Tartalom

MaNcs 33. évf. 32. sz. (2021-08-12)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Szeressük Norvégiát!

Négymilliárd forint – ennyit szánt Norvégia a Norvég Alap 77 milliárdos keretéből a kormánytól független (tehát valódi) civil szervezetek támogatására Magyarországon. A maradék 73 milliárdot a kormány használhatta volna fel olyan célokra, mint a kisvállalkozások támogatása, a romák felzárkóztatása vagy a klímaváltozás elleni küzdelem.

A szerk.

A szerk.

Sülve-főve

Nem mondhatni, hogy az emberiség jobb kedvre derítését szolgálják az ENSZ klímaváltozást vizsgáló kormányközi tanácsadó testületének (IPCC) rendszeres értékelő dokumentumai; már a most kiadott, 6. jelentés első (a klímaváltozás fizikai alapjaival foglalkozó) részét olvasva sincs sok okunk az örömre.

Publicisztika

Farkas Zsolt

Publicisztika

Komisszárkultúra – II. rész

Békés Márton: Kulturális hadviselés. A kulturális hatalom elmélete és gyakorlata – Kritikai olvasat  

Farkas Zsolt irodalomkritikus, irodalomteoretikus és író nagyszabású, az Orbán-rezsim intellektuális nihilizmusát bemutató esszéjének első részét előző számunkban közöltük: ezért kezdődik a mostani rész rögtön a 9. passzussal.

Szekeres István

Publicisztika

A sportinga kilengései

Fogalmizavar-elhárítás

Ellenzéki nyilatkozatok egész sora utal arra, hogy kormányra kerülve mi mindent változtatnának, illetve fordítanának vissza a Fidesz-korszak hangsúlyaihoz képest. A sportról egyelőre nem érzékelhető körülhatárolt elképzelés, csak az prognosztizálható, hogy az új kormány a további stadionépítéseket és a labdarúgás támogatására szánt, milliárdos költségvetési összegeket visszafogja, netán meg is szünteti. A két túlfinanszírozott terület milliók szemében vörös posztó.

Fekete Émi

Publicisztika

A nemváltoztatás mítosza Magyarországon

Népszavazás a nem létező betegutakkal szemben

A népszavazás a közvetlen hatalomgyakorlás eszköze a képviseleti demokráciában: lehetővé teszi, hogy az állampolgárok megmutassák, valamely társadalmi kérdésben miképpen gondolkodnak. Ám ha a főhatalmat gyakorlók nem vonhatók felelősségre, az „államcélok” könnyedén eltávolodnak a valós problémáktól és társadalmi viszonyoktól.

Egotrip

Szécsi Noémi

Egotrip

Nem és nem

Mai árfolyamon

Sajnos nem tudok leszokni róla, hogy fölényesen ítélkezzek azok felett, akik pénzért és hatalomért mindenre képesek.

Belpol

Interjú

Belpol

„Az Orbán-kormány mindezekre érzéketlen”

Szikra Dorottya szociológus a kormányzati családpolitika nyerteseiről és veszteseiről

Miközben a kormány a családvédelemről szaval, gyerekek száz­ezreit hagyja az út szélén. A Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének tudományos főmunkatársával ennek ideológiájáról és gyakorlatáról beszélgettünk.

Stabil az uniós tagság melletti többség Magyarországon

Belpol

Maradnánk még

Élesedik a konfliktus a magyar kormány és az EU intézményei között, az ellenzék már nyíltan azzal kampányol, hogy Orbán kivezetné az országot az unióból. A közvélemény-kutatási adatok alapján saját érdekeivel menne szembe a miniszterelnök, ha valóban a kilépésre játszana.

Hogyan lehet oltásra ösztönözni az oltatlanokat?

Belpol

A tű fokán

A kormány a harmadik körös oltásra koncentrál, a szakemberek viszont a miatt a nagyjából 3 millió ember miatt aggódnak, akik eddig nem regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára.

Külpol

A Pegasus-botrány margójára

Külpol

Kibervilágok harca

Komoly nemzetközi felháborodást keltett, hogy egy izraeli kémszoftvert számos országban a hatalmon lévők ellenzéki személyek megfigyelésére használtak. A hatalom mindig is törekedett ilyen megfigyelésre, de azzal, hogy szinte az egész életünket egyetlen kütyün tároljuk, magunk tettük sebezhetővé magunkat.

Kritika

Kiállítás

Kritika

Elpusztíthatatlan

Szemtanúk. Traumaábrázolások a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéből

A kiállítás a holokauszt idején, közvetlenül utána született műalkotásokat mutat be, a trauma közvetlen, nyers megörökítését, gyakran a túlélő művész életművére alig is jellemző stílusban, és ez más perspektívákat nyit számunkra is.

Kiállítás

Kritika

A művész varrógépe

Ladik Katalin: Bevarrt hangok

Amikor a 2010-es évek elején Ladik Katalin neve szóba került a hazai képzőművészeti szcénában, többen csak legyintettek, mondván, hogy ő csak egy színésznő, aki az 1980-as évek elején elsősorban televíziós filmjeivel vált híressé Magyarországon.

Film

Kritika

Illúziók nélkül

Natalija Vorozsbit: Rossz utak

Az Ukrajna keleti részén (a nyílt vagy burkolt, de következetesen letagadott orosz be­avatkozás folyományaként) állandósult polgárháborús állapotok legrombolóbb következménye nem az anyagi javakban, politikai szuverenitásban, társadalmi kohézióban esett (egyébként jóvátehetetlen) kár, hanem a mindenkit deformáló polgárháborús (gyanakvástól, gyűlölettől, bosszúvágytól terhelt) tudatállapot kialakulása. Amely belülről mérgez. A drámaíró Natalija Vorozsbit első, máris markáns szerzőiségről tanúskodó filmjét ez a tudatállapot hatja át.

Színház

Kritika

Végérvényesen

AlkalMáté Trupp: Jordán Adél

A legtöbben az utolsó pillanatig reménykedtünk, hogy lesz valamiféle folytatás. Talán úgy, hogy az előadás végén megint elkezdik kihúzni a neveket a kalapból, vagy esetleg bejelentik, ahogy korábban ötlet szintjén felmerült, hogy jövőre Máté Gábor kerül sorra.

Színház

Kritika

Eljárás

Szinesztézia

Nehéz eldönteni, mi a jobb választás: előbb megnézni a kiállítást vagy fordítva: csapjon csak arcul a táncművészet, és utána legyen részünk az aha-élményben. A táncelő­adás ősbemutatóján mi az első felvonás után szaladtunk át a kiállítótérbe.

Lemez

Kritika

Komolyra fordítva

AngelHeaded Hipster: The Songs of Marc Bolan & T. Rex

A tavaly elhunyt producer, Hal Willner azzal csinált világraszóló karriert a nyolcvanas években, hogy népszerű előadókat és zenészeket kért fel, dolgozzák fel és adják elő saját stílusukban híres zeneszerzők műveit.

Film

Kritika

Eldobható idolok

Blackpink – The Movie

Sokak szemében máig a Gangnam Style jelenti a dél-koreai popzenét, pedig Psy virális slágere már a megjelenésekor is inkább a K-pop hol szórakoztatóan, hol irritálóan túltolt paródiája volt.

Könyv

Kritika

Soha véget nem érő

Nényei Pál: A nagy beszélgetés

A gimnazista korosztálynak írt nagy sikerű irodalomtörténet, Az irodalom visszavág szerzője maga is középiskolai tanár, most novelláskötettel jelentkezett. A nagy beszélgetés le se tagadhatná írójának hivatását.

Zene

Interjú

Zene

„Holliger kinyitott egy ajtót”

Patricia Kopacsinszkaja hegedűművész

Öntörvényű művész, a maga útját járja. Koncertjein mezítláb játszik, mert úgy találja kényelmesnek. Kortárs zenét művel, maga is komponál. Különösen szoros kapcsolat fűzi magyar zeneszerzőkhöz. A Fesztivál Akadémián Schönberg Pierrot lunaire-jét énekelte.

rés a présen

Zene

„Még vannak szigetei”

Rónai Róbert jógaoktató, DJ NaiRobi

Jógaoktató és DJ – több a közös vonás, mint a különbség ebben a két tevékenységben. Mindkettő az embereknek, a közönségnek szól.

Könyv
Film

Interjú

Film

„Jól fizettek”

Laurent Tirard filmrendező

A vígjátékok és családi mozik francia mestere – olyan filmekkel a háta mögött, mint az Életem nagy szerelme, az Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát vagy éppenséggel A kis Nicolas nyaral – ezúttal egyenesen az Annie Hall Woody Allenjéről mintázta hősét. Legújabb filmje, A beszéd most indul a pesti mozikban – ez is adta beszélgetésünk apropóját.

tévésmaci

Film

Fecskelámpás

Amikor Sztupa és Troché rejtve jártak, lopakodtak, osonkodtak, volt egy trükkjük, mely képtelen versenyelőnyhöz juttatta őket a konkurenciával szemben.

Visszhang

Visszhang: tévésorozat  

Visszhang

Nyomozó elvtárs

Bár a sorozat alapötlete őrült és zseniális, felmerülhet a kérdés, hogy pontosan mi értelme van ma egy kommunista krimi-pastiche-t tető alá hozni, s ki fogja megnézni.

Visszhang: lemez

Visszhang

Billie Eilish: Happier Than Ever

Óriási teher tizenévesként a világ legsikeresebb szerző-előadójának lenni, hiszen ettől kezdve érettebb produkciókat várnak tőle, jelentsen ez bármit is.

Visszhang: könyv

Visszhang

Covid: olyan, mint az influenza, csak halálosabb

Másfél évnyi nyomasztó járvány­élet után mint egy falat kenyér, úgy hiányzott nekünk egy okos, szórakoztató, jól megírt könyv, amelyben végre elmagyarázzák nekünk, miért lett (és valószínűleg marad) oly keserves és még az eddiginél is kockázatosabb az életünk.

Visszhang: tévésorozat  

Visszhang

Mr. Corman

A személyes hangvételű amerikai független filmek felfutása valamikorra a 90-es évekre tehető.

Visszhang: képregény  

Visszhang

Kevin J. Anderson – Brian Herbert – Frank Herbert

Dűne, 1. kötet

Mizu az Arrakison? Még mindig olyan sokért adják a melanzsot? Fennforgás van az Atreides-házban? Paul cv-jébe új skillek kerültek? És látott valaki ma már homokférget?

Visszhang: film

Visszhang

Öngyilkos osztag 2.

Kutyával, gyerekkel, gatyát hordó cápával és sorozatgyilkos menyéttel még a szigorú ítészek szíve is meglágyítható, és James Gunn-nak, aki azért lett felvéve, hogy új, filmszerűbb utakra terelje a Suicide Squad nevű szuperhősös vállalkozást, nem derogál kijátszani a menyétes kártyát.

Interaktív

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/32.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Interaktív

Szüret 2021/32.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Lokál

Kerítésdöntögetés, fakivágás Kosdon

Lokál

A szomszéd kertje

Népéletünk sava-borsát messze nem csak az országos politikában dúló nagyszabású küzdelmek, konfliktusok adják; sajnos avagy sem, de a mindennapjaink is bővelkednek izgalmat kiváltó eseményekben. Kis történet következik összesen 62 szomorú sorsú akácfáról és egy nem létező, ám vitatott szélességű falusi utcáról, legalább három állami hivatal közreműködésével és közepesen biztató befejezéssel.

Budapest csatornázásának története

Lokál

Mindent elnyel

Régi szabály, hogy ami egyszer bement, annak ki is kell jönnie. E folyamat áll a Kiscelli Múzeum Kloáka, kanális, klozet című kiállításának középpontjában.

Gasztro