chili&vanília

Villámleves és papadam

Gasztro

Nem tudom, ki hogy van vele, én a világ bármilyen izgalmas szegletében járok, amikor hazaérek, az első étel, amit megkívánok, az talán nem is a hagyományos magyar konyha vagy a házias ízek, hanem a leves. A leves, mint olyan. Optimális esetben ez egy jó vasárnapi húsleves, de valójában bármilyen nagy tányér forró, szürcsölhető példány megteszi. Arra az esetre ajánlom az alábbi villámfőzést, amikor sem idő, sem nagyobb bevásárlási lehetőség nincs, kamrakészletből kell gazdálkodni. Húsz perc alatt elkészül, csípős, krémes, indiai ihletésű, egyfajta átmenet az itthoni ízek és a világkonyha között. Mellé nagyszerűen illik a papadam elnevezésű indiai, ropogós chips, amely lencselisztből készül, néha római köménnyel vagy édesköménymaggal ízesített. Készen kapható, lapos, kerek, száraz korong, amelyet általában olajban sütnek ropogósra. Kivéve, ha a Szép Kis India eladója elárulja az embernek, és a mikróban a legmagasabb fokozaton három perc alatt ropogósra nő, így megspórolható az olajban sütés, ráadásul egy-két darab papadamot is bármikor elővarázsolhatunk, akár az alábbi leves mellé.

Gyömbéres-kókusztejes paradicsomkrémleves

Hozzávalók (4 adag)

0,5 dl evőkanál olaj

2 hagyma, finomra aprítva

6 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

6 cm friss gyömbér, reszelve

1 evőkanál vörös currypaszta vagy csípős

currypor

2 doboz hámozott paradicsomkonzerv (2×400 g)

6 dl alaplé vagy víz

5 dl kókusztej

1 kávéskanál

1 teáskanál citromlé

 

Tetejére: csiliolaj, ropogós hagyma

Az olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát, fokhagymát és gyömbért. Rögtön megsózzuk, így a hagyma levet enged, és hamarabb megpuhul. Vigyázzunk, hogy ne kapjon színt. Amikor a hagyma puha és üveges, hozzáadjuk a currypasztát vagy curryport (a pontos mennyiség a curry csípősségétől is függ), néhány másodpercig kevergetjük. Beleöntjük a hámozott paradicsomot és az alaplevet vagy vizet, majd kb. 10 perc alatt összeforraljuk. Botmixerrel vagy turmixgépben simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a kókusztejet, ezzel már nem forraljuk. Kevés cukorral és citromlével kerekítjük az ízeket. Ízlés szerint átszűrhetjük, úgy még simább lesz. Tálaláskor csiliolajat és készen kapható ropogós hagymát és friss koriandert vagy petrezselymet szórunk a tetejére. Mellé kínálhatunk lepénykenyeret vagy ropogós papadamot.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Holt lelkek társasága

  • - turcsányi -

A gengszterfilm halott, halottabb már nem is lehetne. De milyen is lehetne a gengszterfilm? Nyugdíjas? Persze, hogy halott.

Kaptunk vonalat

Napjainkban mindannyiunk zsebében ott lapul minimum egy okostelefonnak csúfolt szuperszámítógép, és távoli emléknek tűnik ama hőskor, amikor a mai szórakoztatóelektronikai csúcsmodelleknél úgymond butább, de valójában nagyon is okos és rafinált eszközök segítségével értük el egymást.

Bobby a zuhany alatt

Úgy kezdődik minden, mint egy Rejtő-regényben. Gortva Fülöp, akit délvidéki szülőföldjén „Fulop”-nek anyakönyveztek, és akit idegen földön mindenki (angol vagy francia kiejtéssel) Philippe-nek szólít, de magát leginkább a becenevén, Golyóként határozza meg, Pocok gúnynévvel illetett barátjával Miamiban – pontosabban az attól kissé északra fekvő Fort Lauderdale kikötőjében – felszáll a Fantastic Voyage luxushajóra.

„Ez a háború köde”

Egyre többen beszélnek Izrael gázai hadműveleteiről népirtásként, de a szó köznapi használata elfedi a nemzetközi jogi fogalom definíció szerinti tartalmát. A szakértő ráadásul úgy véli, ha csak erről folyik vita, szem elől tévesztjük azokat a háborús bűnöket és jogsértéseket, amelyek éppúgy a palesztin emberek szenvedéseit okozzák.

A szabadság levéltára

Harminc éve költözött Budapestre a Szabad Európa Rádió archívuma, s lett annak a hatalmas gyűjteménynek, a Blinken OSA Archivumnak az alapzata, amely leginkább a 20. század második felére, a hidegháborúra, a szocialista korszakra és annak utóéletére fókuszál.