Hevesen is megakadályoztak az akkuipari beruházást

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 30.

Gazdaság

Nem először fordul elő, hogy sikerül ezt a lakosságnak elérnie. 

A tízezer fős településen a kínai BYN Chemical magyarországi leányvállalata akkumulátorgyártáshoz szükséges oldószert gyártó üzem építene, erre azonban vélhetőn nem került sor. A vegyi üzem elleni masszív lakossági tiltakozás miatt Sveiczer Sándor polgármester először népszavazáson mérte volna meg az gyár támogatottságot, egy Facebook-bejegyzése azonban arról tanúskodik, hogy inkább kezdeményezi az N-metil-pirrolidon (NMP) nevű oldószer gyártásában világszerte piacvezető BYN Chemical magyar cégével kötött  előszerződés egyoldalú felmondását,illetve újabb befektetőről szóló egyeztetést kezdeményez – írja az economx.

Az új befektető kiválasztásánál kiemelt szempont, hogy munkahelyet teremtsen, valamint hosszú távú adóbevételt és támogatást nyújtson. A beruházást augusztus közepén, az önkormányzati választások után jelentette be Sveiczer Sándor, azután, hogy a kampányban még tagadta a cég betelepítésének tervét. 

Az NMP-t általában oldószerként használják különféle iparágakban. Veszélyes tulajdonságai miatt az Európai Bizottság (EB) 2018 áprilisában korlátozta felhasználását. Az akkumulátoripari szennyezéssel részletesen foglalkoztunk korábban

A lap emlékeztet, egy évvel ez előtt lakossági ellenállás miatt bukott el a szlovén Andrada terve, miszerint tízmilliárd forint értékben akkumulátor-újrahasznosító üzemet épít a Miskolc melletti Alsózsolcán. A cég végül úgy döntött, inkább Pest megyében építi fel, és már idén februárban el is indítja a termelést, mert a „a sóskúti telephely méretét és logisztikai adottságait tekintve még optimálisabb helyszínnek bizonyult”.

Sóskúton sem fogadták lelkesen az üzemet: aláírástgyűjtés nélkül érték el, hogy legyen népszavazás, ami május elején tartották volna, ez azonban elmaradt, mert a törvényszék nem hitelesítette a kérdést.  A sóskúti önkormányzat alkotmányossági felülvizsgálatot kezdeményezve az Alkotmánybírósághoz fordult, ezt panaszt visszautasították, arra hivatkozva, hogy önkormányzati képviselőtestület nem élhet alkotmányossági panasszal. Ezért Csernyák Péter alpolgármester magánszemélyként nyújtotta be a panaszt, amelynek sorsáról egyelőre nincs hír.

Témában írt cikkünket alább olvashatod. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk