Berobbanhat az infláció a járvány nyomán?

  • narancs.hu
  • 2020. május 4.

Gazdaság

Nyomni kell a pénzt, nincs mese, de a globális bankrendszer stabil a Credit Suisse befektetési stratégiáért és kutatásért felelős ügyvezető igazgatója szerint.

"Nem fogunk tudni annyira sokat és olyan olcsón termelni, mint eddig. Ebben az új helyzetben az importált dolgok ára eleve megy fel, ez összepárosítva pénznyomtatással, ami nagyon úgy tűnik, hogy Magyarországon is várható, sokkal nagyobb inflációs kockázatot eredményez, mint korábban" - mondta a 444.hu-nak adott interjúban Pozsár Zoltán, a Credit Suisse nemzetközi szinten jegyzett szakértője, stratégiáért és kutatásért felelős ügyvezető igazgatója.

Pozsár arra figyelmeztet, hogy az új pénznyomtatási ciklusnak más a reálgazdasági háttere, mint az előző 10 év pénznyomtatási ciklusáé. A szakember beszélt arról is, hogy egyelőre nem fenyeget az a veszély, hogy a kínai valuta átveszi a dollár szerepét, ugyanis az utóbbi most is felértékelődött a válságban. Olyannyira, hogy az amerikai szövetségi bank nem győz elég swapcsatornát és más programokat indítani, hogy elég dollárral lássa el a világot.

Ugyanakkor az euróról kifejezetten rossz a véleménye, szerinte az európai döntéshozók megint nem úgy cselekednek, ahogy az piaci szempontból üdvös lenne. "Megint lemegy a megszokott politikai műsor, aztán a végén az Európai Központi Bank megint azt mondja majd, hogy vegyünk akkor több „déli” kötvényt, de közös kötvénykibocsátás, ami tényleg jó lenne, nem lesz" - fogalmazott Pozsár.

A magyar helyzetet pedig így értékelte: "az utóbbi 10 évben Magyarországon a monetáris és fiskális stimulusok egy olyan világban történtek, ahol nem volt hiánygazdaság, és éppen ezért nem volt nagyon nagy a pénznyomtatásból eredő inflációs kockázat sem", ám szerinte ez most jelentős mértékben meg fog változni.

Ugyanakkor azzal kapcsolatban mindenkit megnyugtat, hogy a bankrendszer stabil, azok a garanciák, amik a 2008-as válság után be lettek építve, most garantálják, hogy a pénzügyi szektor gond nélkül átvészelje a járvány miatti leállás okozta gazdasági sokkot. Még akkor is, ha a bankok olyan ágazatokat is hiteleznek, amelyek most tönkre fognak menni, és jó ideig nem képesek majd törleszteni a kihelyezett hiteleket.

Figyelmébe ajánljuk