chili&vanília

Villámleves és papadam

Gasztro

Nem tudom, ki hogy van vele, én a világ bármilyen izgalmas szegletében járok, amikor hazaérek, az első étel, amit megkívánok, az talán nem is a hagyományos magyar konyha vagy a házias ízek, hanem a leves. A leves, mint olyan. Optimális esetben ez egy jó vasárnapi húsleves, de valójában bármilyen nagy tányér forró, szürcsölhető példány megteszi. Arra az esetre ajánlom az alábbi villámfőzést, amikor sem idő, sem nagyobb bevásárlási lehetőség nincs, kamrakészletből kell gazdálkodni. Húsz perc alatt elkészül, csípős, krémes, indiai ihletésű, egyfajta átmenet az itthoni ízek és a világkonyha között. Mellé nagyszerűen illik a papadam elnevezésű indiai, ropogós chips, amely lencselisztből készül, néha római köménnyel vagy édesköménymaggal ízesített. Készen kapható, lapos, kerek, száraz korong, amelyet általában olajban sütnek ropogósra. Kivéve, ha a Szép Kis India eladója elárulja az embernek, és a mikróban a legmagasabb fokozaton három perc alatt ropogósra nő, így megspórolható az olajban sütés, ráadásul egy-két darab papadamot is bármikor elővarázsolhatunk, akár az alábbi leves mellé.

Gyömbéres-kókusztejes paradicsomkrémleves

Hozzávalók (4 adag)

0,5 dl evőkanál olaj

2 hagyma, finomra aprítva

6 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

6 cm friss gyömbér, reszelve

1 evőkanál vörös currypaszta vagy csípős

currypor

2 doboz hámozott paradicsomkonzerv (2×400 g)

6 dl alaplé vagy víz

5 dl kókusztej

1 kávéskanál

1 teáskanál citromlé

 

Tetejére: csiliolaj, ropogós hagyma

Az olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát, fokhagymát és gyömbért. Rögtön megsózzuk, így a hagyma levet enged, és hamarabb megpuhul. Vigyázzunk, hogy ne kapjon színt. Amikor a hagyma puha és üveges, hozzáadjuk a currypasztát vagy curryport (a pontos mennyiség a curry csípősségétől is függ), néhány másodpercig kevergetjük. Beleöntjük a hámozott paradicsomot és az alaplevet vagy vizet, majd kb. 10 perc alatt összeforraljuk. Botmixerrel vagy turmixgépben simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a kókusztejet, ezzel már nem forraljuk. Kevés cukorral és citromlével kerekítjük az ízeket. Ízlés szerint átszűrhetjük, úgy még simább lesz. Tálaláskor csiliolajat és készen kapható ropogós hagymát és friss koriandert vagy petrezselymet szórunk a tetejére. Mellé kínálhatunk lepénykenyeret vagy ropogós papadamot.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Újra ingyenes egyetemi kurzusokat kínál a Bibó István Szabadegyetem, nem csak egyetemistáknak

  • narancs.hu

Négy izgalmas, mindenki számára elérhető közéleti, politikai és társadalmi kurzussal indul a CEU Bibó István Szabadegyetem idei szemesztere. Boncasztalra kerülnek a balatoni infrastrukturális beruházásokat övező dilemmák, a választások apropóján az orbáni rendszer leváltásának lehetőségei és veszélyei, a szegénység sokszínű magyar arca és a gyerekvállalási, gyereknevelési kérdések az állami beavatkozások függvényében.

Mit reméljünk az áfacsökkentéstől?

A nyugdíjasok a magas áfa miatt kapják a 30 ezer forint értékű vásárlási utalványt a miniszterelnök szerint. Ez azonban azt is jelentené, hogy alacsonyabb forgalmi adó esetén csökkennének az árak, ami viszont így nem állja ki a tapasztalat próbáját. A tíz évvel ezelőtti hazai és egyéb külföldi áfamérséklések hatásai vegyes képet mutatnak.

Konzultáció kamu adóról, nem kamu adóból

Kibújt a szög a zsákból: a miniszterelnök bevallotta, amit eddig is tudtunk, miszerint a nemzeti konzultáció a Fidesz érdekeit szolgálja, mozgósítani lehet vele. A legújabbat egy senki által nem hitelesített, állítólagos Tisza-adóemelésről szóló sajtpapírra hivatkozva indítják el. 

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.