Balog miniszternek a távolság négyzetével arányosan egyenesedik a gerince

  • narancs.hu
  • 2016. március 8.

Hírnarancs

Ismét egy barbár jogszabály, lopnak rendületlenül, lebuktak az aláíráshalmozó Schmuckék, bajban Farkas Flórián – hírek a nemzetközi nőnapról, amikor legalább nem esett.

Miniszterünk a Hayek-klubban

Balog Zoltán emberminiszter németországi találkozóinak záróakkordjaként hétfő este a frankfurti Hayek Clubban tartott egyórás beszédet Magyarország és Európa viszonyáról, főként persze a migránskrízisről – számol be az izgalmas estéről a mandiner.hu. Balog kifejtette: a „szörnyű, buta” kerítés építésekor úgy volt vele, hogy lelkészként és miniszterként sem tud részt venni ebben. A tavalyi bevándorlós kormányplakát-kampánnyal kapcsolatban hasonlóan kritikus hangot ütött meg a közel százfős hallgatóság előtt. „Ezek az emberek áldozatok, ezt le kell szögezni. Én is odamentem, osztottam ételt, hogy megnyugtassam a lelkiismeretemet; de közben ezt el kell választani az állam feladataitól: a jog, a biztonság, a rend garantálásától. A kampányunkkal mindenesetre összemostuk a két szintet. Amikor azt írtuk plakátokra, hogy »Nem veheted el a magyarok munkáját!«. Így, tegeződve. Magyar nyelven. Azt hiszem, nem tettünk kellő különbséget a szükséget szenvedő ember, az áldozat és az áradat, a folyamat között. Utóbbit meg kell akadályozni a magyar határon, az európai határokon, azt viszont, hogy hús-vér embereket utáljanak, nem engedhetjük meg magunknak.” Habár az este hátralévő részében szorgalmasan megvédte az Orbán-kormány migránspolitikáját és állítólagos társadalmi-gazdasági sikereit, azért naivan megkérdeznénk: itthon miért nem mutatkozott legalább ilyen félbátornak? Vagy kell ez a jótékony távolság a gazda kezétől s tekintetétől?

false

 

Fotó: MTI

Eközben itthon

A Helsinki Bizottság véleményezte az a jogszabálycsomagot, amelynek a tervezete hétfőn jelent meg a kormany.hu-n, és amely többek között megszüntetné Magyarországon a menedékkérők havi 2850 forintos költőpénzét – alapos munka, itt elolvasható. Kormányunk többek között megszüntetné a menedékkérők költőpénzét, a lakáscélú és a beiskolázási támogatást, a szállásokon pedig még jobban össze lehetne zsúfolni az embereket, konkrétan a börtönzárkák szintjére vinnék le a mozgás- és légtérre vonatkozó minimumkövetelményeket. A kormány érvelését az egyenlő jogokról és kötelezettségekről a jogvédők leginkább cinikusnak, megtévesztőnek és önzőnek tartják. Szerintük a különböző élethelyzetekben különböző juttatásokra van szüksége az embereknek, és a kormány érvelése olyan, mintha azt mondanánk, hogy ugyanaz a sürgősségi ellátás jár mindenkinek, függetlenül attól, hogy inkubátorra szoruló koraszülött vagy baleseti sebészre váró szilánkos csonttörött.

Piros zászlók

Majdnem minden közbeszerzésben, amit a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ír ki, találni legalább három dolgot, ami lehetőséget ad a korrupcióra – ez derült ki a K-Monitor blogján közölt elemzésből. Ez leginkább azért aggasztó, mert a NIF a legnagyobb közbeszerző Magyarországon, az elmúlt három évben  több mint 760 milliárd forint értékben írt ki összesen pályázatokat útépítésekre és egyéb infrastruktúra projektekre, ezzel megelőzve a 150 milliárdért közbeszerző Magyar Közút Zrt.-t és a 91 milliárdnyi projektet kiíró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t a legnagyobb közbeszerzők versenyében.

A K-Monitor, a Transparensy International és a Petabyte közösen fejlesztette ki a Redflags.eu honlapot, amely folyamatosan gyűjti az EU közbeszerzési adatbázisából a magyar projektek adatait, és 40 szempont szerint elemzi, hogy milyen korrupciós kockázatok merülhetnek föl. Az oldalon, amire bárki regisztrálhat, a közbeszerzési kiírások mellett kis piros zászlók jelzik, hogy hány szempontból merül fel korrupciógyanú a közbeszerzésnél, ami nem azt jelenti, hogy ott történt is korrupció, de azt igen, hogy a projektet úgy írták ki, hogy némileg nagyobbra nyissa az ajtót a visszaélések előtt.

Vissza a pénzt

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) napokon belül bejelenti, hogy felbontja a „Híd a munka világába” projektre kötött szerződést az Országos Roma Önkormányzattal – írja az Index. A döntésről a szervezet vezetését is értesítik, ugyanakkor még nem tudni, honnan lesz pénz visszafizetni a támogatást.

Nehéz lesz, de ki lehet satírozni innen is

Nehéz lesz, de ki lehet satírozni innen is

Fotó: MTI

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Farkas Flórián elnöksége idején milliárdos uniós támogatást kapott, hogy egy olyan foglalkoztatási szövetkezetet hozzon létre, amely segítheti az ország leghátrányosabb területein élő, főként roma származású munkavállalók foglalkoztatását. A foglalkoztatási-felzárkózási szövetkezet alapítására kiírt uniós projekt 2015. december 31-én zárult, ezért az Emmi ellenőrei január végén végigjárták a szervezet irodáit, ingatlanait, hogy megnézzék, milyen szakmai tevékenység folyik a szövetkezetben, de ennek sajnos nem találták nyomát.

Lebuktak Schmuckék

Másfél évvel a 2014-es önkormányzati választás után egyre biztosabb, hogy csalás történt Budapest VI. kerületében. A baloldal már a kampányban arra gyanakodott, hogy Schmuck Andor pártja, a Szociáldemokraták hamis ajánlásokkal tudtak elindulni, és a Fideszről másolták az adatokat.  A nyomozás elindult, majd most, másfél évvel később Polt Péter legfőbb ügyész is megerősítette: valóban csalás történt, hamis ajánlásokat (148 darabot) adtak le Schmuckék. A szociáldemokrata ajánlásgyűjtőket nehéz kihallgatni: az egyik meghalt, a másik eltűnt. Az Index cikke joggal veti fel a kérdést: vajon a nyomozók megállnak-e a szociáldemokratáknál, vagy előveszik-e a helyi fideszeseket is, hogy megtudják: hogy kerültek az adatok a fideszes lapokról a szocdemek íveire. Polt Péter ezzel kapcsolatban azt írta a témát boncolgató Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselőnek, hogy a Fidesz-MPP aláírásgyűjtőinek vizsgálata folyamatban van.

MTVA vs. valóság

Hétfő este a közszolgálati hírszolgálatás ismét csúcsra futott: az állami hírügynökséggel az élen kiáltották világgá, hogy Orbán Viktor megvétózta a török menekülttáborokból Európába történő áttelepítési javaslatot, ezért félbeszakadt az EU-csúcs. Viszonylag gyorsan kiderült (például a 444 eme cikkéből), hogy a történtek eme interpretációja finoman szólva sem bontotta ki az igazság minden szeletét. Az MTVA kedden közleményben vágott vissza, és azokra a külföldi lapokra hivatkozott, akik a magyar kormány hazugságát ismertették: „Újból kiderült, nem a közmédia, hanem a közmédiával ellenséges médiumok hazudnak: a közmédia hétfő este a valóságnak megfelelően tudósított az EU-csúcsról, mégis újból az az alaptalan vád érte, hogy megmásítja a történteket. A magyar online, és kereskedelmi médiumok (index.hu, 444.hu, hvg.hu, Népszabadság) tendenciózusan hazudnak a közmédiáról, és nem ez az első alkalom, hogy lelepleződnek.” Van bőr a képükön.

Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója

Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója

Fotó: MTI

Kora tavasz

Voltaképpen nem lehet panaszunk: ahogy azt e hétre szóló, folyamatosan frissülő prognózisunkban is olvashatják, átlagos vagy kicsivel a feletti nappali maximumokra, habár még némileg hűvös, s néhol akár fagyos éjszakákra számíthatunk a következő napokban. Ehhez képest esővel csak ritkán kell számolnunk, a szél pedig pont annyira fog fújni, hogy mindig tudjuk, hol is járunk a naptárban.

Figyelmébe ajánljuk