VI. Bajai halászléfőző verseny: Tészta Amerika

  • Szily László
  • 2001. július 19.

Gasztro

Ahal nem különösebben vonzó állat. Nincsenek végtagjai, teste nyálkás és kellemetlen szagú, tekintete üres, nem beszél, és hamar megdöglik a kalickában. Vannak emberek, akiket mégis misztikus kapcsolat fűz a halakhoz, főként főtt állapotban, paprikás lében úszva, gyufatésztával. A hétvégén 50-60 ezer ilyen ember gyűlt össze Baján, köztük a Magyar Narancs csapata, hogy csípős füstbe burkolják a kisvárost, majd beleegyenek más bográcsába, amiért más helyzetben filézőkés járna a bordák közé.
Ahal nem különösebben vonzó állat. Nincsenek végtagjai, teste nyálkás és kellemetlen szagú, tekintete üres, nem beszél, és hamar megdöglik a kalickában. Vannak emberek, akiket mégis misztikus kapcsolat fűz a halakhoz, főként főtt állapotban, paprikás lében úszva, gyufatésztával. A hétvégén 50-60 ezer ilyen ember gyűlt össze Baján, köztük a Magyar Narancs csapata, hogy csípős füstbe burkolják a kisvárost, majd beleegyenek más bográcsába, amiért más helyzetben filézőkés járna a bordák közé.

A későbbiek megértéséhez elkerülhetetlen, hogy ne utaljunk

a Nagy Halászlé-törésvonalra,

az álmodozó kisebbség és a realista, passzírozó többség örök konfliktusára. Magyarország legtöbb vidékén úgy készítik a halászlét, hogy a ponty fejéből, farkából és vegyes apróhalból alaplevet főznek, amelybe belepasszírozzák a benne főtt halhúst, majd ebbe a sűrű izébe beleteszik a paprikát és a pontyszeleteket, és néhány percig együtt forralják. Ezt általában tiszai lének nevezik.

A Duna déli folyásánál az úgynevezett bajai halászlét eszik, ami sokkal egyszerűbb, ugyanakkor rizikósabb étel. Az ember odateszi a bográcsba - csakis felfelé keskenyedő, konyakospohár alakú alkalmas erre - a pontyszeleteket és a többi halat, kilónként egy fej kockára vágott hagymát és pár gerezd fokhagymát, vadul tüzelni kezd alatta, majd forráskor beleszór kilónként egy evőkanál pirospaprikát, és főzi még 30-40 percig. A bajai lét tésztával, méghozzá gyufametélttel eszik, lehetőleg úgy, hogy első körben mindenki levet kap tésztával, később jön a hal.

A hatos úton déli irányba haladva, úgy Dunaföldvár magasságában hatoltunk be a Halászlé Földjére, amely innentől a déli határig húzódik. Az első állomáshely Tolna, ahol a csecsemők fogváltáskor cseresznyepaprikát - helyi nevén: feferónit - rágnak, az első szavuk pedig az, hogy "kérek még levet tésztával". A haditerv egyszerű: gyors vacsora után megpróbálunk "vegyes halat" fogni a Nagy-Dunán, mivel Déri képszerkesztő - a Narancs-csapat egyik fele - kizárólag teszkópontyot vásárolt alapanyagnak a másnapi viadalra. Azaz vett egy kiló amurt is a halászlébe, ami olyan elképzelhetetlen párosítás, mintha Bayer Zsolt a Mások magazint árulná Soros György szülinapi zsúrján, ezért azonnal kicenzúrázzuk.

A horgászat a várható eredménnyel zárul. Szombat délután egykor behatolunk Bajára. A Narancs jó helyet kapott, a főtérről nyíló egyik kis utca sarkán, a vízcsap mellett, ami később életmentőnek bizonyul. Az ünnepélyes tűzgyújtás hatkor lesz, így felfedezőútra indulunk.

Baja főtere hatalmas, ám igen hangulatos, három oldalról

ötletes módon épületek határolják,

a negyediken pedig a Sugovica nevű Duna-ág folyik. A Petőfi-szigetre vivő hídon vagy kétszáz férfi álldogál a dévérrohasztó hőségben. Mindannyian egy pontot fixíroznak a vízen, átszellemült tekintettel. Hatalmas balin úszkál a felszín alatt gyermekei társaságában. A hídon állók annyira koncentrálnak, hogy kezükben az ektoplazma egyre határozottabb formát ölt, míg végül horgászbot materializálódik. A balin nem fogékony a parapszichológiára, bekap néhány snecit, aztán elhúz a Fornetti Szabadtéri Színpad felé, hogy meghallgassa a Vaskúti Fúvószenekari Tábor Egyesített Zenekarának térzenéjét.

Délutánra megtelik Baja, aztán lassan túlcsordul, de a tömeg sohasem lesz elviselhetetlen. Ebben segít a főzőhelyek ötletes elrendezése: minden induló kap egy Sörsátor mintájú, két paddal egybeépített kerti faasztalt és egy lábon álló fémtepsire emlékeztető lábon álló fémtepsit. Az előbbi körül le tud telepedni a rokonság, az utóbbin kell tüzelni, hogy ne dúljuk szét a kövezetet.

Négy óra körül már komoly tömeg bóklászik a bográcsok között. A hangulat élénk, de meglepően kevés a részeg ember. Az ügyesen ergonomikus elrendezés nem lenne elegendő ahhoz, hogy a hangulat annak ellenére elviselhető maradjon, hogy a kisvárosban július második szombatján annyi ember fordul meg, mint egy jobb napon a Szigeten. Az okkultizmusra hajlamosak a dolgot a Duna menti emberek és a halászlé misztikus kapcsolatának tulajdonítják.

Mi értetlenül álltunk a jelenség előtt, annyi azonban bizonyos, hogy a halászléünnep a passzírozós - szegedi stílusú - többség által lépten-nyomon megalázott kisebbség mulatsága, a Bajai Pride Day, ennek megfelelően emelkedett hangulatban. Próbáljon meg az ember bajai halászléről beszélni egy átlagos társaságban! Többet kap, mint egy MTK-drukker a Rózsadombon. Itt azonban bátran vállalhatjuk önmagunkat, hangosan beszélhetünk olyanokról, hogy "te is szoktál nyers hagymát szórni a tésztába", meg hogy "bogyiszlói vagy cecei paprikával?", és nyíltan mutatkozhatunk felfelé keskenyedő bográcsunk társaságában.

Az elsöprő többség nem cifrázza, vas háromlábat állít, rá a klasszikus halasbogrács kerül. Találunk egy Frédi-Béni-Makovecz Imre-modellt (nyers fatörzsekből durván faragott lábak, az edénytartó vaskampót V alakú ág helyettesíti), és látunk egy infernális összeállítást: fényesre polírozott, combvastagságú alucsövek köbméteres bográcsot tartanak, amelyben a séf fél hektó olajon hagymát pirít. Hatkor tűzgyújtás, a frontot Déri képszerkesztő tartja, aki hangos sikert arat az amurtalanított lével. Az ötvenezres tömeg pedig kondérról kondérra jár, és még jobban érzi magát.

Szily László

Figyelmébe ajánljuk

„Egy egyházpolitikai harc kellős közepébe kerültem” – állítja a pünkösdi egyház ügyében meggyanúsított volt intézményvezető

A nemrég lezárult nyomozás 18 milliárd forintos kárértéket állapított meg a Magyar Pünkösdi Egyház intézményrendszerét érintő költségvetési csalás ügyében. Az egyik érintett, jelenleg bűnügyi felügyelet álló volt intézményvezető szerint viszont az ügy csak az egyházon belüli harcok eredménye, és a nyomozás is tendenciózus volt.