Egy hét kultúra 2021/32.

  • Narancs
  • 2021. augusztus 11.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

LEVÉLTÁR Felvásárolta a magyar állam a Batthyány család levéltári anyagát. Az összesen kétdoboznyi, 520 dokumentumot tartalmazó irategyüttest 5,6 millió euróért vették meg a ma élő leszármazottaktól. Az anyag még 1945-ben került Bécsbe, amikor a Batthyányiak elhagyták Magyarországot, és sikerült kimenekíteniük a több száz éves középkori iratokat tartalmazó családi levéltár maradékát. A körmendi Batthyány-kastély értékeit és a levéltár több mint 15 százalékát ugyanis elpusztították a kastélyt 1945 tavaszán megszálló szovjet katonák. A megmaradt iratanyag azonban így is felbecsülhetetlenül fontos történeti emlékeket tartalmaz: olyan kincsek találhatók benne, mint például IV. Béla király 1256-ban kiadott oklevele vagy Nagy Lajos király 1355. évi oklevele. A megvásárolt levéltári anyag a Magyar Nemzeti Levéltárba kerül, s a tervek szerint feldolgozásuk, digitalizálásuk után külsősök számára is kutathatóvá válnak.

VISSZA Több mint 17 ezer régészeti leletet juttatott vissza Irakba az Egyesült Államok. Az ellopott, ókori Mezopotámia területéről származó – s most nemcsak az Egyesült Államokból, hanem Japánból, Hollandiából és Olaszországból egybegyűjtött – sumér emlékek jó része 4 ezer évesnél is régebbi. A régiségeket Bagdadba szállították, a leltározás és a szükséges vizsgálatok után az Iraq Museumba kerülnek. A külföldre csempészett leletek utáni hajsza azonban ezzel nem ért véget, az iraki kulturális miniszter szerint még több ezer illegálisan kivitt régiség vár visszaszolgáltatásra. Irakban ugyanis tízezernél több régészeti lelőhelyet tartanak nyilván, a többségüket azonban nem őrzik. Az eddig visszaszolgáltatott emlékek közül például egyelőre hiányzik a 3500 éves ékírásos Gilgames Álomtábla, amely a legrégebbi irodalmi emlékként ismert. Ezt 2019-ben a washingtoni Biblia Múzeumtól kobozták el, sorsáról jogi eljárás dönt, várhatóan ennek lezárultával, egy hónap múlva kerülhet vissza Irakba.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.