A Facebook alapítója feldarabolná a céget
facebook_1_top_story_lead.jpeg

A Facebook alapítója feldarabolná a céget

  • narancs.hu
  • 2019. május 9.

Interaktív

Túl nagy lett Zuckerberg hatalma.

Chris Hughes a Facebook egyik alapítója és részvényese is volt a cégnek, ahol 2008-ig dolgozott. Hughes egy elég hosszú véleménycikket írt a New York Times-ba, amelyben felszólítja az amerikai törvényhozókat, hogy darabolják fel a céget. Szerinte a Facebook hatalma ma már jóval nagyobb annál, mint amennyit egy magáncégnek meg lehetne engedni. Noha hangsúlyozza, hogy Mark Zuckerberg jószándékát nem vonja kétségbe, de ellenőrizhetetlen hatalom összpontosul a kezében, ráadásul nem csak a céget irányítja, hanem a tulajdonosok többsége is támogatja mindenben.

A legproblémásabb Mark egyoldalú hatalma a szólásszabadság felett, írja Hughes, hiszen gyakorlatilag kétmilliárd ember magán- és nyilvános beszélgetését tudja ellenőrizni, rendszerezni, sőt akár cenzúrázni is.

Hughes felidézi, hogy a Facebookon akadálytalanul terjedtek a mianmari erőszakra felszólító üzenetek, melyek hozzájárultak az etnikai tisztogatáshoz, melynek következtében mintegy 700 ezer rohingya menekült el az országból.

Azért írta meg most a cikket Hughes, mert a Facebook azt tervezi, integrálja a Facebook Messengert, az Instagramot és a WhatsAppot. A cég azért akar nagyobb hangsúlyt helyezni a magánüzenetekre, mert a 2016-os választások előtt Oroszországból a Facebookon keresztül próbálták meg a választásokat befolyásolni.

Hughes úgy véli, a hatóságoknak még az integráció előtt kell lépni, mert utána jóval nehezebb lesz feldarabolni a céget; a szigorúbb szabályozás itt már nem elegendő. A Facebook fél egy esetleges antitröszt eljárástól, és attól, hogy mit jelentene a cégnek, ha a kormány szorosabb felügyelet alá vonná.

Az amerikai hatóságok legnagyobb hibája az volt Hughes szerint, hogy engedte a Facebooknak felvásárolni az Instagramot és a WhatsAppot – ezeket a cégeket szét kell választani, mielőtt teljesen integrálnák azokat a Facebookba.

A Facebook hosszú évek óta alkalmazza azt a stratégiát, hogy azokat a versenytársait, melyeket nem tud legyőzni, felvásárolja vagy egyszerűen lemásolja. Ezzel pedig szinte minden más közösségimédia-kezdeményezést ellehetetlenít, írja Hughes. Lemásolta a Snapchatet a Facebook és az Instagram Storykba, 2012-ben pedig egyszerűen blokkolták, hogy a feltörekvő video-app, a Vine felhasználói megtalálják Facebook-ismerőseiket.

Hughes szerint a Facebook mérete és felhasználóinak száma nagyon kevés lehetőséget hagy azoknak, akik nem akarják a Facebook szolgáltatásait használni.

A Facebook feldarabolására mindenképp próbát kell tenni, és ez üzenet lenne a többi techóriásnak is. Ezek a cégek ugyanis nehezen szabályozhatók, mert a jelenlegi törvények le vannak maradva, és másfajta monopóliumok szabályozására lettek kitalálva. De a Facebook lenne a tökéletes eset arra, hogy ez megváltozzon, írja a cég egyik alapítója. Ez figyelmeztetés lenne a Google-nek és az Amazonnak is.

Figyelmébe ajánljuk