chili&vanília

Zöld lasagne

Gasztro

A legismertebb, leggyakoribb változatában paradicsomszósszal készül a lasagne. A tésztarétegek házi paradicsommártást, húsragut, besamelt rejtenek, a teteje pedig csupa olvadt, pirult sajt. Klasszikus hétvégi, családi fogás, kis adagban nem igazán lehet készíteni, bár nem teljesen lehetetlen, ha például kisebb serpenyőben építjük a tésztarétegeket. A szakirodalom szerint a 14. századból származik az első olasz lasagnerecept, eredete pedig Nápolyba vezet. Mint számos több évszázados múltra visszatekintő étel esetében, ez is teljesen másképp nézhetett ki anno, mint manapság. Hogy mi kerül a lasagnébe, az régió, szezon és fantázia kérdése, még a lényeget adó tésztaréteg is változhat, létezik például olyan verzió, amelybe pászkalapok kerülnek. A szósz is lehet besamel-, sajt- vagy gombamártás, a köztes elemek tárháza meg aztán tényleg végtelen. Az alábbi, húsmentes változatban a kora nyár zöldségei jutnak szerephez, amitől még nem lesz sokkal könnyebb, mint a húsos, sőt, gyorsabban sem készül el, ezzel együtt nagy családi kedvenccé válhat.

 

Csupa zöldség, családi lasagne

Hozzávalók (8 adag)

 

50 dkg zöld spárga 2 cm-es darabokra vágva

45 dkg friss, kifejtett vagy fagyasztott zöldborsó

0,5 dl olívaolaj

2 csokor újhagyma

4 gerezd fokhagyma finomra aprítva

50 dkg spenót (vagy mangold, fodros kel stb.)

50 dkg ricotta

20 dkg juhtúró

5 dkg zöld pesztó (friss vagy kész)

3 dkg reszelt parmezán

kb. 6 dl zöldségalaplé

40 dkg lasagnelap

3 dkg vaj

3 dkg liszt

3 dl tej

15 dkg reszelt sajt

frissen reszelt szerecsendió, só, bors

 

A sütőt előmelegítjük 190 fokra (alul/felül üzemmód). Előkészítjük a zöldségeket: egy nagy lábasban vizet forralunk, sózzuk, amikor forr, hozzáadjuk a feldarabolt zöldspárgát, 1-2 percig főzzük, amíg elveszíti nyerseségét, de még roppanós. Szűrőkanállal kivesszük, tálba rakjuk. A főzővízbe most jöhet a zöldborsó, ezt is csak néhány percig főzzük, majd szűrőkanállal kivesszük. (a főzővizet nem öntjük ki, hanem hozzáadunk egy-két feldarabolt répát, gyökeret, hagymát, petrezselyemszárat, így miközben készül a többi elem, elkészül egy gyors zöldségalaplé is, amelyből felhasználunk ehhez a recepthez, a többit pedig eltehetjük későbbre). Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát (zöld részekkel együtt), puhára dinszteljük. Rádobjuk a finomra aprított fokhagymát, valamint az átöblített, megpucolt, felaprított spenótot (vagy más zöld levelet, pl. mangoldot, fodros kelt, karalábé- vagy reteklevelet), addig dinszteljük azt is, amíg összeesik. Egy keverőtálba tesszük a ricottát (ha nem kapunk, helyette használhatunk krémes túrót), a juhtúrót, a pesztót, a reszelt parmezánt. Összekeverjük az összes előkészített zöldséggel, majd hozzáadunk annyi zöldségalaplevet, hogy főzeléknél kissé hígabb állagú zöldségragut kapjunk. Egy kb. 30×22 cm-es tepsiben vagy hőálló tálban összeállítjuk a lasagnerétegeket: a tepsi aljára 1-2 merőkanálnyi zöldségragu kerül. Erre jöhet 3-4 lasagnelap (nem szükséges előfőzni!), ezeket meglocsoljuk kevés zöldségalaplével is. Következik a zöldségragu fele, újra tészta, ragu, végül a tetején tésztalapok, amelyeket szintén megöntözünk az alaplével. Sütőbe tesszük és kb. 30 percig sütjük. Közben elkészítjük a besamelmártást: egy lábasban felolvasztjuk a vajat, amikor habzik, hozzáadjuk a lisztet, néhány percig keverjük, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet, és kézi habverővel csomómentesre keverjük. Sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. 30 perc sütési idő után kivesszük a tepsit (eddigre a tésztalapok nagyjából beszívták a ragut és a folyadékot), és a tetején egyenletesen eloszlatjuk a besamelt, valamint a reszelt sajtot. További 20 percig sütjük, a tetejére rágrillezhetünk, ha még nem kezdett volna pirulni a sajt.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.