Egy hét tudomány 2021/25.

  • Narancs
  • 2021. június 23.

Interaktív

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

ŰRHAJÓS Ismét emberes missziót indított az űrbe Kína: a háromtagú legénységet a Sencsou–12 (magyarul: Isteni Hajó) fedélzetén, egy Csang-cseng–2F (azaz Hosszú Menetelés–2F) hordozórakéta segítségével juttatta fel a Tienho (Mennyei Harmónia) űrállomás központi kabinjához. A személyzet parancsnoka Nie Haj-seng, akinek ez a harmadik űrutazása, Liu Po-ming a Sencsou–7 fedélzetén járt már a világűrben, míg Tang Hong-po még újonc tajkonauta. Az űrhajósok három hónapot töltenek majd az űrállomáson, ahol javítási és karbantartási munkát végeznek. Küldetésük a harmadik abból a tizenegyből, amelyek során a tervek szerint a jövő év végéig kiépülhet az űrállomás és felérkezhet a szükséges rakomány, valamint a legénység. A Tienho központi elemét április 29-én bocsátották fel, két további részegységet pedig jövőre terveznek felküldeni – az űrállomás 15 éven át fogadhatja az űrhajósokat, akik akár fél-fél évet is eltölthetnek rajta.

VIHAR A 2021-es észak-atlanti hurrikánszezon során először érte el egy trópusi ciklon az észak-amerikai partokat: a Claudette névre keresztelt trópusi vihar elődje a Mexikói-öböl délnyugati részén alakult ki június 12-én, és a kihulló óriási mennyiségű csapadék először Dél-Mexikóban okozott áradásokat és sárlavinákat. A kezdetben még szervezetlen viharrendszer ezt követően északi irányban átszelte a Mexikói-öblöt, és június 19-ére elérte a trópusivihar-erősséget (ehhez legalább 35 csomós, azaz átlagosan 65 kilométer per órás szélsebesség szükséges) – ekkor kapta (a szezon harmadik észak-atlanti trópusi ciklonjaként) a Claudette nevet is. A vihar még aznap (40 csomós maximális szélerősség mellett) partot is ért Louisiana államban, majd északkelet felé haladva átszelte az Egyesült Államok délkeleti államait – eközben nem csupán özönvízszerű esőket hozott magával, de vonulása során számos tornádót is beindított Mississippi, Alabama, Florida és Georgia államokban. A viharos időjárás miatt eddig 12 ember (közöttük 9 gyermek) halt meg egyedül Alabamában, a tragédiákat részben kidőlő fák okozták, de történt egy tömeges baleset is. A szervezettségét megőrző Claudette végül némileg visszaerősödve érte el az Atlanti-óceánt, és néhány nap alatt, fokozatosan veszíti el trópusi ciklon jellegét.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.