Flabélos alakformáló gép a kéményseprőknek egy zsák pénzért

  • narancs.hu
  • 2016. március 6.

Hírnarancs

Amíg Orbán, Szijjártó meg Varga Bakuban sziporkázott, Kövér aláírta a Matolcsy-törvényt. Fico nyert és veszített, vigyáznak a kéményseprők alakjára.

Baráti látogatás

Ahogy azt már korábban megírtuk, a magyar csúcsdiplomácia nagy hétvégéje ez a mostani, Orbán Viktor és Orbán Viktorné, Szijjártó Péter és Varga Mihály, no meg ki tudja még, hány szorgos magyar hangya utazott el a testvéri Azerbajdzsánba koszorúzni meg egy jót enni. Ennek megfelelően élménybeszámolókból sem volt hiány. Tegnap Szijjártó szólalt meg, ezt mondta: „Az elmúlt időszak változásai miatt át kell alakítani a magyar–azeri gazdasági együttműködés struktúráját. Az olajárak folyamatos csökkenése, az orosz gazdaság visszaesése és a nemzeti valuta leértékelődése nyomán azonban a magyar gazdaságnak át kell állnia az egyszerű termékexportról az informatikai megoldások által vezérelt szolgáltatásokat is tartalmazó, magas hozzáadott értékű exporttermékek és szolgáltatások értékesítésére.” Nem hülyéskedünk, tényleg ezt mondta. És Varga? Ő meg ezt: „Magyarország kiemelten érdekelt a gazdasági, kereskedelmi és energetikai együttműködés fejlesztésében Azerbajdzsánnal, és különösen nagy reményeket fűzünk a gyógyszer- és egészségipari együttműködés bővítéséhez.” Azta!

Na és mit mondott Orbán? „Nagy lehetőség előtt áll a magyar–azeri együttműködés, mert a jelenlegi helyzet nemcsak kihívást, hanem óriási lehetőséget is jelent.” Bölcs Salamon se mondhatta volna szebben.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Ilham Aliyev azeri elnök tárgyalása a Baku melletti elnöki palotában 2016. március 6-án

Orbán Viktor és Ilham Aliyev azeri elnök

Fotó: MTI/Miniszterelnöki sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ha-ha-ha, majd Kövér fúrja meg Orbánt!

Bizonyos körökben még pénteken beindult a találgatás, hogy miért nem írta még alá a házelnök az MNB-törvényt, amikor három napja elfogadták a jogszabályt, csak nem… Hát nem! Úgy látszik, Kövér nem ért rá, fájt a keze vagy ökölbe szorult Európa iránti mérhetetlen aggodalmában, ami pedig a legfontosabb, hogy az alaptörvény szerint az efféle aktusokra öt napja van. Nem írta alá pénteken, és? Maradt még két napja. És ki mondta, hogy hétvégén tilos az aláírás? Úgyhogy szemünk se rebben a hír hallatán. A bajszos vasárnap úgy aláírta a törvényt, mintha csak egy jelenléti ív lett volna. Mint Áder fogja.

false

Fico nyert, mégis vesztésre áll

A szlovák parlamenti választások eredményei alapján Robert Fico miniszterelnök pártja, a Smer 28,3 százalékkal győzött, de eddigi képviselőinek több mint harmadát elveszítve legalább két koalíciós partnerre szüksége lenne a parlamenti többség biztosításához” – írja az index, hozzátéve, hogy a Smerre, amely „2002 óta legrosszabb választási eredményével nyert, nehéz koalíciós alkudozások várnak, és nem látszik egyértelműen, milyen felállásban jöhet létre vezetésével az új kormány”. Noha az előzetes felmérések alapján Ficónak többet jósoltak, az igazi meglepetést a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt okozta, amelyet korábban kiesőnek, majd pedig éppen bejutónak tippeltek. Ehhez képest 11,5 százalékkal a második legerősebb erő lett az új parlamentben. A magyarok közül a Híd-Most (6,5 százalékkal) bejutott, Orbánék kedvence, a Magyar Közösség Pártja viszont ismét nem.

Fico ma reggel nem beszélt arról, hogy mely pártokkal képzelné el a koalíciót, de korábban az volt a kotta, hogy bármelyikkel. A győzelem kötelezi őket, hogy megpróbáljanak kormányt alakítani – nyilatkozta, csakhogy az eredmények azt mutatják, hogy a többség épp azért szavazott úgy, ahogy, mert elege van Ficóból. A nagy kérdés tehát az, hogy lesz-e párt, amelyik szembemegy választói akaratával. A szakértők nem tartanak kizártnak egy újabb, előre hozott választást sem.

false

Alakformálás a kéményseprőknél

Gy. Németh Erzsébet (DK) a birtokába jutott számlák láttán azt követeli Tarlóstól, hogy vizsgáltassa ki, miért van szüksége a Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-nek (Főkétüsz) egy 230 ezer forintos háti permetezőre, egy 300 ezer forintos Flabélos alakformáló gépre, egy csomó olyan forgószékre, melynek darabja szintén 300 ezer forint. Gy. Németh közleményét követően az Index a  Főkétüszhöz fordult, ők pedig voltak olyan szívesek, és nem tagadták meg a válaszadást. Nos, a permetező azért kell, mert a cég „saját maga látja el ingatlanjainak az üzemeltetését, ami az ingatlan-bérbeadással együtt nyereséges”, nos, ehhez pedig nélkülözhetetlen ez a cucc. A forgószékekkel kapcsolatban valami zavaros bútorcserét emlegetnek, az alakformáló pedig „a munkavállalók egészségének a megőrzése érdekében” elengedhetetlen.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ez az eszköz munkavédelmi okokból is elengedhetetlen, gondoljanak csak a szerencsétlen Mikulásra.

false

Figyelmébe ajánljuk