chili&vanília

Zöld lasagne

Gasztro

A legismertebb, leggyakoribb változatában paradicsomszósszal készül a lasagne. A tésztarétegek házi paradicsommártást, húsragut, besamelt rejtenek, a teteje pedig csupa olvadt, pirult sajt. Klasszikus hétvégi, családi fogás, kis adagban nem igazán lehet készíteni, bár nem teljesen lehetetlen, ha például kisebb serpenyőben építjük a tésztarétegeket. A szakirodalom szerint a 14. századból származik az első olasz lasagnerecept, eredete pedig Nápolyba vezet. Mint számos több évszázados múltra visszatekintő étel esetében, ez is teljesen másképp nézhetett ki anno, mint manapság. Hogy mi kerül a lasagnébe, az régió, szezon és fantázia kérdése, még a lényeget adó tésztaréteg is változhat, létezik például olyan verzió, amelybe pászkalapok kerülnek. A szósz is lehet besamel-, sajt- vagy gombamártás, a köztes elemek tárháza meg aztán tényleg végtelen. Az alábbi, húsmentes változatban a kora nyár zöldségei jutnak szerephez, amitől még nem lesz sokkal könnyebb, mint a húsos, sőt, gyorsabban sem készül el, ezzel együtt nagy családi kedvenccé válhat.

 

Csupa zöldség, családi lasagne

Hozzávalók (8 adag)

 

50 dkg zöld spárga 2 cm-es darabokra vágva

45 dkg friss, kifejtett vagy fagyasztott zöldborsó

0,5 dl olívaolaj

2 csokor újhagyma

4 gerezd fokhagyma finomra aprítva

50 dkg spenót (vagy mangold, fodros kel stb.)

50 dkg ricotta

20 dkg juhtúró

5 dkg zöld pesztó (friss vagy kész)

3 dkg reszelt parmezán

kb. 6 dl zöldségalaplé

40 dkg lasagnelap

3 dkg vaj

3 dkg liszt

3 dl tej

15 dkg reszelt sajt

frissen reszelt szerecsendió, só, bors

 

A sütőt előmelegítjük 190 fokra (alul/felül üzemmód). Előkészítjük a zöldségeket: egy nagy lábasban vizet forralunk, sózzuk, amikor forr, hozzáadjuk a feldarabolt zöldspárgát, 1-2 percig főzzük, amíg elveszíti nyerseségét, de még roppanós. Szűrőkanállal kivesszük, tálba rakjuk. A főzővízbe most jöhet a zöldborsó, ezt is csak néhány percig főzzük, majd szűrőkanállal kivesszük. (a főzővizet nem öntjük ki, hanem hozzáadunk egy-két feldarabolt répát, gyökeret, hagymát, petrezselyemszárat, így miközben készül a többi elem, elkészül egy gyors zöldségalaplé is, amelyből felhasználunk ehhez a recepthez, a többit pedig eltehetjük későbbre). Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát (zöld részekkel együtt), puhára dinszteljük. Rádobjuk a finomra aprított fokhagymát, valamint az átöblített, megpucolt, felaprított spenótot (vagy más zöld levelet, pl. mangoldot, fodros kelt, karalábé- vagy reteklevelet), addig dinszteljük azt is, amíg összeesik. Egy keverőtálba tesszük a ricottát (ha nem kapunk, helyette használhatunk krémes túrót), a juhtúrót, a pesztót, a reszelt parmezánt. Összekeverjük az összes előkészített zöldséggel, majd hozzáadunk annyi zöldségalaplevet, hogy főzeléknél kissé hígabb állagú zöldségragut kapjunk. Egy kb. 30×22 cm-es tepsiben vagy hőálló tálban összeállítjuk a lasagnerétegeket: a tepsi aljára 1-2 merőkanálnyi zöldségragu kerül. Erre jöhet 3-4 lasagnelap (nem szükséges előfőzni!), ezeket meglocsoljuk kevés zöldségalaplével is. Következik a zöldségragu fele, újra tészta, ragu, végül a tetején tésztalapok, amelyeket szintén megöntözünk az alaplével. Sütőbe tesszük és kb. 30 percig sütjük. Közben elkészítjük a besamelmártást: egy lábasban felolvasztjuk a vajat, amikor habzik, hozzáadjuk a lisztet, néhány percig keverjük, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet, és kézi habverővel csomómentesre keverjük. Sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. 30 perc sütési idő után kivesszük a tepsit (eddigre a tésztalapok nagyjából beszívták a ragut és a folyadékot), és a tetején egyenletesen eloszlatjuk a besamelt, valamint a reszelt sajtot. További 20 percig sütjük, a tetejére rágrillezhetünk, ha még nem kezdett volna pirulni a sajt.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?