Levelet küldött a Spar a dolgozóinak a kormány fenyegetése után

  • narancs.hu
  • 2024. március 26.

Gazdaság

Magyar kereskedőként tekintenek magukra. 

Mint ismert, bolthálózat azután került a kormányzati támadások kereszttüzébe, hogy annak osztrák vezetője március közepén arról beszélt: a magyar kormány részesedésszerzéssel akarja átvenni a cég tulajdonjogát, valamint a cég nem sokkal korábban be is panaszolta az Orbán-kormányt Brüsszelben az árstop és az ágazati különadók miatt.

Lázár János építésügyi miniszter egy konferencián azt mondta, nem tűri a kormány a fenyegetéseket a Spartól, amely a „korrumpált osztrák sajtón keresztül” üzent a kormánynak.

„Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül”

– mondta az építési és közlekedési miniszter.

A Pénzcentrum szerint az eset számos kérdést felvet, mint például azt, hogy vajon mit reagál a cégcsoport a magyar kormány nem hivatalos vételi ajánlatára, melyet Lázár János fogalmazott meg. De sokakat érdekelhet az is, hogyan lehet extra profitról beszélni, és azt bevasalni egy az EU-ban kuriózumnak számító szabályozásra hivatkozva, ha egy cég konkrétan veszteséges. De a SPAR Magyarország, amely az ország ötödik legnagyobb munkaadója, közel 14 ezer dolgozóját és családtagjaikat is joggal foglalkoztahatja, vajon mi vár rájuk a jövőben, ha elmérgesedik a kormány és a munkadójuk közti viszony. 

A lap birtokába került egy belső levele, melyet a dolgozóknak küldtek ki, ebből sok mindenre választ lehet kapni. A levél az alábbi. 

„Köszönjük SPAR Magyarország!

Tisztelt SPAR Magyarország csapata, kedves Kollégák!

A 2023-as év nem volt egyszerű. A SPAR-Ausztria Csoport teljes csapatának, minden országban, ahol jelen vagyunk, súlyos inflációs kihívásokkal kellett megküzdenie. Az infláció mindenütt magas volt, és a vásárlók a szokásosnál is jobban vigyáztak a pénztárcájukra. De mi mindannyian megtettünk minden tőlünk telhetőt, profi kereskedőkként, megfelelő üzleti érzékkel cselekedtünk és így együtt jó eredményt sikerült elérnünk, és a vállalatunkat továbbfejlesztenünk. A magyarországi helyzet különösen nehéz volt és jelenleg is az.

Ennek ellenére az Ügyvezetés a munkavállalókkal és a partner-kiskereskedőkkel együtt kiváló munkát végzett Magyarországon! Ezt mutatja a vállalat operatív, adók és egyéb pénzügyi jellegű kiadások előtti eredménye (EBITDA). Ezért szeretnénk kinyilvánítani őszinte köszönetünket!

A SPAR Magyarország nyereséges lenne, ha nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon, melyek ebben a formában az EU egyetlen más országában sem léteznek. Sajnos a magyar kormány által bevezetett ár- és adószabályok arra kényszerítenek bennünket, hogy túlzottan magas különadókat fizessünk, és így a SPAR Magyarország már nem tud nyereségesen működni.

Nem csupán apróságról, hanem 120 millió euróról (48 milliárd forintról) van szó, amelynek a nagy részét a magyar államnak kell befizetnünk. Másképp fogalmazva: ez azt jelenti, hogy ha visszaszámoljuk, akkor a SPAR Magyarországot tekintve munkavállalónként közel 8500 eurót (3,4 millió forintot) kell kifizetnünk. Ezt nem tudjuk és nem is fogjuk elfogadni, ezért tettünk panaszt az EU-nál.

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy magyar kereskedőnek tekintjük magunkat és semmiféle érdekünk nem fűződik ahhoz, hogy beavatkozzunk Magyarország politikai ügyeibe. Célunk továbbra is az, hogy jó helyi szolgáltató és élelmiszerkiskereskedő legyünk a magyar lakosság, jó partner a hazai élelmiszergyártók, valamint jó és megbízható munkaadó az Önök számára.

Nagyon örülünk, hogy élelmiszer-kiskereskedők lehetünk Magyarországon, és szeretnénk tovább növekedni, új üzleteket nyitni és a meglévőket korszerűsíteni. Ezért számunkra nagyon fontos, hogy ebben az ügyben megoldás szülessen. Biztosak vagyunk benne, hogy a helyzet tisztázódni fog. Ezen gondolatok kíséretében szeretnénk Önöknek kellemes húsvéti ünnepeket kívánni!"

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk