Egy hét tudomány 2021/25.

  • Narancs
  • 2021.06.23 20:55

Interaktív

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

ŰRHAJÓS Ismét emberes missziót indított az űrbe Kína: a háromtagú legénységet a Sencsou–12 (magyarul: Isteni Hajó) fedélzetén, egy Csang-cseng–2F (azaz Hosszú Menetelés–2F) hordozórakéta segítségével juttatta fel a Tienho (Mennyei Harmónia) űrállomás központi kabinjához. A személyzet parancsnoka Nie Haj-seng, akinek ez a harmadik űrutazása, Liu Po-ming a Sencsou–7 fedélzetén járt már a világűrben, míg Tang Hong-po még újonc tajkonauta. Az űrhajósok három hónapot töltenek majd az űrállomáson, ahol javítási és karbantartási munkát végeznek. Küldetésük a harmadik abból a tizenegyből, amelyek során a tervek szerint a jövő év végéig kiépülhet az űrállomás és felérkezhet a szükséges rakomány, valamint a legénység. A Tienho központi elemét április 29-én bocsátották fel, két további részegységet pedig jövőre terveznek felküldeni – az űrállomás 15 éven át fogadhatja az űrhajósokat, akik akár fél-fél évet is eltölthetnek rajta.

VIHAR A 2021-es észak-atlanti hurrikánszezon során először érte el egy trópusi ciklon az észak-amerikai partokat: a Claudette névre keresztelt trópusi vihar elődje a Mexikói-öböl délnyugati részén alakult ki június 12-én, és a kihulló óriási mennyiségű csapadék először Dél-Mexikóban okozott áradásokat és sárlavinákat. A kezdetben még szervezetlen viharrendszer ezt követően északi irányban átszelte a Mexikói-öblöt, és június 19-ére elérte a trópusivihar-erősséget (ehhez legalább 35 csomós, azaz átlagosan 65 kilométer per órás szélsebesség szükséges) – ekkor kapta (a szezon harmadik észak-atlanti trópusi ciklonjaként) a Claudette nevet is. A vihar még aznap (40 csomós maximális szélerősség mellett) partot is ért Louisiana államban, majd északkelet felé haladva átszelte az Egyesült Államok délkeleti államait – eközben nem csupán özönvízszerű esőket hozott magával, de vonulása során számos tornádót is beindított Mississippi, Alabama, Florida és Georgia államokban. A viharos időjárás miatt eddig 12 ember (közöttük 9 gyermek) halt meg egyedül Alabamában, a tragédiákat részben kidőlő fák okozták, de történt egy tömeges baleset is. A szervezettségét megőrző Claudette végül némileg visszaerősödve érte el az Atlanti-óceánt, és néhány nap alatt, fokozatosan veszíti el trópusi ciklon jellegét.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk