chili&vanília

Karanténkantin 5. – Nagy klasszikusok

Gasztro

A legjobb klasszikusokkal az a legnagyobb baj, hogy általában vagy sok szénhidráttal, vagy sok vajjal járnak. Hétköznap jól elvagyunk a gyorsan elkészíthető ételekkel: levesekkel, salátákkal, tésztákkal, főzelékekkel, húsimádóknak köretnek minősülő zöldséges fogásokkal, amelyeknél a praktikum – a gyorsaság és az egyszerűség – a legfőbb szempontok. Hétvégén viszont sok háztartásban előkerülnek a nagymamák nagy receptjei, a ráérősebb, lassú főzések, sütések: házi tészták, régóta tervezett kulináris projektek, például az alább ajánlott borban párolt kakas. Tény és való, hogy kakast nem a leg­egyszerűbb beszerezni, hacsak az embernek nincs jó falusi kapcsolata, de azért nem lehetetlen (el is árulom, a Stílusos Vidéki Éttermiség csapatától rendeltem). Az autentikus recept kakasra szól, de tyúkkal, sőt, csirkével is el lehet készíteni, persze kicsit más lesz a végeredmény, és rövidebb a sütési idő. A legismertebb francia változat vörösborral készül, de létezik fehérboros verzió is, akkor többnyire rizlinget használnak. Ideális esetben kiváló kovászos kenyérrel tunkoljuk ki a sűrű szaftot, más köret nem is igen kell hozzá.

 

Lassan sült, borban párolt, szuperomlós

kakas (coq au vin)

Hozzávalók (4–6 adag)

 

 

 

1 kakas (3–4 kg), egy nagyobb tyúk

vagy csirke (esetleg 6 egész csirke-

comb és 4 szárny)

só, bors

kb. 6 dkg liszt

10 dkg füstölt császárszalonna

felkockázva

5+5 dkg vaj

1 nagy hagyma finomra aprítva

1 nagy sárgarépa apróra kockázva

2 evőkanál sűrített paradicsompüré

0,5 dl konyak vagy brandy

1 üveg száraz, nem túl savas

fehérbor (pl. rizling)

2 gerezd fokhagyma

3 ág friss kakukkfű

3 dl alaplé (leszűrt húsleves,

amely pl. párhuzamosan

a kakas aprólékából készül)

30 dkg gyöngyhagyma vagy

egészen apró szemű hagyma,

félbe- vagy negyedekbe vágva

50 dkg barna csiperkegomba

negyedelve

 

A kakast főzés előtt legalább egy órával kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Szétbontjuk nyolc darabra (két-két alsó- és felsőcomb, szárny, mell). A csontokból, aprólékból húslevest főzünk. Egy nagy (lehetőleg öntöttvas), hideg lábasba tesszük a felkockázott, húsos füstölt szalonnát, majd lassan kiolvasztjuk. A szalonna kívül legyen ropogós, belül még kissé puha. Amikor elkészült, szűrőkanállal kivesszük és félretesszük. Közben a húsdarabokat sózzuk, borsozzuk, majd a lisztbe forgatjuk. A lábasba, a szalonna visszamaradt zsírjához adunk 5 dkg vajat, amikor habzik, beletesszük a húsdarabokat, és minden oldalukon alaposan megpirítjuk, kapjanak szép piros kérget. Kivesszük, félretesszük, az edénybe egy evőkanál vajat teszünk, és hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, apróra kockázott sárgarépát és a sűrített paradicsompürét. Néhány percig dinszteljük, pirítjuk, amíg kissé karamellizálódik, ekkorra már a lábas alján komoly pörzsanyag keletkezett, ezt a konyakkal fogjuk feloldani: beleöntünk az edénybe egy kis pohárkával, erős lángon elpároljuk, közben felkapargatjuk az alkohol által leoldott karamellizálódott kérget. Most jöhet bele az egész üveg fehérbor, a fokhagyma és a kakukkfű. Erős lángon, kb. 15 percig forraljuk, amíg a bor mennyisége felére csökken. (Ez az egyik legfontosabb lépés, itt érjük el, hogy az étel összhatása ne legyen túl savas, és a bornak csak az íze legyen benne!) Hozzáadjuk az alaplevet, visszatesszük a pirított szalonnakockákat és a húsdarabokat (bőrös felükkel felfelé), és lefedjük. A sütőt előmelegítjük 140 fokra (alul/felül), majd a középső rácsra tesszük a lefedett lábast, és kb. 2 órán át pároljuk a kakast, akkor jó, amikor már szinte magától leomlik a csontról. Amikor kész, kiemeljük a szószból, a tetejéről kanállal leszedjük a zsírréteget, majd közepes lángon sűrűre beforraljuk. Közben külön elkészítjük a hagymát és a gombát (ezek szétfőnének a hosszú párolási idő alatt): friss gyöngyhagymát nehéz beszerezni, a többség valószínűleg apró szemű salottát fog használni. Meghámozzuk, félbevágjuk, serpenyőben, vajon kissé lepirítjuk, majd felöntjük kevés alaplével, puhára pároljuk, végül a kész mártásból is hozzáadunk fél merőkanálnyit, azzal addig pároljuk, amíg szirupos bevonatot képez rajta. A gombát forró serpenyőben megpirítjuk. A mártáshoz adjuk a hagymát és a pirított gombát, majd az egészet ráöntjük a húsra. Friss kenyérrel vagy krumplipürével a legfinomabb.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.