Orbán Viktor emberi arca

  • narancs.hu
  • 2014. február 28.

Hírnarancs

Az oroszok húzogatják a hózentrógerüket, nem jogerősen szegregál Nyíregyházán a görög katolikus egyházmegye, látszatra nem áll jól az LMP a jelöltállításban. Pénteken is forrt a világ és a magyarság bús tengere.
false

Erőt fitogtatnak az oroszok Ukrajnában: befogadták a megbuktatott, elűzött Viktor Janukovics államfőt, útleveleket és menedéket ígérnek a kijevi vérengzésekben élenjáró Berkut (az ukrán rohamrendőrség) tagjainak, az orosz többségű dél-ukrajnai területeken – különösen a Krímben – leplezetlenül ők állnak az új hatalommal ellenséges helyi (orosz ajkú) erők mögött. Janukovics Oroszországból üzente a népének: továbbra is köztársasági elnöknek tekinti magát, és folytatja a harcot Ukrajnáért. A nemzetközi figyelem középpontjában Ukrajna leggyengébb láncszeme, a Krím áll: számos találgatás szerint a félsziget kiszakadhat Ukrajnából, de ennek a valószínűsége – mivel ez beláthatatlan folyamatokat indíthatna el például magában Oroszországban is – a látszat ellenére is csekély. Egyelőre, legalábbis. Amíg Amerika kicsit jobban oda nem figyel (reméljük).

A Nyíregyházi Törvényszék nem jogerős ítéletében jogellenesnek mondta ki a cigány gyerekek elkülönítését a Huszár-telepi általános iskolában. A pert a szegregáció megszüntetéséért az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány (CFCF) indította az intézményt működtető Hajdúdorogi Egyházmegye ellen. A bíróság az ítélet jogerőre emelkedése esetén arra kötelezi az egyházmegyét, hogy felmenő rendszerben szüntesse meg e gyakorlatot, valamint eltiltotta az ilyen és hasonló jogsértésektől. Az ügyről lapunk is többször írt, az előzmények röviden: a CFCF 2007-ben sikerrel perelte a szocialista városvezetést, és az önkormányzat 2007-ben bezáratta a telepi iskolát, illetve ingyenes iskolabuszt biztosított a roma gyerekeknek a városi iskolákba járáshoz. Ha nehezen és messze nem a remélt fokon, de beindult a telepi gyerekek integrált oktatása. 2010 őszén az új, fideszes polgármester és városházi többség az egykori telepi iskola felújított épületét ingyen a Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegyének adta, az egyház pedig 2011 őszén felmenő rendszerben ismét beindította az oktatást. A CFCF bíróságon támadta meg a reszegregációs folyamatot. A per során az egyházmegyei gyakorlat – pontosabban a saját „nem szegregáció, hanem felzárkóztatás” teóriája – mellett állt ki Balog Zoltán miniszter is.

30 ezer tanár és tanító jelentkezhet a pedagógus II. minősítésre a következő tanévben – mondta Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár Szegeden. Ennek feltétele a szakvizsga és a legalább nyolc év szakmai gyakorlat (a harminc évnél többet tanítók szakvizsga nélkül is jelentkezhetnek). Arról, hogy mi a baj a minősítési rendszerrel, itt és itt olvashat.

Az összes egyéni választókerületben indíthat jelöltet az Összefogás (a Fidesz 106 jelöltje volt meg a leghamarabb), és minden valószínűség szerint a hétfő délutáni határidőig (16 óra) a Jobbik hiányzó embereit (három fő) is nyilvántartásba veszi a választási iroda. E három jelölő szervezeten kívül várhatóan egyik párt sem lesz képes rajthoz állni valamennyi egyéni körzetben április 6-án. Az LMP csak a négy évvel ezelőttihez hasonló nagy hajrával javíthat jelenlegi helyzetén (egyelőre 50 egyéni indulónál tart).

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének mai híre: Orbán Viktor Ercsiben spontánul kártyát ragadott, hogy helyiekkel verhesse a blattot. Szerencsére akadt a közelben fotós, hogy mintegy véletlenül megörökítse e mélyen emberi gesztust.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?