, 1906-ban pedig már a tízezredik (!) példányt szállították ki a Magyar utcai manufaktúrából.

Suttogó szó-képek

  • Dékei Krisztina

A 2016-tól Berlinben élő, de idén hazaköltöző művész viszonylag korán, 2012-ben megtalálta egyéni kézjegyének alapelemét, a pixelt (talán a legismertebb ilyen műve a 2014-es Akadémiai pénisz), majd az ezen alapuló színezést: interaktív alkotásai csak akkor váltak láthatóvá, ha a közönség kiszínezte a tényleges pixeleket.

Fejszék és haszonnövények

  • Molnár T. Eszter

A táncos székekből összetolt emelvényen lépked. A székek mozognak, csúsznak, dőlnek, billennek, a táncos óvatos, de hiába, végül így is legördül.