chili&vanília

Zellertrendek jönnek-mennek  

Gasztro

Pirított szárzeller kesudióval és csilivel

2019 a zeller éve volt. Ekkor jelent meg a The New York Times cikke, amely megpróbálta felgöngyölíteni, hogy miért duplázódott meg néhány hónap alatt a szárzeller ára, és miért szökött iránta a kereslet az egekbe. A Why Is Everyone Drinking Celery Juice as if It Will Save Them From Dying? (Miért iszik mindenki zellerdzsúszt, mintha akkor nem halna meg?) című cikk bemutatta, hogy a zellerboom elsősorban Anthony William életmódbloggerhez kapcsolódik, aki sok százezres példányszámban eladott sikerkönyvében állítja: napi fél liter, éhgyomorra fogyasztott, frissen préselt zellerlé az egészség maga, méregtelenítő, tisztító, immunerősítő hatású (a lé készítéséhez a biztonság kedvéért a tökéletes juicer készüléket is ajánlja, 20 százalék kedvezménnyel). A dietetikusok szerint a zellerlémozgalomnak tudományos megalapozottsága nincs, ettől még ártani nem árt, habár a préseléssel éppen a legértékesebb rostokat távolítják el belőle. New Yorkban nem először trendi a zeller, az 1800-as évek második felében is volt egy hulláma, akkortájt nem hiányozhatott elegáns vacsorapartikról, 1868-ban pedig piacra dobtak egy, a mai napig kultikus státusnak örvendő, elsősorban a zsidó delikben árult, az ikonikus pastramis szendvicshez kiválóan passzoló zellertonikot, amit az újhullámos koktélosok manapság szívesen fedeznek fel újra.

A szárzeller kulináris és gyógyászati felhasználásának története egyébként évszázadokra nyúlik vissza, az ókori görögök afrodiziákumként számon tartott bort készítettek belőle (a zellerre már az Odüsszeiában is található utalás), az ókori Egyiptomban, az indiai ájurvédában és a kínai orvoslásban is fontos szerepe van. Az olasz és francia konyha elsősorban raguk alapjaként használja, Amerikában leginkább nyersen, mártogatóként vagy salátákban jelenik meg, az ázsiai konyha szinte kizárólag pirítva vagy párolva tálalja. Az alábbi wokos fogás semmilyen trendbe nem illeszkedik, viszont tizenöt perc alatt elkészül, igazi ízbomba, a zeller lágy ízűre sül, nem kell félni a vadságától. Aki kiadósabb ételt szeretne készíteni, tehet hozzá felkockázott csirkét vagy garnélát, de más zöldségekkel, pl. gombával is ki lehet egészíteni. Az osztrigaszósz az ázsiai konyhákban gyakran használt, sűrű, szirupos, kissé füstös ízű szósz, nagyobb élelmiszerüzletek nemzetközi részlegein elő szokott fordulni (ázsiai boltokban pedig mindig kapható), de ha ez kimarad, akkor is érdemes nekiállni ennek az ételnek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.