chili&vanília

Villámleves és papadam

  • chili&vanília
  • 2016.11.06 12:10

Gasztro

Nem tudom, ki hogy van vele, én a világ bármilyen izgalmas szegletében járok, amikor hazaérek, az első étel, amit megkívánok, az talán nem is a hagyományos magyar konyha vagy a házias ízek, hanem a leves. A leves, mint olyan. Optimális esetben ez egy jó vasárnapi húsleves, de valójában bármilyen nagy tányér forró, szürcsölhető példány megteszi. Arra az esetre ajánlom az alábbi villámfőzést, amikor sem idő, sem nagyobb bevásárlási lehetőség nincs, kamrakészletből kell gazdálkodni. Húsz perc alatt elkészül, csípős, krémes, indiai ihletésű, egyfajta átmenet az itthoni ízek és a világkonyha között. Mellé nagyszerűen illik a papadam elnevezésű indiai, ropogós chips, amely lencselisztből készül, néha római köménnyel vagy édesköménymaggal ízesített. Készen kapható, lapos, kerek, száraz korong, amelyet általában olajban sütnek ropogósra. Kivéve, ha a Szép Kis India eladója elárulja az embernek, és a mikróban a legmagasabb fokozaton három perc alatt ropogósra nő, így megspórolható az olajban sütés, ráadásul egy-két darab papadamot is bármikor elővarázsolhatunk, akár az alábbi leves mellé.

Gyömbéres-kókusztejes paradicsomkrémleves

Hozzávalók (4 adag)

0,5 dl evőkanál olaj

2 hagyma, finomra aprítva

6 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

6 cm friss gyömbér, reszelve

1 evőkanál vörös currypaszta vagy csípős

currypor

2 doboz hámozott paradicsomkonzerv (2×400 g)

6 dl alaplé vagy víz

5 dl kókusztej

1 kávéskanál

1 teáskanál citromlé

 

Tetejére: csiliolaj, ropogós hagyma

Az olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát, fokhagymát és gyömbért. Rögtön megsózzuk, így a hagyma levet enged, és hamarabb megpuhul. Vigyázzunk, hogy ne kapjon színt. Amikor a hagyma puha és üveges, hozzáadjuk a currypasztát vagy curryport (a pontos mennyiség a curry csípősségétől is függ), néhány másodpercig kevergetjük. Beleöntjük a hámozott paradicsomot és az alaplevet vagy vizet, majd kb. 10 perc alatt összeforraljuk. Botmixerrel vagy turmixgépben simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a kókusztejet, ezzel már nem forraljuk. Kevés cukorral és citromlével kerekítjük az ízeket. Ízlés szerint átszűrhetjük, úgy még simább lesz. Tálaláskor csiliolajat és készen kapható ropogós hagymát és friss koriandert vagy petrezselymet szórunk a tetejére. Mellé kínálhatunk lepénykenyeret vagy ropogós papadamot.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk