Forgalmukat féltik a szállodák a SZÉP kártya szabályainak megváltozása miatt

  • narancs.hu
  • 2023. június 25.

Gazdaság

Kiszámíthatatlan szezon elé néznek – erre panaszkodnak szállodások, miután a kormány a múlt héten bejelentette, hogy hideg élelemre is felhasználható lesz a SZÉP kártya augusztus elsejétől.

június 19-i kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy augusztus elsejétől év végéig módosítják a SZÉP kártyák felhasználást, és növelik a keretet is. „Lehetővé tesszük a SZÉP-kártyák felhasználását a hideg élelemre" – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. „Azt is lehetővé tesszük, hogy ebben az időszakban a munkáltatók a SZÉP-kártya keretet, amelynek a maximális összege 450 ezer forint, további 200 ezer forinttal megemeljék az erre vonatkozó kedvezményes szabályoknak megfelelően” – tette hozzá.

Mint arról az RTL Híradója beszámolt, az azóta megjelent kormányhatározat szerint alkoholon és dohányterméken kívül jóformán bármit lehet majd SZÉP kártyával vásárolni.

A badacsonyi Hotel BonVino igazgatója szerint a döntés miatt kiszámíthatatlan szezon elé néznek. Nagy Miklós azt mondja, érthető a segítő szándék, de a megvalósítás már kevésbé.

 

Azt gondolom, jó lenne más módon támogatni azokat a családokat, amelyeknek erre feltétlen szükségük van, és nem ezzel a kártyával, aminek a célja elsősorban a pihenés és a kikapcsolódás.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségénél attól tartanak, hogy az intézkedés veszteséget okozhat a hoteleknek, ezért levelet írtak Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek.

„Két apró javaslattal szerettünk volna élni, az egyik az, hogy az augusztus elsejei kezdést szeptember 1-jére, tehát a főszezon utáni időszakra módosítsák, a másik pedig, hogy lehetőség szerint 30-35 százalékon limitálják a SZÉP kártya felhasználásnak a hideg élelmiszerre költhető arányát” – mondta a Híradónak Flesch Tamás, a szövetség elnöke.

Az RTL Híradó kereste a kormányt, hogy a szövetség javaslatára terveznek-e bármilyen változtatást. Kérdésükre nem reagáltak. Annyit írtak: a SZÉP-kártya keretének megemelése, valamint a felhasználás kibővítése számottevően növeli a családok vásárlóerejét, segíti a hazai turizmust, és hozzájárul a GDP növekedéséhez.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk