A június 19-i kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy augusztus elsejétől év végéig módosítják a SZÉP kártyák felhasználást, és növelik a keretet is. „Lehetővé tesszük a SZÉP-kártyák felhasználását a hideg élelemre" – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. „Azt is lehetővé tesszük, hogy ebben az időszakban a munkáltatók a SZÉP-kártya keretet, amelynek a maximális összege 450 ezer forint, további 200 ezer forinttal megemeljék az erre vonatkozó kedvezményes szabályoknak megfelelően” – tette hozzá.
Mint arról az RTL Híradója beszámolt, az azóta megjelent kormányhatározat szerint alkoholon és dohányterméken kívül jóformán bármit lehet majd SZÉP kártyával vásárolni.
A badacsonyi Hotel BonVino igazgatója szerint a döntés miatt kiszámíthatatlan szezon elé néznek. Nagy Miklós azt mondja, érthető a segítő szándék, de a megvalósítás már kevésbé.
Azt gondolom, jó lenne más módon támogatni azokat a családokat, amelyeknek erre feltétlen szükségük van, és nem ezzel a kártyával, aminek a célja elsősorban a pihenés és a kikapcsolódás.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségénél attól tartanak, hogy az intézkedés veszteséget okozhat a hoteleknek, ezért levelet írtak Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek.
„Két apró javaslattal szerettünk volna élni, az egyik az, hogy az augusztus elsejei kezdést szeptember 1-jére, tehát a főszezon utáni időszakra módosítsák, a másik pedig, hogy lehetőség szerint 30-35 százalékon limitálják a SZÉP kártya felhasználásnak a hideg élelmiszerre költhető arányát” – mondta a Híradónak Flesch Tamás, a szövetség elnöke.
Az RTL Híradó kereste a kormányt, hogy a szövetség javaslatára terveznek-e bármilyen változtatást. Kérdésükre nem reagáltak. Annyit írtak: a SZÉP-kártya keretének megemelése, valamint a felhasználás kibővítése számottevően növeli a családok vásárlóerejét, segíti a hazai turizmust, és hozzájárul a GDP növekedéséhez.