Kevés a termés, drága lesz idén az alma

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 2.

Gazdaság

Más őszi gyümölcsöknél egyelőre nem tűnik úgy, hogy rossz lenne a szezon.  

Az idei nem az alma éve lesz: becslések szerint mintegy 150 ezer tonnával kevesebbet takarítanak be a gyümölcsből, mint tavaly, a mennyiség még magyarországi fogyasztásra sem lesz elegendő, ezért jelentősen megdrágul majd – írja összesítésében a Népszava

Az étkezési minőségű alma mennyisége a várakozások szerint 90-100 ezer tonna körül alakul, míg ipari almából 220-240 ezer tonnányi szedhetnek. A termés a belföldi fogyasztást sem fedezi, miután az étkezési alma igénye 110 ezer tonnára, míg a feldolgozói kapacitás 400 ezer tonnára tehető. Emiatt a léalma nettó felvásárlási ára a napokban kilogrammonként 75-80 forint között szóródik, ami a tavalyi közel duplája. Az étkezési alma esetében pedig 25-35 százalékos termelőiár-növekedés várható.

A gyengébb termés hátterében több tényező áll, egyrészt a 2023-as jó szüret, ami a rosszabb kondíciójú ültetvényeknél idén eleve visszaütött, másrészt a nyári aszály is megviselte a fákat. A helyzetet élezi, hogy az Európai Unióban is gyengébb a termés az átlagosnál, a tervezett 11,5 millió tonna helyett vélhetően alig 10,2 millió tonna jön össze. 

Nem néz ki ennyire rosszul a szilva- és az őszibarackszezon, a szilva esetében jelenlegi információk szerint 50-60 ezer tonna között lesz a termés, a tavalyi évek 45 ezer tonnájához képest így 2024-et a jobb évek közé lehet majd sorolni. Az aszály azonban a szilvára is kihat. A Budapesti Nagybani Piacon a szilva ára fajtáktól függően kilogrammonként 350-420 forint volt a napokban, míg egy éve ilyenkor 350-380 forintos árak voltak a jellemzőek. A fővárosi fogyasztói piacokon ennél magasabb árak éltek, ám az elmúlt évi kilogrammonként 700-880 forinttal szemben most némi mérséklődés 600-700 forint közötti árakat regisztrált a portál.

Az őszibarack esetében – más gyümölcsökhöz hasonlóan – majdnem mindenhol 2-3 héttel a szokottnál korábban kezdődött a szezon, a nagy meleg miatt sokkal gyorsabban is érik a gyümölcs. A mostani árak – a szilvához hasonlóan – itt is a tavalyinál jobb termés reményét tükrözik. A Budapesti Nagybani Piacon az őszibarack termelői átlagára 13 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban: a sárga húsú fajtáknál az I. osztályú áru 800-900 forint kilogrammonként, a fehér húsú 600-700 forint között értékesíthető, az I. osztályú nektarin kilogrammonként 600-780 forintért cserél gazdát. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ujhelyi: Itt van a karmelita kutyája elásva

  • narancs.hu

A „politikai szemtanú” szerint semmi baj a határon túli egyéni körzetekkel – az ellenzék is javasolt már ilyet –, csak minden külföldön élő magyar egyformán élhessen választói jogával.