Juli és Sára mindketten Kosok, de nem csoda, hogy nem egyformák

  • narancs.hu
  • 2017. november 3.

Hamis dilemma

Végre elindul új blogunk, a Hamis dilemma, és mindenről szó lesz benne, aminek hallattán valamire való tudós dühösen felhorkantva legyintgetni kezd.

A blog gazdája Hraskó Gábor biológus, informatikus, tudományos újságíró, a Szkeptikus Társaság elnöke lesz, aki így mutatta be kérésünkre a Hamis dilemma blogot:

„Tudósnak készültem. Így is tekintettek rám. Sörözés közben gyakran előkerültek gyanús témák, mint a kézrátételes gyógyítás, asztrológia vagy telepátia. Ilyenkor a szesztársak óvatosan rám pillantottak, és határozott, kissé gúnyos kommentárom után a témát rövid úton dobták. A rendszerváltás itt aztán tényleg változást hozott! Az elefántcsonttoronyból intézett dörgedelmeim immáron hatás nélkül maradtak. Székemet kicsit hátracsusszantva, kezemben a félig üres pohárral magamra maradva elmélkedtem, miközben a többiek hihetetlenül érdekes történetekkel szórakoztatták egymást: földön kívüliek által megalkotott ősi építmények, párbeszéd a holtakkal, a Hold-utazást hazudó filmtrükkök, ősi csodagyógymódok, lebegő jógik, ingyenenergia-termelő gépek, világméretű összeesküvések.

Jó idő eltelt, mire összeszedtem magam. Kutattam, olvastam, tanultam. És a következő bulin váratlanul közbeszóltam: „Attól még, hogy Juli és Sára mindketten Kosok, egyáltalán nem csoda, hogy nem egyformák. Egy csillagjegyben születtek, de születésük pillanatában teljesen más volt a Nap, a Hold és a bolygók egymáshoz viszonyított állása. Márpedig ezek együtt határozzák meg a tényleges horoszkópjukat az asztrológia szerint.” Egy kicsit gyanakodtak, mire röviden vázoltam a horoszkópfelállítás szabályrendszerét – reményeim szerint úgy, hogy egy profi asztrológus nem rótt volna meg túlzottan. Lassan újraindult a beszélgetés, aztán valaki hozzám fordult: „Most akkor szerinted működik az asztrológia vagy sem?”

Na végre! Most már újra érdekli őket, hogy mi a véleményem!

A hamis dilemma egyébként az egyik leggyakoribb érvelési hiba, ami úgy állít be egy vitát vagy problémát, mintha csak két alternatíva közül lehetne választani.

Aki nincs velünk, az ellenünk van.

A blog minden szerdán jelentkezik, és bár azt nem garantáljuk, hogy megfejtjük a Kosok lelki világát, az nagyon valószínű, hogy szó esik majd a tudatos álmodásról vagy a tudományosság alapkérdéseiről.

Attól még, hogy valaki nincs ellenünk, nem feltétlenül van velünk!

Figyelmébe ajánljuk