Egyre nő a munkanélküliek száma Magyarországon

Gazdaság

Mi lesz azzal a 428 ezer emberrel, akinek nincs állása?

A legfrissebb adatok szerint 428 ezer embernek nincs munkája Magyarországon. A leginkább érintett ágazat a turizmus és vendéglátás, de a válság szinte egyik szektort sem kímélte. Még májusban is bőven hallani tömeges elbocsátásokról.

Aktuális lapszámunkban annak jártunk utána, hogy milyen mértékű Magyarországon a munkanélküliség, beleértve a földrajzi és ágazati adatokat is. Melyik szektor mikor lesz képes talpra állni?

Részlet a cikkből:

Országosan nagyjából 10 ezer főt küldhettek el a szállodaiparból – közölte megkeresésünkre Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének általános alelnöke a szervezet által végzett felmérésre hivatkozva. Szerinte eltérő folyamatok várhatók vidéken és Budapesten. „Valószínűbb, hogy vidéken hamarabb kezd éledezni a szektor, mivel az idén jelentősebb lesz a belföldi turizmus, bár abban biztos vagyok, hogy nem ugyanakkora munkavállalói létszámmal indulnak újra a vidéki szálláshelyek sem, illetve sokan részmunkaidőben dolgoznak majd. Idén nyáron jó esetben 60–70 százalékon mennek majd a szállodák. Vidéken egy-másfél év lehet, amíg stabilizálódik a helyzet” – vetíti előre az alelnök, megjegyezve, hogy sok függ attól is, lesz-e a járványnak újabb felfutása. „Budapesten rosszabb a helyzet, itt addig nem áll vissza a régi rend, amíg az európai légi közlekedés nem jön helyre a korábbi forgalom 75 százalékáig. Minimum két évet mondanék a fővárosi szállodák tekintetében, amíg viszonylag helyzetbe jönnek. Az idén több nagyobb rendezvény elmarad – így a Sziget is –, nincsenek nemzetközi konferenciák, emiatt is kiesik a budapesti szállodák vendégkörének jó része” – mutat rá Baldauf Csaba.

A teljes cikkért keresse az e heti Magyar Narancsot, amit megvásárolhat az újságárusoknál, nagyobb élelmiszerboltokban, benzinkutakon, vagy online. De még jobb, ha előfizet!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk