Két nagy vitát is elbukott a magyar kormány, az Eurostat érvelése szerint módosította az államadósság- és államháztartás adatokat

  • narancs.hu
  • 2019. október 21.

Gazdaság

Inkább mégis csak átsorolták Magyar Nemzeti Bank alapítványait és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséget a kormányzati szektorba. Bár korábban a magyar kormány vitatta az Eurostat érvelését.

Fontos közleményt tett közzé hétfőn az Eurostat. A felülvizsgált 2018-as államadósság- és államháztartás adatokat hozta most nyilvánosságra uniós szinten, de ennél is fontosabb a tájékoztató vége, ahol az adatok minőségével kapcsolatos megjegyzéseit közli – írja a Portfolio.

Ebből ugyanis mint ahogy azt a lap írja, kiderül, hogy az Eurostat visszavonja a magyar statisztikai adatok minőségével kapcsolatban korábban megfogalmazott fenntartásait, amit a Magyar Nemzeti Bank alapítványai és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség adataival kapcsolatban fogalmazott meg korábban.

Ennek oka pedig az, hogy a magyar hatóságok átsorolták ezeket az intézményeket a kormányzati szektorba.

Mint ismert, a kormány és a magyar hatóságok eddig vitatták az Eurostat érvelését, miszerint ezek az egységek a kormányzati szektor részét képezik. Az MNB-alapítványok ügye már legalább 3 éve folyik, az Eurostat szakértői még 2016 októberében jelezték először, hogy a jegybank bizonyos tevékenységeit is vizsgálják, mivel az MNB azt a kormány nevében végezte azokat.

Neked ajánljuk