Egy hét kultúra 2021/30.

  • Narancs
  • 2021. július 28.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

COURBET 1862-ben, kilenc évvel a botrányt keltő A fürdőzők című képe után Gustave Courbet (1819–1877) elkészítette festménye „folytatását”. A Fürdőző nők az erdőben című kis méretű, mindössze 41×33 centis kép láttán már senki nem emlegetett „erkölcsi fertőt”, ami persze semmit nem von le az értékéből. A képet 1908-ban Hatvany Ferenc vásárolta meg egy párizsi árverésen. 1944-ben, Budapest ostroma idején a Hatvany-gyűjtemény sok értékes darabjával együtt a Fürdőző nők az erdőben is banki letétbe került, majd hadizsákmányként magával vitte a Vörös Hadsereg. A sokáig ismeretlen sorsú kép idén májusban váratlanul a Sotheby’s árverésén bukkant fel, s kelt el 320 ezer dolláros leütési áron. Az új tulajdonos személye ismeretlen, csupán azt tudni, hogy magyar magánszemélyről van szó, és a kép is Magyarországra került. A tervek szerint novemberben a Szépművészeti Múzeumban is bemutatják egy kamarakiállítás keretében.

HUMBOLDT Két évvel az átadási határidő után végre kiállítások is nyíltak a Berlin Múzeum-sziget legújabb kultúrcentrumában, a Humboldt Forumban. A lebontott keletnémet köztársasági palota helyén, a korábbi városi palota „felhasználásával” megépült kiállító- és kulturális központ a német állam 640 millió eurós gigaberuházása volt, amelynek megnyitását előbb a tervezettnél magasabb költségek, később pedig a pandémia hátráltatta. Igaz, hogy 2020 decemberében tartottak egy internetes megnyitót, de valóságos kiállítások csak július 20-án nyíltak. Ezek közé tartozik a Terrible Beauty: Elephant – Human – Ivory, amely az elefántcsont-kereskedelem történetét mutatja be.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

  • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.