Magyarország, a békés építkezés szigete

  • narancs.hu
  • 2015. március 1.

Hírnarancs

Alapvetően még mindig a pénteki moszkvai gyilkosságról szól minden, amit Magyarországon legfeljebb csak Orbán Viktor fociügyi nyilatkozata überel.

Oroszország: politikai gyilkosság után

false

 

Fotó: MTI

A hétvége hírfolyamát a Moszkvában elkövetett gyilkosság uralta: péntek éjjel a Kreml tövében a térfigyelő kamerák előtt (!) végezték ki hidegvérrel Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettest, Vlagyimir Putyin elnök egyik legnagyobb ellenfelét. Nyemcov volt az egyik szervezője annak a szombatra tervezett tömegtüntetésnek is, amely az orosz kül- és belpolitika katasztrofális irányára akarta fölhívni a közvélemény figyelmét. A nem sokkal a halála előtt adott rádióinterjúban Nyemcov arról beszélt, hogy Putyinnak föl kell hagynia az Ukrajna ellen viselt háborúval, és hogy az orosz „válság oka a Putyin által Ukrajna ellen indított őrült agresszió”. Az ellenzéki politikus állította, hogy Moszkva folyamatosan küld csapatokat az oroszbarát szakadárok támogatására Kelet-Ukrajnába. Nyemcov egyes hírek szerint bizonyítékokkal rendelkezett az orosz hadsereg kelet-ukrajnai jelenlétéről és háborús bűntetteiről, s ezeket készült a nyilvánosság elé tárni.

A térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosították a gyilkosság egyetlen tanúját, a 23 éves ukrán állampolgárságú fotómodellt, Anna Durickaját, aki állítólag ismeretlen helyen tartózkodik. Nem megerősített ukrán értesülések szerint a nőt „valakik” egy lakásban tartják fogva.

A Nyemcovra emlékező vasárnapi, több tízezres gyászmenet egyben Putyin-ellenes demonstráció is volt.

A gyilkossággal összefüggő hazai hír, hogy a Terror Háza elől szombat estére eltüntették azokat a tárgyakat (virágokat, üzeneteket, Nyemcov arcképét), amiket a meggyilkolt ellenzéki vezetőre emlékező, itt tanuló orosz diákok helyeztek el a nap folyamán az intézmény falánál. (Forrás: Kettős Mérce)

Ukrajna, Európa védőbástyája
Putyin át akarja rajzolni Európa térképét, és ebben a háborúban Ukrajna az európai országokat, köztük Magyarországot is védi – mondta a The Sunday Timesnak Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő. Az oroszok egykori birodalmuk újraépítésén munkálkodnak, ezért viselnek hadat a szabad világ ellen, és „Ukrajna ezért vált csatatérré” – nyilatkozta az angol lapnak Jacenyuk, aki szerint Európának hosszú konfliktusra kell felkészülnie, amely elérheti az Európai Unió területét is. Az ukrán miniszterelnök arról is beszélt, hogy az európai államok destabilizálása végett Putyin az ottani szélsőjobboldali pártokat támogatja, és számos uniós sajtóorgánumot is befolyásolni képes.

Jutott politikushalál a hétvégén Ukrajnának is: szombatra virradó éjszaka Kijevben öngyilkos lett a 61 éves Mihajlo Csecsetov volt ukrán frakcióvezető-helyettes, a megbuktatott oroszbarát Viktor Janukovics államfő szövetségese, aki ellen bűnvádi eljárás volt folyamatban. A hivatalos verzió szerint Csecsetov egy lakóház 17. emeletéről ugrott ki. A hatóságok szerint minden öngyilkosságra utal. (Forrás: MTI)

Kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben
Felszólító levél kiküldésével kötelezettségszegési eljárást indított pénteken az Európai Bizottság Magyarország ellen, mivel álláspontja szerint a hazai energiaszabályozás több ponton is összeegyeztethetetlen a belső energiapiaci előírásokkal. A most indult eljárásnak nincs köze az árszabályozáshoz, és így a rezsicsökkentéshez sem. A bizottság nem csak Magyarországgal szemben lépett: Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is kapott felszólító levelet a harmadik energiapiaci csomag egyes szabályainak való nem megfelelés miatt. E csomag egyik lényeges eleme az energiahivatal függetlensége, vagyis Brüsszel nem ért egyet azzal, hogy Magyarországon a miniszter határozza meg a rendszerhasználati díjak számításának módját. (Forrás: BruxInfo.hu)

Olyan az ország, ahogyan a civiljeivel bánik
Hosszú interjút adott az MTI-nek Colleen Bell amerikai nagykövet, amelyben többek között arról beszélt, hogy a civil társadalom állapota az egyik legjobb barométer, amellyel mérni lehet egy országban a demokrácia helyzetét. Kormánybírálatát a kötelező udvariasságba csomagolva adta elő, amikor például a közös értékek megszilárdítását említve a jogállamiság melletti megingathatatlan elkötelezettség, a független demokratikus intézmények, a fékek és ellensúlyok egészséges rendszere, a szabad és tisztességes választások, továbbá az aktív civil társadalom fontosságát hangsúlyozta.

Orbán is interjút adott
A pénteki politikai tárgyú bullshit után a miniszterelnök ezúttal futball tárgyú süketelést vezetett elő fociakadémiája honlapján, amelynek ismertetésétől ezúttal mindenkit megkímélünk. Javíthatatlan mazochisták a szöveget itt találhatják.

Figyelmébe ajánljuk