A főnök beszéde – Hiába takarítottak Orbán után

  • narancs.hu
  • 2017. március 3.

Hírnarancs

A botrányos Orbán-szöveg egy orwelli átalakulás után most éppen eredeti változatában olvasható a kormany.hu oldalon. Jön a 9 osztályos általános, de egyelőre nem jön Jordán Tamás újbóli színházi igazgatósága.

Dupla csavar

Tovább dagad a kormányfő rasszista kijelentése miatti botrány. A csütörtöki kormányinfón Lázár János kancelláriaminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő egyértelműen tagadta, hogy Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara keddi évadnyitóján etnikai homogenitásról beszélt volna, bizonyítékként lobogtatva a beszéd leiratát. A teljes szöveg március 1-jén került fel a kormany.hu oldalra, amelyben az etnikai homogenitást kulturális homogenitásra írták át. A beszédről készült videófelvételek azonban egyértelműen cáfolják e leirat valóságtartalmát.

false

 

Fotó: Illyés Tibor/MTI

Később Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte, hogy egész egyszerűen „elírták” a dolgot, Lázár János pedig technikai hibának nevezte a malőrt. A Hír Tv munkatársának a következőt nyilatkozta: „Úgy tudom, hogy a miniszterelnök úr titkársága ma elnézést kért a hibáért, ami a leírt szövegben benne volt. Én is csak annyit tudok mondani, hogy ez egy technikai hibának az eredménye. A szöveg tartalmát érdemben szerintem nem befolyásolja, ugyanis a szöveg két dologról szól: szeretnénk Magyarországot fölértékelni, és úgy gondoljuk, hogy ha Magyarország társadalmát illetően a kulturális hagyományait megtartja, és nem alakul ki egy párhuzamos társadalom Magyarországon más nyugat-európai országokkal ellentétben, akkor ez értékesebbé teszi hazánkat.”

Ha egy üzlet beindul

Mészáros Lőrinc megvásárolta az Opimus Press Nyrt. 16,9% tulajdonrészét, tovább erősítve ezzel médiapiaci befolyásoltságát – írja a hvg.hu. Rajta kívül a Konzum Management Kft. szerzett még 14 százalékot – melynek anyacégébe, a szintén tőzsdén jegyzett Konzum Nyrt.-be egy héttel korábban vásárolta be magát Mészáros. A hír bejelentése előtt mind a Konzum-, mind az Opimus-részvények kereskedését felfüggesztették a tőzsdén; erre azért volt szükség, mert az egy héttel ezelőtti vásárlás nyomán a Konzum-részvények árfolyama 67%-kal emelkedett.

false

Korábban a tőzsdei cég tulajdonában lévő Opimus Press vette meg a Népszabadság kiadóját, a Mediaworksöt, valamint 12 megyei napilapot magába foglaló Pannon Lapok Társaságát. A Népszabadság működését gazdasági okokra hivatkozva októberben egyik napról a másikra függesztették fel. Az ügylet kapcsán már akkor felmerült Mészáros neve, azonban szerepét eddig tagadták. Mészáros Lőrinc decemberben vásárolta meg az Echo Tv-t is.

9 osztályos általános

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter bejelentette, hogy a legutóbbi kormányülésen döntöttek a 9 osztályos általános iskolai rendszer bevezetéséről – írja a 444.hu. Balog a szakmai rendezvényen hangsúlyozta, hogy a bevezetést komoly társadalmi vita fogja megelőzni. A tervek között speciális tanulmányi program van, de arról még viták zajlanak, hogy négyéves óvoda, ötéves alsó tagozat vagy 3+3+3 éves általános iskola lenne-e a jó megoldás – tette hozzá.

A nagy találkozás

Angela Merkel a tervezettnél korábban, már március 14-én találkozik Donald Trumppal Washingtonban – írja az MTI német kormányzati forrásokra hivatkozva. Donald Trump hivatalba lépése óta a német–amerikai kormányzati viszony hűvös. Angela Merkel és kormányának tagjai az új washingtoni vezetéssel kapcsolatban rendre a közös értékek és a többoldalú, multilaterális együttműködés fontosságát hangsúlyozzák.

A nagy találkozás - Angela Merkel és Donald Trump

A nagy találkozás – Angela Merkel és Donald Trump

 

Németországnak a politikai kapcsolatok mellett a német–amerikai gazdasági viszony változásának lehetősége okoz fejfájást Donald Trump elnöki tevékenysége miatt. Az aggodalmak már januárban felerősödtek, amikor Trump idejétmúlt szövetségnek nevezte a NATO-t és azt mondta, nem foglalkoztatja, hogy erős-e vagy gyenge az Európai Unió, továbbá kilátásba helyezte, hogy 35 százalékos védővámmal sújtják a német autóipart. A gazdasági kapcsolatok átalakulása azért jelentős ügy Németországnak, mert gazdaságának egyik fő húzóágazata az exportra építő ipar, és az Egyesült Államok az egyik legfontosabb külkereskedelmi partnere.

Jordán Tamás újra pályázik a Weöres Sándor Színház igazgatói posztjára

Csütörtök este több száz fős szimpátiatüntetés zajlott a szombathelyi városháza előtt, miután a szinhaz.hu oldalon megjelent közlemény tudatta, a szombati közgyűlésben nem kapott többséget az alapító-igazgató Jordán Tamás pályázata, így új pályázatot írnak ki a Weöres Sándor Színház vezetésére. „Nem vagyok keserű, inkább szétfeszít az öröm, hiszen az a szeretetözön, amit a közönségtől és a kollégáktól kapok, ez az érzés szinte ledönt a lábamról, számomra most ez a legfontosabb” – mondta a Kossuth-díjas művész a történtekről.

Azzal, hogy új pályázatot írnak ki, bizonytalanná válik a következő évad tervezése, például nem lehet szerződéseket kötni. Emiatt színészek távozhatnak a társulattól, és azt sem lehet garantálni, hogy a közönség által megszeretett rendezők nem kötelezik el magukat máshová. „E helyzetből csak úgy lehet jól kijönni, ha meghosszabbítják a kinevezésem a szezon végére” – válaszolta az MNO munkatársának a direktor, aki a kiírandó új pályázaton mindenképpen indul a posztért. Jordán Tamással készült interjúnkat itt olvashatja.

„Senki sem kerülheti ki a politikát” – Jordán Tamás a szombathelyi igazgatóválasztásról

Neked ajánljuk