Elengedhetik a meg nem született gyerekek utáni büntetéseket a kormányhivatalok

  • narancs.hu
  • 2024. június 13.

Gazdaság

A gyerekek után járó támogatásoknál lehet méltányossági eljárásban kérni a büntetések elengedését – ez is szerepelt a héten elfogadott salátatörvényben. 

A választások után közvetlenül, hétfőn beadott, és kivételességi eljárásban már másnap elfogadott salátatörvényben szerepel egy passzus, amely szerint a kormányhivatalok elengedhetik a csok vagy a babaváró hitel visszafizetését, ha nem születtek meg a beígért gyerekek – szúrta ki azenpenzem.hu.

A salátatörvényben elfogadott módosítás lényege, hogy a fővárosi és a vármegyei kormányhivatalok méltányossági eljárás keretében a csok, az otthonteremtési kamattámogatás, az adó-visszatérítési támogatás, a gyermekvállalási támogatás, a babaváró kölcsön kamattámogatása feltételeinek nem teljesülése esetén az állami követelésről részben vagy egészben lemondhatnak.

A lap hozzáteszi, méltányossági eljárás korábban is létezett, de most ez bekerült az államháztartási törvénybe is. Az eljárás szabályait majd egy kormányrendelet tartalmazza.

Korábban már írtunk arról, hogy az első babaváró hitelesek számára az idén jár le a határidő, de az MNB korábbi adatai szerint valamennyi babaváróst alapul véve 40,5 százalék azok aránya, ahol még egy vállalt baba sincs, a hitelhez kapcsolódó büntetés pedig súlyosan érinthetné a családokat. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk