Egy hét kultúra 2021/25.

  • Narancs
  • 2021. június 23.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

MUCHA Prága visszaküldi Alfons Mucha Szláv eposz című alkotásának óriás festményeit a dél-morvaországi Moravský Krumlovba. A cseh festő szláv történelmet megörökítő festményciklusának sorsáról annak ellenére nehezen döntöttek, hogy Mucha eleve Prága városának készítette a képeket, ő maga ajándékozta a városnak még 1928-ban. A festő azonban mindezt azzal a reménnyel tette, hogy ott majd méltó helyet, sőt saját múzeumot talál a műveknek. Mivel ez nem történt meg, a húsz nagy méretű vászonból álló sorozat a hatvanas években Moravský Krumlovba került, ahol bő négy évtized alatt a helyi turizmus és kulturális élet jelképe lett. Prága önkormányzata azonban 2010-ben újra magához vette a képeket, de sokáig egyáltalán nem állították ki azokat. Eközben John Mucha, a festő unokája megpróbálta visszaperelni a várostól a festmények tulajdonjogát, sikertelenül. A sokévnyi huzavona után azonban most Prága városa úgy döntött, a képeket öt évre kölcsönadják Moravský Krumlovnak, így újra ott lesznek kiállítva. Prága ígérete szerint ez idő alatt tényleg megtalálják a monumentális ciklus megfelelő helyét. Mucha alkotásainak nemcsak a mérete a különlegessége (a sorozat 6×8 méteres darabokból áll), a festő évekig vázlatokat és fényképeket készített, miközben beutazta a térséget Oroszországtól Lengyelországon keresztül a Balkánig, hogy a képeken megörökíthesse a szláv népek történelmi pillanatait. Magát a ciklust 1912 és 1926 között festette meg, a Zbiroh-kastélyban bérelt műtermében.

ANNECY A fesztivál díjazottjainak bejelentésével zárta idei programját június 19-én az Annecy International Animated Film Festival. Az animációs filmek egyik legjelentősebb szemléjén magyar alkotást is díjaztak: Mostoha Marcell (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) Avant (Előre) című rövid, rajzos, közel négyperces, absztrakt animációja a diplomafilmek versenyében szerezte meg a zsűri kitüntetését; a kategória fődíját, a Kristály-díjat pedig a kínai Hippocampus című rajzanimáció kapta. A szemle egész estés animációs filmeknek járó Kristály-díját Jonas Poher Rasmussen filmje, a dán–francia–norvég–svéd koprodukcióban készült Flee (Menekülés) nyerte. A legjobb rövid animációs film díját Samuel Patthey és Silvain Monney Écorce (Kéreg) című tollrajzos filmjének ítélték.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.